beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Nytt Klassiker Rekord!!!

I helgen avgjordes Lidingöloppet, 30km terränglöpning, i Stockholm. Loppet var för mig sista deltävlingen av de fyra för att ha genomfört En Svensk Klassiker.

Jag inledde med Vasaloppet i mars(90km skidor), fortsatte med Vätternrundan i juni (300km cykel) och Vansbrosimningen i juli (3km simning). Min sammanlagda tid på dessa fyra tävlingar är 13.56.17h.

Tidigare rekord tid 14.09.31h är från 2012 då det sattes rekord både på Vasaloppet och Vätternrundan. 2014 har inte bjudit på samma förutsättningar vädermässigt så jag har verkligen fått kämpa för att klara av rekordet. Trots ett bra Vasaloppet där jag var 9a, endast 18sek efter segraren startade jag med att ligga 33 min efter rekordserien. Jag var mycket tveksam till om det då skulle gå att klara av rekordet. Men tack vara framförallt en bra Vätternrunda och ett bra Vansbrosim gick det vägen! Det har varit en väldigt rolig resa med mycket glädje, kämpande, ny kunskap, nya bekantskaper och så klart helt fantastiska tävlingar. Vilka arrangemang dessa klassiker lopp är! Intresset kring satsningen har varit stort och jag vill tacka er alla som följt/likat/kommenterat/uppmuntrat mig på facebook!

Till min hjälp har jag haft tre duktiga och inspirerande idrottare och dessa vill jag rikta ett extra stort tack till!

Christofer Stevensson, svensk mästare 2010, har hjälpt mig med cykeldelen som jag hade fokus på under april-juni. Vätternrundan blev en av mina starkaste upplevelser som idrottare. Att få cykla ihop med en så bra grupp där varje individ i gruppen gjorde sitt yttersta för att vi skulle ta oss i mål på en tid under 7h. Tross kraftig vind och 4km längre sträcka än tidigare år såg gick vi i mål på 6.55h som snabbaste grupp runt sjön. Det var en dröm som blev sann och hoppet att slå klassiker rekordet levde!

Johanna Sjöberg (OS, VM och EM medaljör) har hjälpt mig med simningen. Jag kunde inte crawla alls när vi träffades i april. Trodde jag kunde simma bröst men Johanna kallade det mer att bada… Rent tekniskt har simningen varit den största utmaningen för mig. Efter ca 10 pass lossnade det lite och jag fick till andningen. Våtdräkten gjorde sitt och jag fick lite bättre vattenläge och kunde börja simma längre sträckor. Men här finns mycket kvar att lära. Fortsatt kan jag inte använda benen ihop med överkroppen utan simmar nästan bara med överkroppen. 48.58 på km är jag super nöjd med!

Mustafa Mohamed (nordisk rekordhållare på 3000m hinder och 3 gånger vinnare av Lidingöloppet) har hjälpt mig med löpningen. Tyvärr kunde jag inte utnyttja det ”Musse” lärde mig så mycket p.g.a. en bristning i ljumsken som jag ådrog mig 4 veckor före Lidingöloppet. Men Musses inställning och små tips fanns där i huvudet hela tiden. Med bara två löppass på fyra veckor förstod jag att det skulle bli väldigt tufft för mina ben. Och det blev det också. Första 15 km gick bra och jag hade drygt 55 min efter halva sträckan. Sedan sa benen nej och jag fick korta stegen, bromsa utför och kriga med mig själv för att inte bryta. Jag minns loppet väl men mest minns jag stapplandet efter målgång och träningsvärken lördag efter loppet, söndag, måndag och som ännu inte gett med sig idag tisdag när jag skriver detta… Det blev inte bara klassiker rekord utan även rekord för egen del när det gäller träningsvärk ☺

Så nu blir det en lugnare vecka för min del där fokus blir att få ordning på bristningen i låret, överkroppsstyrka och att samla kraft inför vad som komma skall. I oktober väntar träningsläger i Ramsau med glaciärskidåkning med Team Coop. I november tar vi oss till Vålådalen för att nöta teknik och träna på natursnö. Så spåren är inåkta och redo till 4-7 december då vi i Optima Ski kör läger i Vålådalen. Du hänger väl med?! /Oskar