beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Årefjällsloppet blev av!!

Lördag den 2 april avslutade jag min skidkarriär med Årefjällsloppet. Efter Vasaloppet trodde jag inte att det skulle bli något mer lopp för mig då ryggen var riktigt dålig. Men tack vara duktiga personer runt mig och mycket rehab träning så vände det sista veckan och jag bestämde mig för att göra ett försök. Årefjällsloppet (numera med start i Vålådalen) är ett lopp jag varit en liten del av att starta upp. Inte alls initiativ tagare på något sätt men då Vålådalen 2012 på en veckas varsel tog över den planerade långloppsfinalen Norefjellsrennet så var jag med och hjälpte till. 

Årefjällsloppet har nu gått 4 gånger och alla gånger med olika bansträckning pga snöförhållandena. Det som däremot förenar alla loppen är ned upplevelsen man får när man går loppet. I år blev det en tuff 63 km bana som inleddes på spåren i Vålådalen (7,5km, stickspåret, lappvägen, milen) vidare mot Östra Vålådalen, Ottsjö för att sedan göra en väldigt fin slinga uppe på kalfjället mellan Ottsjö och Edsåsdalen innan det bar utför mot målet i just Edsåsdalen.

Jag hade inga stora förväntningar mer än att försöka ta mig i mål utan allt för mycket smärta i ryggen. Jag hade också bestämt mig för att gå av om det skulle kännas som på Vasaloppet. Det var inte mycket jag tränat sedan Vasaloppet så kände mig lite "ringrostig". Nu funkade det bra stora delar av loppet och jag var med i en 30 man stor tätklunga till Ottsjö. Här hade vi åkt ca 35 km och jag fick ge mig. Jag tog min egen fart som det gick att åka i och hamnade tillslut med lite andra svenska åkare som också fått släppa de grymma norrmännen.

På slutet blev jag åkandes själv och kom i mål som nr 23 och var med det 8e svensk. Jag var drygt 5min efter vinnaren Johan Kjölstad som krossade alla i spurten. Jag har aldrig varit så nöjd med en 23 plats någon gång :)

På kvällen var det bankett och Kari, mamma och pappa var med mig. Förutom prisutdelningar blev Jörgen Aukland (han slutar också) och jag avtackade. Det var skoj och något att minnas.