beyondcom.se | www.make-it.se 
 

Gamla nyheter

Ramsau i 22 dagar! - 2009-06-16

Nu är jag piggare och har bestämt mig för att åka till Ramsau som planerat. Det blir lite lugnare inledning av tiden där nere men ska ju vara borta 22 dagar så de hårda passen ska nog hinnas med de också... Sitter nu på Arlanda och lyfter snart med SAS mot Munchen. Därifrån blir det hurbil till Ramsau via den fina staden Salzburg. I morgon står jag på skidor igen!!


Tandverk och penicillin istället för Jukola! - 2009-06-14

Det blev inget Jukola för mih och det vart en kort vistelse i i vårt östra grannland. När jag stigit på båten till Finland i torsdags em började jag få allt mer verk i munnen. Inga av det verktabletter jag åt hjälpte och mitt i natten fick jag till slut fick jag uppsöka en sjuksköterska på båten. Hon var mycket hjälpsam och gjorde allt hon kunde. Jag hade fått en inflammation och efter ytterliggare besök hos tandläkare så har jag fått penicillin. Jag sov inte många timmar natten mellan torsdag och fredag och med så ont plus penicillin så var det inte aktuellt för mig att springa Jukola. Jag bokade en flygbiljett SAS från Helsingfors till Göteborg redan på fredag kvällen. Nu har jag inte lika ont och i natt har jag sovit riktigt bra. Hoppas nu att de är slut me allt strul så jag kan få flyt i träningen.


Jukola kavlen till helgen! - 2009-06-10

I torsdags så åkte visdomstanden ut! Det gick smidigare än vad jag trodde men det har gjort ont i munnen sedan dess och gör de fortsatt. Tur de finns alvedon och diclofenac.. I morgon bär det av till Finland och Jukola kavlen. Det är tillsammans med 10-mila den största orienteringsstafetten som finns. Vi blev 14 på 10-mila i april. Ska bli skoj och se vad vi kan bli i helgen. För mig blir det sista sträckan något jag verkligen ser fram emot. Efter helgen börjar jag min "semester" och åker 22 dagar till Ramsau för att träna. Efter att ha jobbat mycket i april och maj ser jag fram emot att kunna focusera allt på träningen. Hoppas nu att de blir bra väder.


Spricka i revben, krångel med visdomstand och massa jobb.. - 2009-05-29

Nu är jag i Eksjö och jobbar för fullt. Eller rättare sagt inte bara i Eksjö utan på flera militära platser. I måndags till onsdags lunch var jag på Ravlunda skjutfält i Skåne. Efter det bar de iväg till Boden (I19) och Luleå (F21) för att föreläsa samt genomföra pass på deras Hälsovecka som de båda genomför denna vecka. Jag pratade tillsammans med min klubbkompis och HV-slodaten Jenny Hansson om träning, planering och målsättning. Igår kom jag så hem till Eksjö för att i eftermiddag åka till Stockholm för att vara med på Försvarsmaktsdagen som arrangeras på Karlberg i morgon. FM ska då visa upp vad vi gör för allmänheten. Jag har kommit igång lite grann med träningen men det har och är lite struligt ännu. Sanningen är den att då jag två dagar innan Vålådalsloppet, den 23 april, var ute och skottade inför tävlingen så körde vi omkull med skotern och jag fick förarens känga i sidan på bröstkorgen. Det gjorde ont direkt och jag trodde först att de "bara" var ett hårt slag mot kroppen som då ömmade. Men det blev bara värre och värre och jag fick ta till antiinflamatoriskt och alvedon/ipren för att kunna genomföra Vålådalsloppet och Fossavatn Ski på Island. Naturligtvis vart de inte bättre av att tävla men inte heller sämre. Dock sköt jag läkningen framåt. Efter Island, 2maj, så vart det vila för min den. Efter en vecka kunde jag ta upp träningen men hjälp av cykel. Rullskidor och löpning var inte aktuellt. Men inte nog med de, för två veckor sedan fick jag problem med en visdaomstand och fick en inflamtation i munnen som gjorde att jag fick feber och att lymfkörtlar svullnade upp och ömmade. Det var en ficka mellan tanden och tandkötet som var boven i dramat. Så det blev till att spola munnen och gurgla i en bakteridödande vätska. På torsdag ska iaf tanden bort. Efter att det har läkt ihop blir det full fokus på träningen. 15 juni bär det av till Ramsau för 3 veckors träning.


Island ett häftigt land! - 2009-05-10

Efter loppet i lördags så var det bankett och party på kvällen. Det var sång och dans långt in på natten. Jag gjorde mitt årliga sångframträdande tillsammans med Jakob Einar Jakobsson, (en isläning som var med på VM 2005). Det blev Björn Rosenströms "pojkarna som busar". Någon sångare är jag verkligen inte. Men människorna på banketten fick sig i alla fall ett gott skratt!! Isläningarna är ena riktiga hårdingar på att vara uppe länge (och att parta!). När jag gick från partyt strax innan tre var det fullt ös och dagen efter fick jag reda på att de hade hållit igång till 5 på morgonen. På söndagen flög jag till Reykjavik och badade i den blå lagunen på eftermiddagen. Det var andra gången jag var där och det var lika häftigt som jag minns det. Att bada i de blå, varm vattnet är underbart. På kvällen blev god fiskmiddag. Under måndagen lånade jag bil av Daniel Jacobsson (en av de bästa isländska skidåkarna genom tiderna som bl.a. tävlat för Åsarna IK och fightats med Mattias Fredriksson i skidspåren) för att göra "the golden circle". Det är en tur som tar en dag med bil och man besöker Thingvellir national park, de sprutande geyserna i Geysir, Gulfoss enorma vattenfall, Kerith vulcano krater på turen. I år blev det också bad i de naturliga varmvattenbäckarn utanför Hveragerdi. Det var riktigt skoj även om de var snö i luften under vandringen dit. På kvällen blev det mat i Reykjaviks centrum med trevligt sällskap! Tack alla snälla isläningar för denna gången. Speciellt Bobby och Daniel! Ett år till nästa Fossavatn Ski Marathon! För er som inte besökt island ta chansen nästa år att åka både loppet och besöka landet. För två år sedan när jag var där första gången var det förhållande vis dyrt men denna gången var det ungefär samma prisnivå som i Sverige. Kanske tom lite billigare. Kolla in www.fossavatn.com för mer info.


Seger i Fossavatn Ski Marathon! - 2009-05-02

Det blev en bra avslutning för min del på skidsäsongen 2009/2010. En säsong om varit mycket speciell med ett långt avbrott pga av sjukdom. Men nu är jag tillbaka ordentligt och skulle önska det var ännu fler lopp kvar. Idag körde jag iaf sista loppet och det vart en klar seger. Jag vann med 8min före Ulf Tingelöf och 14min före Johan Sandberg. Årets startfält var inte lika starkt som de senaste åren men Johan Sandberg var tex 16 man på Vasaloppet 2008 så de är ingen dålig långloppsåkare. Även Ulf har många fina resultat i långloppsvärldscupen. Jag åkte ifrån dessa två efter 8km och drygare sedan ut avståndet hela tiden. Jag hade en riktigt bra känsla i kroppen och kunde gå på ordentligt i stigningarna. Det var lite blåsigt men fina spår och fina vyer gjorde loppet riktigt fint. Nu blir de vila i en dryg vecka innan jag drar igång träningen inför nästa säsong.


Fossavatn Ski Marathon pa Island i morgon! - 2009-05-01

I morgon kör jag sasongens sista skidtavling,Fossavatn Ski Marathon. Loppet ar 50km och genomfors pa nord vastra Island narmare bestamt i Isafjordur. Jag kör för tredje gangen. Jag har varit i bra form under senare delan av sasongen och hoppas pa en bra avslutning. Det ar knappt 300 anmalda till de olika loppen under tavlingen. 50km loppet ar det langsta och gar uppe pa en plata med utsikt över bade hav och fjord. Det skall bli riktigt skoj att aka i morgon!


Tvåa i Vålådalsloppet! - 2009-04-26

I går åkte jag säsongens näst sista skidtävling och det gick väldigt bra. Jag slutade tvåa, 3sek efter Anders Aukland. Trea kom Mattias Fredriksson, 1.04min efter och fyra Anders Högberg, 2.25min efter. Banan som är 27km är verkligen kuperad så det var väldigt mycket diagonalåkning. Anders, Mattias och jag fick en lucka på övriga fältet efter 8,5km och åkte sedan ihop 3km innan Anders fick några meter på oss. På banan högsta punkt ledde Anders med 45sek över Mattias och mig. I den flackare avslutningen gick jag ifrån Mattias på stakningen och tog in sekund för sekund på Anders. 500meter innan mål var jag ikapp men hade då bränt allt mitt krut så det fanns inget kvar till spurten. Grattis Anders! Det blev på nytt toppenväder, fina spår, bad i badtunna och en trevlig bankett! Tack alla ni som kommer och åker. Ett extra tack till Sture Sivertsen, Anders Aukland, Per Elofsson, Mattias Fredriksson, Tobias Fredriksson, Jan Ottosson, Jörgen Brink och Thomas Wassberg! Så roligt att ni kommer och sprider guldglans över vårt lopp! Resultat finns på www.valadalen.se


Vålådalsloppet idag 25 april! - 2009-04-25

Idag kör vi Vålådalsloppet. Det har varit mycket jobb för att få till tävlingen. Det milda vädret har inte underlättat precis. Men nu är banan klar, solen skiner från en klarblå himmel och det är nästan helt vindstilla. Minus 5 grader i natt har gjort att spåren frusit till så det kommer bli perfekta spår. På startlinjen finns många bra skidåkare. Sture Sivertsen, Frode Estil och Anders Aukland från Norge. Per Elofsson, Thomas Wassberg, Jan Ottosson, Mattias Fredriksson, Tobias Fredriksson, Jörgen Brink, Anders Högberg, Teodor Pettersson och jag själv ska försöka rå på dessa norrmän! Stort tack till alla dessa stjärnor för att ni kommer och åker vår tävling! Efter loppet väntar badtunnor, bankett och party!


En perfekt "långa natten"! UOK 14 i mål. - 2009-04-19

10-mila blev en riktigt rolig tävling för oss i UOK. Erik Öhlund inledde med att komma in som 5e lag (av 350) till första växeln endast 30sek efter första laget. Sedan behöll Mattias och Peter tätkänning på andra och tredje sträckan och jag fick gå ut på "långa natten" som 3a bara sek efter ledande lag. Jag gick ut på min 18km långa sträcka strax innan kl01 i natt och var i mål 1.48h senare. Vi var en klunga på 9 st och jag hade inga problem med farten. Kan inte påstå att jag tillförde så mycket orienteringsmässigt men jag var med på kartan i stort sett hela tiden. OK Lines löpare Tomas Stenström var det som anförde klungan och det gick riktigt bra inledningsvis. Det gick så bra att jag började läsa mindre på kratan och bara njuta av att ligga där i täten mitt i natten. Då kom en miss och vi tappade nästan 3min på en sträcka. 5 ytterliggare löpare anslöt bakifrån och vi var nu 14st. Nu blev det lite högre fart men också mer småmissar. Jag växlade som 7a ca 15sek efter täten. Vi låg sedan med i täten på sträcka 5-7 innan vi tappade 10min på 8 sträckan och åkte ner till 13 plats. Stefan Zing förde sedan in oss som 14 lag. Mer än godkännt för oss! Nu blir det Vålådalsloppet till helgen!


Långa natten på lördag! - 2009-04-17

Efter en vecka med fin skidåkning i Vålådalen är jag nu på väg till Skåne för att springa 10-mila. Tävlingen genomförs väster om Kristianstad och startar på lördag kväll kl22 och går i mål på söndag förmiddag. 10 sträckor mellan 7 och 18km är det för oss herrer. Jag ska springa sträcka nr4 "den långa natten" som mäter 18km fågelvägen. Jag har inte så många löppass i kroppen ännu men har hunnit vinna både en 6km löptävling i Vålådalen över Jerry och Mattias Fredriksson och igår en sprint orientering i Östersund. Dock inget löppass över 1.10h ännu. Det blir längre på söndag natt! Hoppas benen fixar de!!


Glad påsk!! - 2009-04-09

Efter 5-milen i Åsarna reste jag söder ut mot Eksjö för att börja jobba på Ing2 igen. Det är en hel del och sätta sig in i när man varit borta under 5 månader. Det blev en vecka med mycket jobb men också lite roliga saker. Jag var bland annat och såg första SM-finalen i ishockey i Jönköping. Det blev tyvärr förlust för Färjestad i den matchen men det har ju efter de vunnit 4 raka segrar och tagit hem SM-guldet. Grattis!! I fredags var jag och tittade på Joakim Thåström på folkets park i Husqvarna. Han har en grym röst!! I helgen tog jag det mest lugnt. Det var fantasikst väder med hela +19 grader och sol i lördags. Det gick tom och ligga på altanen och sola. Underbart med vår och värme. Nu är jag dock på väg norrut för att få uppleva vårskidåkning i Vålådalen över påsk. Det är något jag längtar till varje år. Häftigt att man ena dagen kan springa i bara shorts och t-shirt i södra Sverige mens man i norra åker skidor. Helgen efter påsk väntar 10-mila utanför Kristianstad och sedan är det dags för Vålådalsloppet den 25april. Efter det bär det iväg till Island för Fossavatn Ski Maraton som går den 2 maj och som blir sista skidloppet för denna säsongen. En tävling utöver det vanliga. Jag önskar er alla en glad påsk!


Min första SM-medalj i skidor!! - 2009-03-30

Det blev en utslagsgivande 5-mil på Wassbergs tuffa SM banor. 4 var på en 12,5km slinga där första 6km i stort sett bara var uppför tog ut sin rätt. Jag startade som nr 50 av 80 deltagare och hade de bästa åkarna efter mig. Efter en lite seg start gick jag ganska fort upp i ledning (av de som startat före mig). Jag gjorde ett jämt lopp med en stark sista runda. Någon km ut på sista rundan fick jag veta att jag just då låg 2 efter tre varv, 27sek efter Mattias Fredriksson. Mats Larsson och Jesper Modin hade inte kommit till varvningen ännu men de var klart före mig efter två varv. Jag besätämde mig för att ge allt upp till banans högsta punkt. Bära eller brista, jag ville ha en medalj! De höll precis. Jag plockade in de där 27sek plus ytterliggare 5sek på Mattias och min första SM medalj i skidor var nära. (Har silver i skid-OL och brons i orientering) Jag fick vänta in alla de seedade åkarne innan det var klart. Det visade sig att min sista runda var riktigt bra och ingen av de som låg lika med mig efter tre varv kunde matcha den. Jag hade riktigt bra skidor. Tack Rikard grip för det!!!


Ingen SM-stafett - 2009-03-26

Tyvärr blir det ingen SM-stafett för oss i Vålådalen. Jerry Ahrlin har varit sjuk några dagar och kan inte köra. Alltis tråkigt med sjukdommar och speciellt när man är ett lag där flera är inblandade. Så nu får jag ladda inför 5-milen. Gick riktigt bra i tisdags då vi körde träningstävling här i Vålådalen. Lite segare igår och idag. Nu ska jag vila helt i morgon fredag och sen bara åka lite lugnt på lördag i samband med skidtest. Det har varit 3 helt fantastiska dagar i Vålådalen med sol och blå himmel. Väldigt kallt på morgonen men sedan hur skönt som helst på dagen. Man vill bara vara ute och åka skidor!


Sexa på Birkebeinerrennet! - 2009-03-23

Birkebeinerrennet som är sista loppet i FIS Maraton Cup avgjordes igår i fint väder och med fina spår. Loppet är 54km och startar på 280möh i Rena och går i mål på Lillehammer skidstadion på 480möh. Högsta punkten på banan är på 910möh. Loppet inleds med en stigning på 13km!! Som om inte den kuperade banan skulle vara nog så måsta man gå med ryggsäck som skall väga minst 3,5kg både i starten och vid målet. I ryggsäcken skall man ha med sig vätska, mat, vind- och underkläder. Det är en ren säkerhetsåtgärd då vädret kan svänga fort på fjället. Jag har känt mig i bra form sedan Vasaloppet men till och från varit väldigt sliten. Det har varit tufft att ladda om mentalt efter Vasaloppet. Tror aldrig någonsin jag focuserat så hårt mot något tidigare. Väl på starlinjen gör jag alltid mitt bästa men ibland finns inte det nog med krafter för att vara 100% laddad. Igår hade jag en bra dag men det där lilla extra fanns inte där. Jag fick släppa lite på tätgruppen som bestod av 6 åkare (Tynell, A.Aukland, Odd-Björn Hjelmested, Rezac, Jens-Arne Svartedal)i den första långa stgningen. Jag hamnade ihop med bl.a Jack Meä, Simon Öistensen och Geir-Ludwig Åsen. Har säkert stavat flera namn fel nu.. Uppe på fjället lyckades jag och Simon gå ifrån de andra och avståndet till täten förblev oföraändrat, ca 30sek. Halvvägs i loppet (strax innan loppets sista stgning på 5km) kom Jerry Ahrlin farandes som en projektil utför. Det gick otroligt fort och jag fick ge allt för att hänga på. Simon försvann och Jerry som tagit in 1min på täten utför tog upp jakten på tätgruppen med mig i släptåg. På 1km plockade vi in ca 20sek!! Vi var 5-10sek efter in i sista backen. Jag hänge på Jerry ca 2km men fick sedan ge mig och var ca 30sek efter upp på toppen av sista stgningen och med 20km kvar till mål. Jerry körde ikapp de sex där framme och inte nog med det. I stakåkningen och utförsåkningen till målet gick han ifrån och vann loppet före A Aukland och S Rezac. Grattis Jerry! Fyra kom Odd-Björn och femma Tynell. Jag fick alltså åka helt ensam de sista 23km. det var slitsamt. Med 3-4km kvar till mål psserade jag Jens-Arne och jag hade inte långt upp till Tynell och Odd-Björn som både kroknade lite på slutet. Jag var helt slut efter loppet. Nu ska jag ta det lugnt och försöka återhämta mig inför SM-stafetten på fredag och SM 5_milen på söndag i Åsarna.


Trea på Flyktingloppet! - 2009-03-16

Det blev ett tufft Flyktinglopp i år. Den utlovade kylan mellan lördag och söndag uteblev och byttes mot endast någon minus och någon mm med nysnö. Föret kom att variera från fuktig snö till frusen och även nysnö på första toppen. Loppet startar med en stigning på 6km. Jag kände mig riktigt pigg och gick ifrån tätklungan efter 5km och körde sedan solo tills det var 12km kvar till mål. Då kom en splittrade klunga ikapp mig. jag var då väldight sliten. Det hade kostat mycket kraft att ligga först och "köra upp" spåret. Jag fick nu ge allt jag hade för att slita mig med upp till sista toppen, den berömda Muruhattan. Det var Anders Högberg som var först där ca 5sek före Jerry Ahrlin och mig. Nu återstod 7km utförsåkning. "Högan" hade riktigt bra glid och hur mycket vi än kämpade så kom vi inte ikapp utan han drog istället ifrån oss och vann med 17sek före Jerry. Jag var en meter efter han och kom alltså trea. Lite trist att "bara" bli trea efter att ha genomfört loppet på de sätt man gjort. Men det är först i mål som gäller! På lördag är det dags för Birken! Bara att försöka ladda om till dess.


Flyktingloppet på söndag! - 2009-03-13

På söndag är det dags för Flyktingloppet. Det blir elfte gången jag kör denna klassiska tävling med start i Nordi i Norge och mål i Gäddede i Sverige. Loppet är 45km. Jag har en seger och förra året blev jag trea. Det blir en tuff tävling då bl.a. Daniel Tynell, Jerry Ahrlin, Rickard Andreasson och Jörgen Aukland är anmälda. 5 bland de 10 främsta på årets Vasaloppet alltså. Tävlingen blir en bra genomkörare inför Birkebeinerrennet som går nästa helg ovh SM 5-milen helgen där på. Det är inget flackt långlopp med mycket stakning utan istället är det två ordetliga fjäll som ska passeras. Dags att börja ladda!


Seger i Duvedsrajden! - 2009-03-08

Efter en vecka med mest återhämtning och bara lite lugn träning så var det dags för första snabba passet efter Vasaloppet. Jag fick i veckan veta att Duvedsrajden skulle arrangeras. Ett lopp från Duved till Åre, 10km i klassisk stil med gemensam start. Det var några riktigt bra åkare med, bla VM-åkaren Daniel Rickardsson och den duktiga sprinten Fredrik Byström. Tyvärr så blåste det ganska mycket motvind så det var omöjligt att åka ifrån. Så det hela slutade med en långspurt som jag drog upp ca 750m innan mål. Jag fick lucka direkt och vann med ca10sek. Alltid skoj att vinna tävlingar och extra roligt att slå landslagsåkare. Hela tävlingen har ett bra upplägg då det ingår bad på Holiday Club efteråt. Något jag naturligtvis utnyttjade mellan tävlinge och prisutdelningen. Nu skall jag börja träna ordentligt igen och ser fram emot Flyktingloppet, Birkebeinerrennet och SM-stafett och SM 5-mil.


Vasaloppet är stort! - 2009-03-05

Nu har jag hunnit återhämta mig lite efter söndagens race och har också haft lite tid att reflektera över loppet. Vasaloppet är en fantastisk tävling och så proffsigt skött. Det är tävlingen jag går och tänker på hela året om och det var också de som gjorde att jag inte avslutade säsongen i slutet av januari trots alla sjukdommar. Nu när jag vet resultatet så var de tur att jag valde att kämpa vidare... Redan i bilden på väg ner mot Sälen i torsdags fick jag en speciell känsla i kroppen. Helgen jag gått och längtat efter i ett helt år var nu nära. Jag skulle ge allt vad jag kunde och jag tänkte på alla de människor som på olika sätt stöttat mig under den jobbiga sjukdomsperioden. Att få uppmuntrande mail och sms från människor jag inte har en aning om vilka de är känns helt enormt. Jag är verkligen nöjd med andra platsen och grämer mig inte över att det var nära utan grattulerar Daniel till segern. Du var stark! Men se upp jag kommer tillbaka nästa år. Man är själv i skidspåret just under loppet men det är många som hjälper en på vägen dit. Jag vill passa på att tacka mina sponsorer och Vålådalen SK för ert stöd, utan er är det inte möjligt. Jag vill också tacka alla de som var med och hjälpte till som ledare under helgen. Ett speciellt tack till mamma för den goda maten och till vallarna Magnus Pallin(vallaansvarig), Rickard Grip och Peter Arnesson. Stort tack också till HC Holmberg!!


Sista riktigt långa passet avklarat! - 2009-02-23

Igår körde jag drygt tre timmar och det blir mitt sista riktigt långa pass. Jag kommer träna fram till onsdag då vila och mat bli det som gäller fram till loppet. Jag var som ett sänke fyra dagar efter Tartu Ski Maraton men i fredags gick de bra och träna igen. Då trodde jag att de hade vänt. Men glädjen vart kortvarig, i lördags fick jag ställa in planerad träning. Jag var helt slut i kroppen. Bättre igår igen. Det går verkligen upp och ner. Hoppas det blir en "upp" dag den 1 mars. Kommer med den sista rapport på ondags eller torsdag. Ni som ska åka tänk på att vila ordentligt de sista dagarna in mot loppet. Kom ihåg och ät bra och glöm inte vätska.


Vasaloppsanalys - 2009-02-23

Lars Behrenz har även i år försett mig med en analys av Vasaloppet. Lite historik plus vad han tror om årets lopp. Det är en man som vet vad han pratar om. Så ni Vasaloppsintresserade läs den! Länk finner ni på min startsida.


5a på Tartu Ski Marathon!! - 2009-02-18

Det var riktigt roligt att vara tillbaka i tävlingsspåret igen och resultatet blev klart bättre än vad jag vågat hoppats på!! I lördags var jag riktigt nervös och det var länge sedan jag var så nervös inför en tävling. Det är bara innan Vasaloppet som den känslan brukar infinna sig. Hur som helst så sov jag helt ok natten mot tävlingen. På morgonen testade jag skidor ihop med valllarna och det kändes riktigt bra. Det hade kommit en del nysnö under natten och det snöade fram till strax innan start. Det var därför snö i spåret under loppets första del och det gjorde att det inte gick så fort inledningsvis. Men under sista 3 milen var det fina spår och farten skruvades upp. Det var framför allt Anders Aukland och Jerry som ökade farten och till slut var vi bara 5 åkare kvar. Förutom de två och jag själv även Jörgen Aukland och Stanislav Rezac. Det gick bitvis riktigt fort under de sista 15km och jag hade fullt upp med att bara hänga med. Ca 1-1,5km före mål så fick Anders Aukland en liten lucka på oss övriga vilken han höll hela vägen in till mål och vann med 6 sek. Jag fick släppa meter för meter sista biten in mot mål och var 15sek efter Anders och körde in på femte plats. Det var så roligt att vara med och tävla igen och jag är jätte nöjd med femte platsen efter allt strul jag haft i vinter. Jag hade toppen skidor och det var en av anledningarna att jag kunde hänga med nästan hela vägen in. En annan var helt klart glädjen av att åter igen kunna vara med och tävla! Det kostade hur som helst på och återhämtningen har varit allt annat än bra. Vila mån, tis har varit ett måste. Idag skall jag ut och röra på mig igen. 11 dagar kvar till Vasaloppet!


Tartu Ski Maraton! - 2009-02-13

På söndag drar jag på mig tävlingsdräkten för att köra den estländska deltävlingen i FIS Maraton Cup, Tartu Ski Maraton. Loppet är 63km,går i klassikt stil och startar i Otepää och går i mål i Tartu. Det är 9 veckor sedan jag tävlade sist och jag har inte en aning om vart jag står. Att jag har tappat en massa träning och att jag inte är i samma form som i november det vet jag men hur mycket jag tappat det får jag se på söndag. Jag vill väldigt gärna köra Vasaloppet och ska jag kunna åka någorlunda bra där så vill jag ha ett lopp i kroppen innan. Ett sammandrag av loppet sänds på svt på söndag. Jag tror det startar kl12.10. Estland nästa!


Hopp och förtvivlan om vart annat! - 2009-02-08

Jag hade hoppats på att kunna vara med och köra König Ludwig Lauf den 1 februari men så blev det inte. Sist jag skrev här på sidan hade jag kört en vecka med lugn träning och det ”funkade” okej. När jag sedan skulle köra fort så gick det åt skogen. Jag klarade ett mellanhårt pass men när jag sedan körde ett tuffare blev jag på nytt sjuk. Jag fick feber, ont i halsen och blev på nytt väldigt trött. Allt kändes på nytt hopplöst och jag bestämde mig måndag den 26 januari för att åka till Norge och besöka en person som hjälpt många duktiga idrottare som inte blivit bra genom den vanliga sjukvården. Det kändes som sista chansen att kunna åka något mer denna säsong. Jag var hos honom och fick behandling under totalt fyra dagar. I måndags kom jag åter till Sverige och efter det har jag kunnat börja träna igen. Först lugn träning tisdag till torsdag, vila fredag och så ett långpass igår. Idag har jag kört intervaller och nu återstår att se hur kroppen reagerar på detta! Håll tummarna ni som vill se mig på startlinjen i Sälen den 1 mars.


Den långa vägen tillbaka!! - 2009-01-22

Sorry att jag inte skrivit på ett tag men det är inte så roligt att skriva om sjukdomar när man helst av allt vill tävla och skriva om bra resultat. Efter 16 dagar med pencillin/antibiotika och en visrus är jag iaf piggare. Tröttheten har försvunnit och har börjat röra på mig. Nästan så att man kan kalla de träning! Det orosmomnet som är kvar är att vilopulsen fortsatt är väl hög, för en vecka sedan ca 20 slag över normalt. Den bedömmingen har läkarna också gjort och jag har därför gjort EKG vid två tillfällen och även ultraljud på hjärtat. Ultraljudet var som det skulle men EKG har någon avvikelse. Hjärtläakaren berättade dock att det kan vara så för idrottsmän utan att det är något farligt. Han håller på att leta fram mitt EKG från när jag mönstrade -94. Jag har iaf fått klartecken att så smått börja röra på mig. Det är underbart att komma ut på skidorna. Känslan i kroppen är ju inte den bästa men vad man vänta sig efter 5 veckor utan någon träning alls. Det är en lång väg tillbaka till toppform. Jag skall göra allt jag kan för att nå den till första söndagen i mars!


Tungt just nu. Inga tävlingar i januari! - 2009-01-09

Dagarna innan nyår kändes det lite bättre och jag var ute och prmenerade men på nyårsafton fick jag feber igen och jag fick ordentligt ont i halsen. Nu var jag så less så jag ringde hälsocentralen i Åre på chans och den var öppen. De kunde inte ta alla prover då de var helgdag men halsodlingen som de tog visade på att jag hade halsfluss och jag fick pencilin. Jag skulle komma tillbaka två dagar senare för mer provtagning. Halsen var redan något bättre på fredagen men jag hade hosta och var grymt trött. Fler prover togs och läkaren bestämde sig för att byta till antibiotika som även skulle ta en ev. Mycoplasma. Lördagen var något bättre och även söndagen men i måndags hade jag riktigt ont i halsen igen. Det fortsatte på tisdagen och jag bestämde mig för nytt läkarbesök. I går fick jag reda på att pencilinet inte tagit streptokockerna (Halsfluss) och jag har fått pencilin på nytt. Förutom att ha ont i halsen har jag varit extremt trött och inte gjort mycket annat än att sova de senaste. 12h på natten och sedan mellan 1 och 2 på dagen. Långt ifrån normalt. Läkarna tror även jag har ett virus i kroppen. På söndag är det 4 veckor utan träning och med allt från magsjuka till halsfluss. Jag kommer att missa alla lopp i januari och målet är nu inte att vinna tävlingar utan att bli frisk. Nästa gång jag skriver här hoppas jag kunna komma med något positivt. Någon gång måste de ju vända!!


Hoppas julen varit god! - 2008-12-28

Det tog väääldigt lång tid att bli bra från sjukdom denna gången. Magsjukan varade "bara" en natt (det var tur de..) men febern har hållt i sig hela veckan och först igår var jag feberfri. Idag känner jag mig bättre och har tom varit ute på en kort promenda med mor och far i det fantastiskt fina vintervädret som råder. Det var nästan 10 minus här i Tvärred i morse och med rimfrost på träden och is på vattnet så är det vackert! Det är bara snön som saknas. Jag har nu inte tränat på 2 veckor. Det känns som en hel evighet men är ju inget jag kan påverka. Nu ska jag försöka titta framåt och göra det bästa av situationen. Längtar massa till att få ge mig ut på skidorna igen!


Allt skit på samma gång.... - 2008-12-23

När jag äntligen började känna mig lite piggare igen efter hosta, snuva, rinnande ögon och verk i hela kroppen så åkte jag på vinterkräksjukan. Efter en natt utan sömn och en "tömning" av hela kroppen visade vågen 73kg och terometern nästan 39 grader. Jag hade fullt upp med att ta mig ur sängen och kände mig inte direkt som någon elitskidåkare. Julen kunde ha startat på ett roligare sätt! Men nu känns det bara som om saker och ting kan bli bättre!


29a, snuva och hosta! - 2008-12-16

Efter loppet i Valadalen har jag varit väldligt sliten och trött. När man vet resultatet sa skulle jag ha statt över Valadalen Classic Ski Maraton. Förra veckan var jag trött och hängig nästan alla dagar. Livigno ligger pa 1850möh och att vara sliten när man gar upp pa höjd är inget vidare. Jag tränade bara lugna pass under veckan. Kanske borde jag inte heller kört i söndags men jag var pa plats och hade inte som jag tyckte nagra kännbara problem förrutom tröttheten. Det blev ett lopp där jag fick slita hela tiden. Jag var med tätklungan i ca 15km innan jag fick släppa. När jag sedan hamnade ensam rann tiden iväg och jag var drygt 4min efter i mal pa 29e plats. Pa kvällen fick jag en väldans hosta och den har hallit i sig plus att jag fatt en ordentlig snuva. Näsan rinner och rinner! Nu ska jag satsa pa att bli helt frisk!! Ibland vill man för mycket bara.


50cm snö idag i Livigno! - 2008-12-10

Jenny Hansson och jag tog SAS planet från Frösön i måndags (jerry är sjuk och kan troligen inte köra i helgen) för att flyga till Arlanda och vidare till Zurich. Vi körde sedan bil till Davos där vi sov över hos Dario Cologna och Remo Fischer. På tisdags förmiddagen körde vi ett träningspass i strålande solsken i Davos innan vi åkte vidare till Livigno. Det var stjärnklart när vi gick och lade oss. Men på natten började de snö och sedan har det snöat och snöat. Det har kommit ca50cm hittills och mer ska de komma. Det kan komma 50cm till fram till söndagens lopp. Jag tror inte jag varit med om något liknande tidigare. Det är hus som helst väldigt fint även om inte skidspåren håller högsta klass pga av all snö. Det blev ingen VC i Davos för mig på lördag!


Elkedjan, ny sammarbetspartner!! - 2008-12-07

Jag har i dagarna gjort klart med en ny sponsor, Elkedjan!! Det är riktigt roligt och jag ser fram emot vårat sammarbete. För att kunna satsa fullt ut är det viktigt med sammarbetspartners. Vi har skrivit ett tvåårs avtal.


Två i Vålådalen Classic Ski Maraton efter hård spurt! - 2008-12-07

Det blev tävling för mig idag här i Vålådalen och det slutade med en andra plats efter Jerry Ahrlin min klubbkompis. Det föll 1-2 cm snö under morgonen så det var kärvt före. Nysnön gjorde att det blev ett lopp med jämn fart men utan att gå riktigt fort förrutom de sista 4-5km. Jag gjorde ett ryck i sista stigningen på banan och fick lucka på alla förrutom Jerry. Vi drog sedan om vartannat in mot mål. Sista km drog jag och kanske var det lite osmart. Jerry kom upp jämsides med mig på spurten och var en tå eller kanske en halv fot före mig i mål. Det blev fina tävlingar i bra väder! I morgon bär det iväg till Italien och Livigno för att på söndag köra La Sgambeda. Det verkar inte bli några lopp i den traditonella VC för mig så nu blir det långlopp för hela slanten. Jag sms förbundskaptenen i onsdag och frågade vilka som får åka i Davos om 6 dagar men jag har inte fått något svar. Jocke sa att mycket skulle klarna efter Kuusamo. Herrarnas resultat var 8, 36, 47, 51 och 51. Inte sagt att jag hade gjort det bättre men får man inte chansen så kan man heller aldrig veta. Nu är Södergren tillbaka (skoj!!) och kanske skall Hellner också åka. Daniel Rickardsson gjorde en riktigt bra sträcka på stafetten idag (hela laget!) så han är också given. Ska bli riktigt skoj att se vem som får den sista (5e) platsen!


Brynje - toppen bra underställ!! - 2008-12-04

Jag har provat ett nytt underställ under hösten och början på vintern och nu bestämt mig för att köra på dem. Märket är Brynje och de har riktigt bra underställ. Framför allt så transporterar de bort fukt väldigt bra och är mer eller mindre helt torra efter ett tufft träningspass! En annan fördel är att man kan använda dem flera gånger utan att de börjar lukta illa. Jag kan varmt rekomendera dessa!


Krasslig några dagar men piggare idag! - 2008-12-04

I måndags vaknade jag med lite ont i halsen. Det var tjockt och jag fick upp en massa slem hela tiden. Inget bättre men heller inte sämre i tisdags. Lite bättre sedan på onsdagan och idag mer eller mindre helt bra. Men jag har varit väldigt trött och sovit en massa dessa dagar. Var ute och "gick" en tur på skidorna idag. Det är så fint här i Vålådalen så man vill bara ut och träna. Det var segt som bara den. Hoppas kunna träna lite mer ordentligt i morgon och bestämmer mig sedan på lördag morgon om jag åker Vålådalen Classic Ski Maraton eller inte. Det finsn iaf gott om snö och det kommer att bli fina förhållanden och ett bra startfält.


Seger i Vålådalen Open! - 2008-12-01

I gårdagens jaktstart drygade jag ut min ledning med 5sek och vann tävlingen totlat med 35 sek före Jerry. Uppförsracet mätte 3,5km och min tid blev 14.42min. Det snöade lite och trots att Latti kört upp spåren precis innan start var det lite nysnö i spåret. Det är lurigt att få till bra fäste när snön "släpper". Jag lyckades iaf okej och kunde åka relativt avslappnat längs Lappvägen upp mot fjället. En tung träningsvecka är avklarade och idag är det vila. På lördag väntar Vålådalen Classic Ski!


Träningstäv i Vålis istället för Kuusamo! - 2008-11-29

Tyvärr blev jag inte uttagen till Kuusamo vilket jag satsat och hoppats på. Jocke Abrehamsson valde Martin Larsson och Fredrik Östberg istället som 4 och 5 åkare. Martin var 43sek efter och Freddan 49sek efter mig i Bruksvallarna på den distans och stil det nu gäller, 15km klassiskt. Känns trist att inte få chansen! Det blev träningstävling här i Vålådalen istället, Vålådalen Open med Gustav Berglund som arrangör. 12,5km skate i riktig kyla. Det var ca 18 minusgrader vid starten. Lite kallare på banans lägsta punkt men också varmare på den högsta. Det var lite ovant att köra i kylan men det gick ändå bra. Jag vann dagens lopp med 30esk före Jerry som är tillbaka igen efter att ha känt sig hängig ett tag. Tävlingen fortsätter i morgon med ett ett jaktstartslopp uppför i klassisk stil. Det blir hårda bud!


Träningstävling i går! - 2008-11-24

Igår körde vi en träningstävling här i Vålådalen. Det var en tuff bana som avslutades med 2km bara uppför. Det kändes minst lika bra i kroppen som förra helgen. Jag var snabbast och fick en rosa tvål i pris. Inte illa med priser på en träningstävling. Latti hade fixat fina spår, tack!


17 bra träningsdagar i Ramundberget! - 2008-11-22

När jag lämnade Ramundebregt i torsdags hade jag varit där i 17 dagar. Det var en riktigt bra period med bra träning och god mat. Sen gick det ju bra på tävlingarna också. Tyvärr verkar det inte som om mitt klassiska lopp räcker till en plats i Kussamo nästa helg, vilket jag hoppats på. Det var ju trots allt världscuputtagning... Idag var det riktigt skoj och se Hellner och Calla i Gällivare. Stort grattis till er! Jag har nu förflyttat mig till Vålådalen där det nu har kommit snö och spåren är uppkörda. Idag körde jag 2h klassiskt på förmiddagen och sedan 1h skate + styrka på eftermiddagen. I morgon väntar träningstävling.


Även bra skatelopp! - 2008-11-17

Helgen avslutades nästan lika bra som den började. Igår på 15km skate!! körde jag in som 13 man (11 bland de svenska åkarna). På nytt hade jag väldigt bra skidor. Det som var aldra roligast var trots allt att jag inte blev så stum i låren som jag brukar bli på skatetävlingar. Det brukar komma ganska for och sen blir jag inte av med det. Visst blev jag stum i de brantaste backarna igår också men när det gick lite utför så blev jag av med "stumheten". En annan sak som var rolig var att jag åkte på ett par för säsongen nya skidor(atimic). Det är skoj när de nya skidorna slår ut de gammla. Då vet man att de är bra! Idag blir en lugnare dag och sedan ska jag testa skidor någon dag. Har inte bestämt mig om det blir VC till helgen i Gällivare eller inte. Måste betämma mig snart. Tack helgens ledare ni gjorde ett toppjobb!


Bra lopp gav fjärde plats! - 2008-11-15

Det blev en riktigt rolig start på säsongen för min del. Jag gjorde ett jämt och bra lopp och körde in som fyra idag. Kanadensaren Devon Kershow placerade sig som trea så jag var liksom förra året 3 bland svenskarna. Anders Södergren vann även i år. Kungen av Bruks! Det roliga var att jag var närmre honom tismässigt i år! Min Atomic skidor gled bra och vallarna med Grip i spetsen hade fått till lagom bra fäste. Det var svårvallat med en temperatur runt 0. Dessutom var det klart torrare på bananas högsta punkt gentemot den lägsta. Bra jobbat vallateamet! Nedan ser ni de 15 bästa. I morgon väntar 15km skate! 1 Anders Södergren 103 Östersunds SK 35:14.4 0.00 2 Johan Olsson 109 Åsarna IK 35:29.9 15.50 3 Devon KERSHAW 115 CAN 36:19.5 1:05.10 4 Oskar Svärd 23 Vålådalen SK 36:41.9 1:27.50 5 Thobias Fredriksson 94 Axa SC 36:48.9 1:34.50 6 Mathias Fredriksson 127 Axa SC 36:57.2 1:42.80 7 Daniel Rickardsson 131 Hudiksvalls IF 36:58.9 1:44.50 8 Einar A ULSUND 42 NOR 37:09.1 1:54.70 9 Håkan Löfström 119 Falun Borlänge SK 37:11.1 1:56.70 10 Martin Larsson 108 Arvika IS 37:24.2 2:09.80 11 Tiio Söderhielm 6 Östersunds SK 37:24.6 2:10.20 12 Fredrik Uusitalo 102 Sollefteå SK 37:25.1 2:10.70 13 Marcus Hellner 101 Gellivare Skidallians IK 37:28.2 2:13.80 14 Jesper Modin 95 Piteå Elit SK 37:31.6 2:17.20 15 Fredrik Östberg 105 Falun Borlänge SK 37:31.9 2:17.50


Tävlingspremiär! - 2008-11-14

I morgon är det dags för säsongens första tävling, 15km i klassisk stil. Det blir 5 varv på en 3km slinga. Förra året slutade jag trea i premiären. Får se hur det går i år. Då jag enbart åkte två stycken FIS ranking tävlingar förra säsongen (långlopp räknas inte) så är jag oseedad och startar bland de aldra första. Lite synd då man kan känna en hel del på att komma ihop med någon bra åkare. Det är totalt 131 åkare anmälda i H21 klassen. Det är åkare från Polen, Canada, Frankrike, Norge, Danmark och Sverige anmälda. Det ska hur som helst bli skoj att komma igång med tävlandet. På söndag är det 15km skate. Säsongens första långlopp, Vålådalen Classis Ski, går den 6 dec! Inte så länge kvar till dess..


Fint väder i Ramundberget! - 2008-11-06

Igår och idag har det varit riktigt fint väder här i Ramundberget. -7 grader på morgonen, blå himmel och strålande solsken. Solen värmer lite mitt på dagen men det tar inget på konstsnön. Tänk om det varit 50cm snö och alla spår uppkörda. Då hade det vart helt underbart! Hoppas snö kommer!


Skidåkning i U-hamn och Bruks - 2008-11-05

Jag han med att åka ett pass på golfbanan i Ulricehamn innan jag bestämde mig för att resa norrut. Det blev ett fint skate pass på en 8km slinga. Väderprognosen sa dock mildare väder så som sagt var bar det iväg norrut till Ramundberget. Nu visade det sig att prognosen inte var helt rätt. Fick sms av Per-Anders Järsenholt idag och de visade sig att de fortsatt går at åka på golfbanan i Ulricehamn. Men det är helt ok på konstsnöspåret i Bruksvallarna också. Det är en 2,5km runda samt ett spår upp mot fjället. Ca 2,5km enkel väg. Det är dock ganska hårda och på sina ställen isiga spår så efter att ha åkt backen utför en gång är det inte så mycket fästvalla kvar under skidorna... Många varv blir det! I morgon kommer resten av militära landslaget och vi skall ha läger fram till torsdag den 13nov.


Lyckad butiksträff på Team Sportia! - 2008-10-31

Igår kväll var jag i Göteborg på Backaplan och Team Sportias skidträff. Det var representanter från olika fabrikter inom skidåkningen. Allt från kläd- och handsktillverkare till skidtillverkare. Jag hjälpte till att sälja utrustning och svarade på massa frågor om bl.a. träning, skidor och valla. Det kom mycket och träffen blev lyckad. Nu håller jag tummarna att det även kommer snö i södra Sverige i vinter. Det har ju börjat bra iaf! Mer snö på golfbanan i Ulricehamn idag på morgonen än i snösäkra Bruksvallarna...


Sista veckan på Ing2 - 2008-10-27

Efter ett toppen läger i Ramsau med mycket bra träning kom jag hem till ett kyligt Sverige. Dock blev det en kort tid i Sverige då jag två dagar senare åkte till Kreta. Nej, inte för och sola och bada (visste blev det en hel del av det också) utan för att få bra träningsmöjligheter. Kreta är en kuperad ö vars högsta berg är 2456möh. Det finns många och fina stigningar för rullskidsåkning och löpning. Nu i oktober är det inte så mycket trafik så det blev riktigt bra. Nu är det jobb denna vecka som gäller innan jag drar norrut mot snön och Fältjägargruppen i Östersund.


Schönes wetter in Ramsau! Ich komme gern zuruck! - 2008-10-13

Det är helt underbart här nere nu. Kallt på natten, vilket gör spåren fasta och fina och sedan strålande solsken och upp mot 20 grader på eftermiddagspasset. Nu är det bara 3 dagar kvar här nere innan det bär hemmåt igen. Skulle gärna stannat några dagar till. Men är ganska sliten så behöver nog komma hem och vila lite. Det är åkare från hela världen på glaciären. Rundan är 10km lång. Igår vart det 5mil på 2.30 timme, idag tog jag det lite lugnare och han 4,5mil på samma tid. Igår eftermiddag körde Jerry och jag skidgång i Schladming för andra gången. Denna gången "älghuffs" intervaller! Det var ett riktigt bra pass. Idag är det lugnare träning som gäller men i morgon smäller det igen med klassika rullskidsintervaller.


Bra skidförhållanden i Ramsau! - 2008-10-09

Nu har jag kört 14 pass här nere i Ramsau varav 7 på glaciären. Det har varit allt från kall nysnö till klisterföre. I lördags blåste de 18m/s och snöade på de! Passet var inte ett av säsongens roligaste.. Däremot var dagens 2,5 timmes pass i strålande solsken och utan någon vind ett av de bästa! Träningen går som jag tänkt mig. Jag har mest kört lugna långa pass men 2 intervallpass och 2 hårda styrkepass har det också blivit. I morgon väntar två nya pass innan det är dags för vila på lördag. Jag bor ihop med Jerry och vi räknade ut att vi under perioden sep-mars kommer att bo 2,5 månad tillsammans!


Dålig medel final men bra stafett (av mig!) - 2008-09-29

I lördags fick jag inte till det alls orienteringstekniskt. Jag missade lite redan på andra kontrollen och sedan kom en jätte miss på femte och ytterliggare en på nionde. Efter 3,5min miss så långt var loppet över och jag sprnag bara igenom resten av banan. Jag slutade på 30 plats långt efter Peter Öberg som vann på nytt. Det gällde att snabbt analysera vad jag gjort för fel och vad jag gjort som var bra (även om de inte var så mycket) och sedan glömma det loppet och se fram mot söndagens stafett. Vi hade ju ett brons att försvara från förra årets SM-stafett. Peter Arnesson växlade som 51a, 5.40 efter tätet på första sträckan. Så det blev till att jaga för mig på andra. Jag gjorde nu veckans bästa lopp och plockade in en minut på täten och växlade som 12. Det visade sig att jag hade den 3e bästa sträcktiden på andra sträckan. Erik hade nu ett bra utgångsläge för iaf en topp 4 placering. Dit var det mindre än 2 minuter. Tyvärr gjorde Erik veckans sämsta lopp och tappade 15min på de andra topplagen. Vi slutade som 17 lag. Nu är orienterings säsongen över för min del och på onsdag bär det av till Ramsau med Vålådalen SK och militära landslaget.


Rullskidor med Kaupthing Bank! - 2008-09-27

I torsdags eftermiddag träffade jag ett gäng "skidåkare" från Kaupthing på Lidingö för att genomföra ett rullskidspass med dem och sedan en trevlig kväll med bastu och god middag på Högberga Gård. Kaupthing Bank har varit en sammarbetspartner till mig under flera år och från och med i vintras är de min huvudsponsor. Några av deltagarna åkte rullskidor för första gången medan andra är vana Vasaloppsåkare med många mil på rullskidorna. Det blev en lyckad kväll och bra uppladdning inför medel-SM i orientering visade det sig. Jag gjorde ett bra lopp och kom 6a i mitt kvalheat och tog mig till final. Det var 4 kvalheat med 40 i varje, varav 10 gick till dagens final. Så nu väntar snart final och i morgon stafett med UOK.


Bra tester och bra SM! - 2008-09-24

Det kändes helt okej i kroppen på testerna (tröskeltest och VO2max test) som jag genomförde på Vintersportcentrum i Östersund i torsdags. Värdena visade att jag "höjt" mig sedan i maj vilket känns bra. Efter testerna tog jag SAS planet från Östersund till Arlanda och sedan vidare med tåg till Södertälje för att ladda inför Lång-SM i orientering. Under fredagen vilade jag mest förrutom ett träningspass på en karta i närheten av lördagens tävlingsområde. Det var verkligen fin terräng och jag såg fram emot lördagens kvallopp. Det var 175st anmälda i H21, fördelade på 5 heat (alltså 35 i varje) där de 8 bästa gick söndagens till final. Banan mätte 10,5km fågelvägen och jag hade 63min och placerade mig som 7a efter ett helt okej lopp med bara några mindre misstag. På söndags var det sedan omvänd startordning, de 5 segraran från lördagen startade på de 5 sista platserna. Banan var nu lägre, 15,1km och jag hade 97min och kom 26a. Peter Öberg var överlägsen och vann med 2min före min klubbkompis i Ulricehamn, Erik Öhlund. Bra gjort Erik! På söndag ska vi springa SM-stafetten ihop och försöka försvara fjolårets brons. Men först några dagar med jobb på Ing2.


Några dagar i vackra i Vålådalen - 2008-09-17

Nu är jag i Vålådalen och tränar några dagar. Det är verkligen höst här. Löven skiftar mellan grönt, gult och rött och det är ordentligt kallt på natten. I natt var det minus 6,5 grad! Iadg på förmiddagen har jag sprungit långtur, 3h på fjäll, myr och leder. Turen gick förbi Blanktjärnarna med sitt gröna vatten, helt fantastiskt vacker! I morgon skall jag till Östersund för att göra tester hos Glen på de Nationella Vintersportcentrumet. På lördag och söndag väntar lång-SM i Oreintering utanför Södertälje. Formen känns helt ok så det skall bli skoj. Nu blir det en lugn eftermiddag med vila och så lite bad i badtunna ikväll!


Åter i Sverige efter ett toppen läger i Andermatt! - 2008-09-12

Det blev ett väldigt bra läger för oss i militära landslaget i Andermatt. Värdret var bra (undantaget var vilodagen vi hade och en förmiddag när det regande på ordetligt) och träningen flöt på. Trots att jag varit där på läger 4 veckor totlat tidigare så gjorde vi turer som jag inte gjort innan. Vi blandade långturer med fart och körde två styrkepass under de 8 dagar vi tränade. Ett av fartpassen var stakning fran Andermatt, 1450möh upp till Oberalp, 2050möh. Det var just denna förmiddag som det regnade ordentligt (det hade regnat hela natten) och vägen var som en mindre bäck. Inte nog med regnet, det var bara några plusgrader (kyla gör asfalten hård och det är svårare att få fäste med stavarna) och dessutom motvind. Min tid blev 38.55min. Jag genomförde samma pass i somras, då i sol, ca 20 grader, vindstilla och med ett par rullskidor som rullar lättare. Då var tiden 30.45min! Om formen är sämre nu? nej det tror jag inte. Den är minst lika bra men ett bevis på att man inte kan jämföra tider i skidåkning. Så snälla Vasaloppsåkare fråga inte om tiden utan placeringen! och när ni sätter nya mål, sätt placeringsmål, inte tidsmål! Att åka i medvind och isiga spår går inte att jämföra med nysnö, varmt och motvind. Nu blir det lugnt någon dag vad gäller träning för att låta kroppen återhämta sig men på måndag drar jag igång igen med hårdträningen!


6 manader kvar till Vasaloppet - 2008-09-05

Pa SAS planet mellan Göteborg och Köpenhamn i mandags kom jag och tänka pa att det var exakt 6 manader kvar till Vasaloppet. Äntligen är det mindre tid kvar till nästa lopp än det som varit. Jag längtar efter det loppet. Träningen flyter pa och jag är i fas.


Lugn vecka innan läger med militära landslaget! - 2008-08-29

Denna vecka har jag tagit det lite lugnare med träningen (och passat på att jobba en massa istället) efter en hel del tävlingar förra veckan. Dessutom åker jag med Vålådalen och militära landslaget på läger på måndag. Det blir 10 hårda dagar i Andermatt med Jerry, Martin och Rickard!


Nu är SM platsen klar! - 2008-08-25

För att få springa vissa SM distanser i orientering måste man vara topp 160 i rakinglistan sett till de fyra bästa resultaten under året. Ju fler tävlingar man springer ju fler chanser har man och man kan också misslyckas på någon utan att det gör något. Det är tuffare när man inte springer så många tävlingar. Då gäller det att få till det på varje lopp. I våras sprang jag inte någon individuell tävling men nu har jag gjort 4 tävlingar som man räknar raking på. De två andra platserna i Hjo och så en fjärde plats på Tidaholms medeldistans i lördags och slutligen en seger på Falköpings lång tävling igår. Tidaholms tävling gick i den fina Hökensåsterrängen med mestadels fin tallskog och väldigt god sikt. Grym terräng! Jag gorde några mindre missar och var 1 min efter segraren i mål. I går blev det åter några mindre missstag men då banan var längre och jag höll hög fart räckte det ändå till en klar seger. Det var lite svagare startfällt också. I lördags kväll var jag bjuden på kräftskiva utanför Ulricehman hos naprapaten André dé Flon. Det blev en skoj kväll med både kräftor, kräftfiske med pannlampa och så lite spagetti och köttfärssås för mig och barnen. Nu blir det träning hemma i Eksjö innan jag på måndag om en vecka drar på läger med militära skidlandslaget. Det ska bli riktigt skoj!


3a och 2a på Försvarsmaktsmästerskapen! - 2008-08-22

Dagarna i Karlsborg blev inte riktigt vad jag tänkt mig. I tisdagens individuella lopp kom jag på 3e plats efter en jätte miss på nästan 6min på en enda kontroll. Vann gjorde HV-mannen Erik Öhlund, som också är min klubbkompis i Ulricehamns OK och i sommras sprang VM i orientering. På andra plats slutade Johan Håkansson från F17. På onsdagkvällen startade FM-budkavlen med två nattsträckor för att sedan avslutas på torsdags morgonen med tre dagsträckor. Efter natten låg vi, Ing2, på en andra plats 3min efter. Fältet var väl samlat och våra hårdaste motståndare F17 var bara 20sek efter. Vi tappade sedan lite på F17 på båda de inledande dagsträckorna och när jag gav mig ut på sista sträckan så var det 6min efter F17 men ändå på en andra plats. Jag gjorde ett bland mina bättre orienteringslopp på en ganska enkel bana och plockade in nästan hela försprånget. I mål skillde det endast 23sek till segrarna F17. Nära, nära men ändå bara två. Jag för glädja mig åt att jag hade 3,5min bättre sträcktid än någon annan på de sista två sträckorna som var lika långa. 35.45min på 7km!


Önskar jag kunde mer om svamp! - 2008-08-18

I lördasg började jag röra på mig igen efter någar dagar med vila pga av förklyningen. Jag har inte kört något hårt i helgen men varit ute en hel del i skogen i lugn fart. Det finns väldigt mycket svamp, synd man inte är lite bättre på vilka som går att äta och inte. Det kunde säkert ha blivit en hel del god svamp till maten om jag varit bättre på det!


Snuvigt och inställda tester! - 2008-08-14

Efter en toppen sommar så har de senaste två veckorna inte blivit vad jag tänkt mig. Först smällen för benen på ultra långs-SM och sedan nu en förkylning. Kände mig hängig i tisdags och så vaknade jag igår och var riktigt förkyld. Så testerna som jag skulle genomfört idag i Östersund på vintersportcentrum har jag fått ställa in. Håller nu tummarna för att det inte blir någon långvarig sjukdom utan att jag istället snart kan komma igång med träningen. På tisdag väntar Försvarsmaktsmästerskap i orientering med K3 i Karlsborg som arrangörer. Jag som tycker formen vart riktigt bra och verkligen sett fram emot testerna.


2 andra platser i helgen! - 2008-08-10

Efter en jobbig vecka för benen med bla massage vid två tillfällen för att försöka få bort all "skit" som samlades där på ultra lång-SM är jag nu igång igen med löpningen. Igår sprang jag en medel, 4,4km, orienteringstävling i Hjo och kom tvåa, 5sek efter VM-löparen och klubbkompisen Erik Öhlund. Jag gjorde ett tekniskt bra lopp men löpningen kändes sådär. I var banan längre, 11,9km, men resultatet blev det samma. En andra plats, 48sek efter Erik. Skillnaden var dock att jag idag missade lite men var betydligt piggare i löpningen. Det lutar åt att jag kommer att springa SM i både lång, medel och stafett som avgörs de två sista helgerna i september. Med lite mer träning på karta så kan det gå riktigt bra och framför allt stafetten skall bli riktigt skoj! Nu blir det mycket jobb i tre dagar innan jag åker till Östersund för att göra tester på torsdag och sedan träna några dagar i Vålådalen med Jerry och Jenny!


Föreläsning i Kungälv församlingshem - 2008-08-08

I onsdag var jag i Kungälv och föreläste på församlingshemmet. De har olika aktiviteter varje onsdag kväll under sommaren. En av prästerna i församlingen (Göte Siverbo) var präst i Tvärred när jag gick i söndagsskola och när jag komfirmerade mig. Det är skoj att föreläsa och försöka förmedla lite av min energi till andra. Tyvärr så blir det inte så ofta som man skulle vilja då träningen går i första hand. Men då och då passar det in. Jag hoppas att de som kom vart nöjda och fick med sig något att tänka på. Snart är det dags för OS invigning!


Mardrömsstart på dagen och sedan krampkänning på SM! - 2008-08-04

Lika bra att erkänna det direkt, jag gillar inte katter och speciellt inte när jag nyvaken hamnar i ett rum på 3*3 meter med en utan att veta om de. Men jag skall ta de från början. Natten mellan lördag och söndag sov jag hemma hos mor och far i Tvärred. Det bor i ett hus med källare där man endast har låga fönster högst upp på väggen så stora delar av rummet ligger under marken. Jag sover nere i källaren i ett litet rum på 3*3 meter med ett litet fönster som jag brukar ha öppet för att få in frisk luft. Men söndag morgon kl 05.55 kom det in något annat än frisk luft! Jag vaknade av en dunns och fattade inte vad de var. Sen lätt de som någon trippade några steg och så en ny dunns. Det upprepades två gånger och jag fattade inget. Men jag reste på mig och i sängen intill står en katt på väg att på nytt hoppa upp mot fönstret. Jag vart helt paff, kastade täcket i riktning mot katten och sprang ut genom dörren, stängde den och fortsatte upp till våningen över. Mamma undrade vad de var frågan om och jag såg nog ut som om jag sett ett spöke. Pappa som inte heller han är något stort fan av katter fick gå ner för att släppa ut katten. När han kom ner var katten borta! Jag fattar inte hur han lyckades ta sig ut genom fönstret som förutom att sitta högt upp hade en handduk framför sig. Men jag är säker, de var ingen dröm, eller var de det? Jag var i alla fall klarvaken och det var dags för frukost. 09.30 skulle starten på ultra lång SM gå, 25,5km fågelvägen! För att detta inte skall bli allt för långt så kan man väl säga att det vart en bra början för mig och ett mindra bra slut. Efter 2 av tre varv låg jag i täten ihop med 7 andra löpare, vi var inom 15sek. Då hade vi vartit ute i 2.10h. Jag hade väldigt ont i benen men flåset var inga problem. Vi hängde ihop 2 kontroller ut på sista slingan men sedan fick jag ge mig. Jag gjorde ett dåligt vägval och när de gick utför kunde jag inte springa längre. Det stramde på framsidan av både höger och vänster lår och då och då krampade det till. Jag fick dra ner på farten och stapplade i mål som 12. Tappade 6,5min på de sista 30min av loppet. Surt som bara den men det blev för långt tid för mig. Jag är bra tränad men har mest åkt rullskidor i sommar och det är en annan typ av muskler man använder då. Det blev tre värdiga medaljöreer som hela tiden varit med i toppen och speciellt Erik Axelsson (som tog guldet) som jag sprang stora delar av tävlingen med drog klugan väldigt ofta. Massage väntar för mig och ingen löpning på några dagar. Och någon katt blir det inte!


Ultra-lång SM på söndag! - 2008-07-31

Idag sprang jag på karta för första gången sedan Jukola-kavlen som gick den 15 juni. Det blev en hel del misstag och det var ovant att springa i terrängen. Det blir tufft på söndag på Ultra-lång SM i orientering. 25km fågelvägen med en beräknad segrartid på 2.45h väntar! Som tur är verkar det som om det skall bli lite svalare temperatur!


Hemma i Sverige och Eksjö! - 2008-07-31

I torsdags för en vecka sedan landade jag i Göteborg med ett SAS plan som tagit mig från Munchen. Min snälla mor hämtade upp mig! Jag hade då vart ute och rest sedan den 12 juni! Det finns så mycket att säga om resan och träningen. Ska vid tillfälle försöka skriva lite mer om det. Men lite kort - Efter toppen veckan i Magadino åkte jag till Davos och tränade några dagar med Dario Colonga (dubbel U23 Världsmästare) och slutligen besökte jag familjen Hobi i Mels och tränade några dagar där. Hans Hobi som pappan i familjen heter jobbar på Adidas och jag använder mig av Adidas glasögon och skor när jag tränar och tävlar. Tack alla för gästfriheten! Fredagen och lördagen efter hemkomsten till Sverige tillbringade jag i Falkenberg. Första dagen var det vila men i lördags åkte jag lite rullskidor på förmiddagen och drog sedan på mig löparskorna och nummerlappen för att springa Falkenbergs Statslopp kl 14.00. Det var drygt 30 grader i skuggan så det vart en varm historia! Om km-skyltarna stämmer passerade jag 5km på 15.45min, vilket jag är riktigt nöjd med, men sedan tappade jag tid i värmen och kom in på 33.10min. Det räkte hur som helst till seger och jag tyckte att det var riktigt skoj att springa loppet. Troligen blir det något mer 10km lopp i höst. Vetlanda har en tävling den 22 augusti, kanske står jag på startlinjen då. I måndags började jag att jobba igen efter min långa "semester". Alltid mycket att göra när man vart borta så länge.


Coppibacken bland de tuffaste jag gjort! - 2008-07-17

Nu har finvädret kommit till Magalino och jag börjar bli "lite" trött i kroppen. Men ännu är de två dagar med fin träning innan dagarna här är över. Jag längtar redan tillbaka. I måndags var det löpning 3h uppför på förmiddagen, Magalino 200möh till Monte Tanaro 1960möh (totalt 2100hm). På eftermiddagen stakpass i den fina verzasca dalen. Ytterliggare 700hm. I tisdags förmiddag gjorde jag sedan ett av de tuffaste passen någonsin. Rullskidsintervaller i Coppibacken mellan Gravesano och Arosio. 3,6km och 500hm. Två stycken intervaller på lite drygt 20min vardera. Det var grymt brant bitvis (25% som brantast!!) och 13,5% i medellutning. Tuffare kan de inte bli. Då ramlar man baklänges....


På plats i Magadino! - 2008-07-12

Igår lämnade jag Andermatt efter 12 toppen dagar med bra träning och fint vädret. Dessutom skoj att ha andra att träna och umgås med. Den nya platsen som jag nu befinner mig på heter Magadino och ligger lite längre söder ut i Schweiz i norra änden på Lago di Maggiore (Schweiz största sjö). Det är cirka 100 meter ner till vattnet och huset är väldigt fint. Det blev hårdkörning redan första dagen. I morse gick jag skidgång i snabbt tempo i 1 timme. Jag startade på 600möh och gick ända upp på 1600möh för att sedan ta en linbanan ner. Det var annars många som gjorde tvärt om linbana upp och vandring ner... På eftermiddag har jag kört rullskidor uppför. Nu startade jag på 200möh och toppen var på 1400möh. 1,5 timme i mellanfart. På toppen stod David med bilen och körde sedan en trött Oskar hem till huset. Tur man inte är åksjuk. Det var många serpentinsvängar innan vi var nere. Medellutningen på vägen upp till Alpe di Neggi är på 9,5 procent, 13,3km och 1200hm. Nu väntar sängen.


Fint i Andermatt! - 2008-07-08

Nu har schweizarna avslutat sitt träningsläger här i Andermatt. Det var riktigt skoj att träna ihop med dem. Alltid skoj att ha nagra duktigta akare att köra hart med. Vädret är bra och jag skall vara kvar här till fredag da jag aker till Lago Magiore för att träna en vecka ihop med David Holmberg (son till HC Holmberg som hjälper mig med träningsupplägg). Där finns liksom i Andermatt langa stigningar som man kan aka rullskidor i. Schweiz är verkligen ett vackert land, (liksom Österrike). Skulle kunna tänka mig att bo här nere i framtiden! Idag har jag vilodag och skall aka iväg och bada lite. Träning bryter ner och vila bygger upp! 26 juli gar Falkenbergs Statslopp. Kanske blir det start där.


Andermatt i sol och regn - 2008-07-03

Nu är jag i Andermatt sedan nagra dagar tillbaka. Det är en toppen plats för träning. Det finns rullskidsbana, gym, tva stycken backar för rullskidsakning pa nästan 1000hm stigning pa vardera och sa fina möjligheter till skidgang och löpning. Jag bor och äter pa regementet. Känns lite som att göra lumpen igen och det är en tid jag verkligen gillade sa det känns bara bra. De schweiziska militära skidlandslaget(vilket pa herrsidan betyder att alla de bästa skidakarna da de har lön av försvarsmakten)är pa plats ocksa. Jag har tränat med dem sedan i tisdags. Igar körde vi staktest uppför och idag har vi kört 6 ganger 1000meters intervaller. Det har kännts helt okej i kroppen. Känns som om jag kommit igang bra nu. 21 dagar kvar innan jag är ater i Sverige. Ska försöka uppdatera lite oftare men det har inte varit lätt att fa tillgang till internet i Andermatt.


5 veckors träningsläger i Alperna! - 2008-06-21

I måndags startade jag mitt mer än 5 veckor långa träningsläger med att flyga från Arlanda till Munchen och därifrån vidare till med buss och tåg till Bodenmais för att låna en bil som jag ska transoprtera mig med. Vintern 2006/2007 åkte jag Skadiloppet, ett lopp som ingår i Euroloppet, i just Bodenmais. Jag träffade chefen för loppet Andreas Adam och sov över där mellan måndag och tisdagen. Tisdag förmiddag körde jag ett rullskidspass inna jag satte mig i bilen och körde mot Österrike och Ramsau. I Ramsau befinner jag mig nu. Det är väldigt mycket snö på glaciären och fina förhållanden. Att åka skidor i bara shorts och t-shirt är fantastiskt. Igår var vi 5 på spåret, bla Claudia Kuntzel-Nystad från Tyskland, och idag var vi 10 som åkte. En av dessa var den duktiga polskan Kowalczyk. I Ramsau stannar jag till på onsdag då jag åker till en plats strax utanför Venedig för att sola och bada i fyra dagar. Den 29 juni åker jag till Andermatt för att vara där i två veckor. Den första veckan ska jag träna ihop med Schweiziska landslaget. De lämnar den 5 juli och sedan har jag ytterliggare 19 dagar med träning på olika platser i Schweiz och Tyskland innan jag beger mig åter mot Sverige. Mer om träningen kommer under tiden. Den främsta anledningen till resan är att jag vill prova något nytt och se hur kroppen reagerar på att träna i tuff terräng på mellanhöjd. HA en bra midsommar helg! PS De vart ingen sill, ingen nubbe och ingen färskpotatis men till efterrätt igår fick jag jordgubbar!


Säsongens resultat och nya bilder! - 2008-06-18

Nu har jag äntligen fått in säsongens resultat under rubriken RESULTAT på första sidan. Det blev 3 segrar och en hel del 2-5 placeringar. Tyvärr ingen seger på någon av de viktigaste loppen och det gör att jag inte är riktigt nöjd. Den dagen jag hade bästa formen, på König Ludwig Lauf, så förstörde en bruten stav ca 4km från mål allt. På tal om det loppet så finns det nu också nya foton under rubriken BILDER. Bla ett från starten på König Ludwig Lauf och några från turen till Island. Island är verkligen ett häftigt land. Dessutom några bilder på Jerry, Jenny och mig i Vålådalens kläder.


Bra resultat i Finland! - 2008-06-18

Det blev en 33e plats bland de 1400 lagen för oss UOKare på Jukola. Tyvärr var vi aldrig riktigt med i draget då vi var hela 11min efter första sträckan. Det var synd för sedan gjorde alla övriga sex löpare bra lopp efter sin egen förmåga. Mattias Niggli plockade 2 min på täten på andra och förde upp oss många placeringar. Jag gick ut som 35 på sista sträckan som mätte 14km. Jag fick springa helt ensam tyvärr. Den svår orienterade terrängen hade gjort fältet utdraget. Jag tappade 8min på världens bästa orienterare men plockade 2 placeringar och förde in laget på 33e plats. Med en riktigt bra start kunde vi nog varit runt 20.


Jukola kavlen i Finland till helgen! - 2008-06-10

Till helgen skall jag springa den stora Jukola budkavlen i Finland. Det är 1300 lag anmälda till kavlen. Det är 7 sträckor med start kl23 på lördag kväll och målgång tidigt på söndag förmiddag. Jag skall springa den sista sträckan för Ulricehamns OK. Det skall bli skoj att tävla igen efter en period med bara träning och vila pga av halsflussen. Idag körde jag löpintervaller och det känndes helt okey. På söndag morgon får jag se hur bra formen är.


Piggare igen! - 2008-06-07

Då var pensilin kuren över och jag är mycket piggare. Man får väl tänka att ska man vara sjuk så är det ju rätt tid på året att vara de. Nu har jag hur som helst börjat träna, igen hårdkörning men jag är iaf igång. Igår var jag ute med min chef på jobbet Tommy Friman och körde MTB. Han ska köra Vätternrundan till helegn så han har cyklat en hel del under våren. Det blev ett bra pass i trakterna kring Ormaryd meds bad och grillning efteråt. Idag är jag bjuden på bröllop. Det är min arbetskolega och hennes kille som skall gifta sig. Jag ska ha folkdräkt på mig. I morgon blir det första fartpasset på läänge. De ska bli skoj!


Halsfluss! - 2008-05-29

Igår eftermiddag kände jag mig lite trött i kroppen och var allmänt hängig. Det blev inte bättre på kvällen och i natt så vaknade jag genomsvettig och med ont i halsen. Jag sov någon minut, var vaken någon minut under resten av natten. I morse tog jag tempen och jag hade 39,3 gader. Halsen var illröd och det gjort väldigt ont att svälja. Jag som skulle hålla föredrag på Vägverket i Jönköping idag och i morgon springa Eksjö Statslopp. Det var bara att ställa in detta och istället ringa farbror doktor. Jag fick en tid och det visade sig att jag har fått halsfluss så nu är det pencilin, alvedon och antiinflamatoriskt som gäller. Trist som bara den.


Första passet i bar överkropp... - 2008-05-26

Igår när jag vaknade lyste solen och det var redan riktigt varmt. Efter en fruksot på altanen så var det dags att ge sig ut på rullskidorna. Jag bestämde mig för att köra i bara shorts och det var fullt tillräckligt. Men jag glömde hur starka solstrålarna är och på kvällen var jag röd som en kräfta på ryggen. De känns idag också.. Nästa gång ska jag smörja in mig men nu får jag nog behålla t-shirten på någon dag så att det inte blir värre. Idag väntar det löpintervaller. Funderar på att springa Eksjö statslopp på fredag. Tar beslut efter dagens intervaller.


Nu har jag börjat träna inför en fjärde Vasaloppsseger! - 2008-05-18

Islandsturen gav mig mycket energi och när jag kom tillbaka till Sverige kände jag mig riktigt sugen på att dra igång med träningen på nytt! Tester på Natinella Vintersport Centrumet i Östersund den 8 och 9 stod på programmet. Jag genomförde tröskeltest och syreupptagningsmaxtest både på rullskidor och löpning ihop med Glen Björklund. Använder testresultaten för att styra träningen. När testerna var klara begav jag mig till Åre för att åka skidor och testa nya atomic skidor i Ullådalen. Där finns det fortfarande en hel del snö kvar. I början på veckan var det skare men natten till onsdag kom det drygt 5 cm nysnö så det blev till att plocka fram ruggskidorna. Jag har kunnat testa ruggskidor och kan nu betydligt mer om det än tidigare. Lite märkligt ändå att det är minusgrader på natten och kommer snö under felra dagar i mitten på maj! Tack Hans för hjälpen och boendet! Nu skall jag vara i Eksjö i 5 veckor och jobba. Hoppas på lite varmare väder och sol. Dags att plocka fram rullskidorna.


Fantastiska dagar på Island! - 2008-05-09

Om det var lite sämre väder de första dagarna i Isafjordur så blev det desto bättre mina två sista. I måndags var jag på rundresa med bil i den fantastiska naturen. Fjordar, berg, klippor, sandstränder, grönt-blått hav, varma källor, sälar, fåglar var något av det vackra jag fick se och uppleva. Jag ska försöka lägga ut några av bilderna här på hemsidan. Tisdagen blev sedan en skidåkardag med ett 3,5h sktepass på fjället på förmiddagen och 1.10h klassiskt på eftermiddagen med "Bobby" tävlingsledaren för Fossavatn Ski. Förmiddagspasset är blad de finare pass jag någonsin gjort. Tänk er att stå längt ut på spetsen av ett berg och ha havet framför er och två fjordar på var sida. Det är frihet de!


Andra plats efter en jobbig femmil! - 2008-05-04

Forra arets sol och toppen vader var i ar bytt mot betydligt tuffare forhallanden. Pga av for mycket blast och nysno pa den ordinare banstrackningen bestamde sig arrangorerna av Fossavatn Ski Maraton pa tavlingsmorgonen for att kora loppet som ett varvlopp pa 5*10km. Det blev fina forhallanden men klart tuffare an forra aret. Segrartiden blev strax over 2,5 timme. Jag blev i ar tvaa slagen med 5min av Sven-Tore Sinnes fran Norge. Det norska langloppslaget team Fast var pa plats sa det var manga bra akare med. Tomas Alsgaard slutade 4 och Vasaloppsattan Anders Myhrland blev 5a. Vi akta alla pa ruggskidor. Alltsa skidor dar man inte anvander vanllig fastvalla utan ruggar upp fastytan men grovt sandpapper. Jag var ganska pigg och hade bra faste men kanske hade jag ruggat lite for mycket sa Sven-Tore gled ifran mig nagra sekunder i varje utforsbacke. I borjan orkade jag jaga ikapp uppfor men till slut sa fanns det inga krafter kvar till att gora det. Pa kvallen blev det en trevlig bankett och idag har vi 4 svenskar som vart har (Lina Andersson, Mats Eklund och Maria Rydqvist) varit och badat i en varm kalla! Riktigt haftigt!


I morgon ar det dags for skidlopp igen! - 2008-05-02

Igar landade jag pa Reykjavik flygplats efter en 3 timmars flygresa fran Stockholm. Vadret som de sager ar sa nyckfullt visade sig fran sin basta sida. Stralande solsken och 12 plussgrader. Jag tog flygbussen til hotellet dar jag snabbt checkade in och betamde mig for att ta en tur pa stan. Klockan fick jag dra tillbaka 2 timmar sa det fanns gott om tid innan det var dags att krypa till sangs. Jag besokte ett bad dar vattnet kom dirket fran "jorden". Jag besamde mig efter det for att ga och lagga mig tidigt da det trots allt ar tavling pa lordag. Jag vaknade tidigt i morse (06.15) och tog en kortare loptur innan frukost. Det var frost pa marken sa det blev en uppfriskande tur. Hotellet ligger bara 1km fran havet sa det belv verkligen en fin runda. Nu ar jag pa inrikesflygplatsen for att flyga vidare mot Isafjordur. I morgon ar de 50km som galler!


För mycket missar för laget på 10-mila. - 2008-04-29

Det blev en 43e plast för oss UOK herrar i helgens 10-mila. Vi var aldrig riktigt med i draget utan tappade successivt kavlen igenom. Placeringsmässigt låg vi mellan 67 och 35 under de 10 sträckorna. Jag fick till ett bra lopp och plockade från placering 56 till 45 på min sträcka och tog in några sekunder på täten. Det gick betydligt fortare än vad banläggaren trott och den beräknade segrartiden på 1.49h på långa natten blev stället 1.30h. Kanske bra för mig för jag kände inget i benen under loppet. Men i söndags och måndags så var det väldigt stelt i muskelaturen. Så jag har bara tagit det lugt under dessa dagar. På lördag väntar sista skidtävlingen för säsongen. Island nästa!


10-mila till helgen och sedan väntar Island! - 2008-04-23

Till helgen arrangeras 10-mila i skogarna runt Rosersberg Slutt utaför Upplands-Väsby. Jag skall springa långa-natten som är 4e sträckan av 10. I år är den 16,5km (fågelvägen) med beräknad segrartid på 1.49h. Mitt längsta löppass hittills är på en timme så det kommer att bli slitsamt för benen mot slutet. Trots allt har jag sprungit fler pass, även om de varit korta, efter Vasaloppet än vad jag gjort tidigare. UOK har ett bra lag och jag tror att vi kan placera oss bland de 15 bästa om vi gör stabila insatser. Första helgen i maj är det sedan dags för ett 5-milslopp på Island, Fossavatn Ski. Jag ska försöka försvara min seger från förra året.


Vålådalsloppet! - 2008-04-21

Det belv en lyckad helg i Vålådalen. Då tänker jag inte på min fjärde plats på tävlingen utan på vädret, stämningen och alla trevliga människor som kom. Jag var trött i kroppen så när Frode Etsil och Daniel Rickarsson skruvade upp farten i stigningen upp mot banans högst punkt fick jag släppa. Daniel var starkast och nådde toppen ca 1 min för Frode (som tröttnade lite mot slutet på backen), Jörgen Brink, Rickard Andreasson och mig själv. Daneil höll sedan undan och vann med knappa minuten före Etsil och Brink. Efter loppet blev det badning i badtunnerna samtidigt som Lars Ljung spelade gura för oss. Grymt bra Ljung! Musiken ihop med strålande solsken och en massa festglada männsikor gjorde att stämningen var på topp. På kvällen var det sedan dags för bankett och prisutdelning innan vi slängde oss ut på dansgolvet. Stort tack alla ni som kom! Nästa år kör vi igen, boka in de redan nu!


Skidtur på fjället, skotertur och Vålådalsloppet! - 2008-04-17

Igår gjorde jag en fin tur på fjället. Jag tjuvstartade redan i tisdags em/kväll med att ta mig 14km till Lunndörrstugorna där jag övernattade. Förrutom att äta god mat så bastade jag också innan . Häftigt att kunna göra det och samtidigt kolla ut över fjällvärden. Efter att ha stigit upp tidigt kom jag iväg strax efter åtta på långturen. Det bar iväg söder ut genom Lunndörren (det är en djup dal/pass mellan bergen). När jag kom igenom såg jag ända ner till Härjedalen. Nu vek jag väster mot Norge. Efter ca 5km var det dags att ta norrut och framför mig hade jag Storådörren. Ett ännu mäktigare pass än Lunndörren. Det var fint väder och jag njöt verkligen. När jag passerat Storådörren tog jag höger/öster mot Lunndörrstugorna på nytt. Jag passade på att knapra i mig det sista av den mat jag hade med mig innan det bar iväg mot Vålådalen. Totalt nästan 75km på två dagar (60km dag två) och över 1000hm. En tur jag lägger på minnet. Idag bytte jag skidorna mot skoter och åkte tillsammans med Jerry, Jenny, Lina Andersson, Mats Eklund (vallachef i SSF), Magnar Dalen (finsk förbundskapten)och ett gäng andra en väldigt fin skotertur. Det var en tur som Anariset AB arrangerade. Vi åkte bla till ett ställe som heter Ajvin Sijte där vi åt lunch. Turen fortsatte mot Anarisstugorna och Anasjön. Det var väldigt roligt! Fina bilder finns på www.anariset.se I morgon skall jag försöka ladda lite inför Vålådalsloppet som går på lördag. Men det är inte lätt när man både vill åka skidor och göra roliga saker som man inte hinner/har möjlighet till under den viktiga delen av tävlingssäsongen samtidigt som jag är med och arrangerar tävlingen till helgen.


Seger över Frode Estil på Gunnarfjellrennet! - 2008-04-13

I fredags tog jag nattåget från Eksjö och 07.38 i lördags morse var jag framme i Undersåker där Jerry stod och väntade med bilen. Vi styrde mot nor Norge och Sörli för att åka Gunnarfjellrennet. Efter att ha ringt Frode två gånger och frågat om vaägen hittade vi till startplatsen. Loppet är 21 km och väldigt kuperat med 6km bara uppför inledningsvis. Frode satte upp hög fart från start så de var bara att försöka haka på. En efter en släppte och till slut var det bara jag och Frode kvar. 1km före toppen fick även jag släppa och tappade 15sek på den km. Efter backen (som bla innhöll ett parti med en 1km lång saxbacke) flackade de ut och jag stakade allt jag kunde för att försöka gå ikapp. Det lyckades och efter 11km gick jag upp och drog. Frode hängde med tills de var 7km kvar av loppet. Då fick jag en liten lucka som jag sedan höll in till maål. Jag vann med 35sek. Jerry åkte en som trea 3,5min bakom. Han var inte helt kurant utan hade en hel del problem med magen. Forde har vunnit loppet varje år sedan 1994, han har åkt 27 lopp (Frode fyller 36 i år) och åkte sitt första lopp som 5-åring!!! Frode har 13 OS och VM medaljer tagna under åren 2001-2007 (2004 var inget mästerskapsår). Han är förutom en fantastisk skidåakre en trevlig och snill "gutt". Till helgen kommer han och kör Vålådalsloppet!


Jobb, TV , SM slutspels hockey och nya skidlopp! - 2008-04-10

I måndags började jag jobba igen på Ing2 i Eksjö. Det var som vanligt en hel del att sätta sig in i efter att ha varit borta ett tag. Men skoj att träffa mina arbetskamrater var de! Nu är jag ikapp och håller på att planera träningar och tävlingar. Idag var jag ute och byggde en ny bro över ett vattendrag längs vårat terrängspår. Igår var jag i Växjö och var med på svt i programmet eftersnack. Det var riktigt skoj! Roliga männsikor som jobbade där. Programledaren hade ju själv åkt Vasaloppet i vintras på 10.22h. En riktigt hjälte! Gav han lite tipps, så nu blir de lätt under 10h nästa gång. Sen berättade sminkösen att hon tagit massage en gång men fick så ont i hela kroppen så hon höll på att då. Det var enda och sista gången sa hon...de hjälpte inte att jag erbjöd henne massage! SM slutspelet i hockey håller ju på för fullt och flera skidtävlingar återstår på programmet samtidigt har fotbollen dragit igång. Kunde de inte väntat lite, de var ju snö på premiär matcherna... I morgon tar jag nattåget till Östersund för att på lördag köra Gunnarfjellsrennet i Sörli. Det är byn där Frode Estil är uppvuxen. Loppet mäter 20km och är extremt kupperat. Verkar som om banan är gjort för att Frode skall vinna. Helgen där på väntar Vålådalsloppet i Vålådalen. Jerry Ahrlin är tävlingsledare och jag biträdande. Över 100 åkare har anmält sig. Inbjudan finner du på min startsida. Ta chansen att utmana världes bästa långloppsåkare!


I TV på onsdag! - 2008-04-07

På onsdag kommer jag att medverka i programmet eftersnack som sänds i smålandsnytt kl 22.25 på kävllen. Mer info finns på http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=72836&lid=puff_1102870&lpos=lasMer


Miliära-VM och orienteringspremiär! - 2008-04-07

Det blev en 41a plats (tvåa bland svenskarna) på 15km fritt för mig. Jag var en bra bit efter segraren Vincent Vitoz som vann med 40 sek före Tobias Angerer. Det var min tredje skatetävling för säsongen och man blir ju bra på det man tränar. I fredags åkte vi sedan patrull. I laget ingick förutom jag Martin Larsson, Jerry Ahrlin, Rickard Andreasson (Rickard var 12 på det ind. loppet). Jag var patrullchef och de andra skyttar. Sträckan är 25km och man skjuter efter 20 av dessa. Efter att ha sett dem skjuta i torsdags eftermiddag hade jag inte så stora förhoppningar om bra skytte men redan på fredags morgonens inskjutning så såg det bättre ut. Varje skytt har en prick som de skall skjuta ner med max tre skott. För varje extra skott får man en minuts tillägg. Således kan man få 9 minuters tillägg om ingen träffar. Det ofattbara hände att alla träffade med första skottet! Nobelpriset i fysik borde de få. Det är mot alla naturlagar att alla de skulle träffa. Efter att vi även åkt okej så blev vi till slut 9a, tre och en halv minut efter Norge som vann. På fredag kvällen och natten var det sedan bankett och fest. För många av åkarena nere i Europa var det sista tävlingarna för säsongen. Efter inte allt för många timmars sömn var det sedan uppstigning 03.45 för att åka buss till Salzburg och därefter flyg mot Sverige. Klockan 10.00 landade vi i Ronneby på F17. Jag klev ensam av planet medans de andra fortsatte mot Östersund och Luleå. Min snälla far var och hämtade mig och tog mig till Eksjö. Efter att ha sovit lite tog jag bilen till Norrköping för att sprinag orientering. I går var det dags för Kålmårdskavlen en ganska stor stafett med många duktiga lag. Jag som inte rört en karta sedan slutet av oktober var lite narvös inför uppgiften då jag skulle springa med de fyra löpare som för två veckor sedan vunnit säsongens första stora stafett, Spring Cup, i Danmark. Nu fick vi en väldigt dålig start på stafetten och var 15min efter på första sträckan. På andra gick det bättre och vi plockade från 52 till 43. Jag sprang sedan 3e strcäkan och forsatte att plocka. Jag kom in som 30e man efter att ha avverkat 6km (fågelvägen) på 38,5min. Jag var med det drygt 2min efter snabbaste tid på sträckan men tog några sekunder på tätlagen. Det var finska landslagsmannen Kim Fagerud som var snabbast. Efter fem sträckor gick vi i UOK i mål som nummer 18. Om tre veckor är det dags för årets största och viktigaste stafett, 10-mila. Kanske blir det då långa natten (16km)för mig.


Militär-VM i Hochfilzen! - 2008-04-02

Det blev en smidig resa fran Östersund till Salzburg med eget miltärplan. Vi mellanlandade i Ronneby och tankade, annars var det raka vägen. Efter en dryg timmes bussresa fran Salzburg var vi framme i Hochfilzen. By ligger pa ca 1000 möh. Det var väldigt milt när vi kom (+12 grader) och det milda vädert fortsätter. Igar när vi tränade pa tävlingssparen var det riktigt mjuka spar och idag regnar det ordentligt. Prognosen säger att det skall bli kallare och att regnet skall ga över i snö. Idag kör skidskyttarna, i morgon är det dags för oss längdakare. 15km fritt, min favoritdistans och favaritstil! Pa fredag är det sedan dags för patrullen. Da aker man 4 i laget varav tre skjuter och en är patrullchef. Sträckan är 25km.


Pigg i kroppen men "bara" trea! - 2008-03-30

Det blev ett speciellt Flyktinglopp i år. Detta pga av de milda vädret. Piskmaskinen gav sig iväg sträckan mellan Nordli och Gäddede i går kväll vid åtta tiden och var framme vid fem tiden i morse. Man hoppades att spåren skulle sätta sig. Det milda vädret med plusgrader och lätt regn gjorde dock att spåren blev tröga för personen/personerna i täten. Upp på första fjället (av två) kom jag strax bakom Eldar Rönning och Frode Estil. klungan bakom oss var ca 30 sek efter. I utförsbackarna och på efterföljade flacka parti blev vi dock snabbt uppfångade. Eldar, Frode, jag samt Jerry Ahrlin och Johan Kölstad turades om om att dra i klungan. Klungan bestod av 10 åkare när vi gick in i den sista stigningen, upp mot "Muruhattan". Jag var nu riktigt pigg och fick på nytt en lucka tillsammans med Eldar, Frode samt Peter Northugpå på övriga åkare. Jag passerade som två över toppen. Nu var det 7km utförsåkning kvar. Jerry och Johan kom ikapp oss i utförskörningen och det hela slutade med en spurt mellan 6 personer. Det lutar svagt utför innan man kommer in på upploppet. Jag låg först in på upploppet men fick tyvärr se Northug och Ahrlin svepa förbi. Kanske skulle jag legat tvåa eller trea i stället in mot upploppet. Tråkigt att få stryk i en spurt. Jag tar med mig den bra känslan från stigningarna! I morgon bär det av till Österrike och militära-VM.


Flyktingloppet i Gäddede! - 2008-03-27

Efter en påsk med vädligt fint väder i Vålådalen och många långturer på fjället är det till helgen dags att tävla igen. Efter Birkebeinerrennet i Norge tog jag två dagar med vila. Det var skönt och behövligt för kroppen. Lagom till att finvädret kom strax innan påsk var jag sugen på att träna igen och jag har gjort 3 stycken låång turer på fjället. Påskdagen åkte jag turen Vålådalen-Vålåstugorna-Gåsen-Stensdalen-Vålådalen, 64km. Det var strålande solsken men -25 grader kl.09.00 när jag begav mig iväg ut. Det var riktigt kärvt före under de första timmarna. Men på slutet hade solen värmt upp både spåret och mig och då gick det riktigt fort. I morgon eftermiddag åker jag Jerry, min mor och far och jag upp till Gäddede för att på söndag köra Flyktingloppet. Jag har åkt tävlingen 10 gånger och lyckades vinna den förra säsongen. Då var jag i kanonform! Det blir väldigt många duktiga åkare på startlinjen i år, bröderna Aukland, Frode Estil, Odd-Björn Hjelmestedt, Eldar Rönning, Petter Northugg och Jerry Ahrlin m.f. Så det kommer att bli åka av över fjällen. Loppet är 45km och går över två stycken fjäll. Banan är riktigt tuff!


6 tävlingar kvar denna säsongen! - 2008-03-19

Birkebeinerrennet i Norge i helgen var en fantastisk upplevelse. Det var första gången jag åkte loppet som går på en väldigt kuperad bana. Det brukar vara blåsigt på fjällen som man åker över men i år var det vindstilal och solen lyste från en mer eller mindre klarblå himmel. Loppet var sista deltävling i FIS Maraton Cup denna säsong. 5 platsen var en okej avslutning. Rezac och Anders var 3min före så de var inte mycket och göra åt. Tillsammans med Italienaren Cattaneu jagade jag tredje platsen på slutet av loppet. Vi tog in några sekunder från sista toppen och jag hade till slut bara 20 sek fram till pallen. Det är alltid roligt att "avsluta" säsongen bra och få med sig något positivt. Dagarna efter Vasaloppet då jag hade feber och all kraft i kroppen var borta funderade jag på om det inet skulle bli några fler lopp denna vinter. Men det vände fort som tur var. Jag har ytterliggare sex lopp kvar denna säsong. Först ut är Flyktingloppet i Gäddede den 30 mars! Men först väntar en lugn påsk!


Femma i Norge - 2008-03-15

--- Saxat från pressmeddelande från Vålådalen SK --- Oskar Svärd blev femma i det 55km långa Birkebeinerrennet i Norge och var nöjd. - Jag orkade inte gå med i första rycket men när Jörgen Aukland gick ifrån vår klunga och jagade ifatt Jerry gjorde jag ett rejält försök att gå med. Jag fick släppa precis före toppen av en längre stigning, säger Svärd som spurtslog italienaren Marco Cattaneo. Svärd blev totalsexa i FIS Marathon Cup. Den 55 kilometer långa tävlingen i klassisk stil blev en duell mellan cupvinnaren Anders Aukland, Norge, och tjecken Stanislav Rezac. Rezac var starkast på upploppet och vann spurten. Ahrlin som spurtslog vasaloppsvinnaren Jörgen Aukland var 2.40 efter Rezac som trea.


Inget Engadin men Birken till helgen! - 2008-03-11

Nu är jag frisk ingen och har kommit igång med träningen. Jag fick dock lämna återbud till Engadin Ski Maraton i helgen. När Jenny och Jerry lämnade Vålådalen i onsdags var jag fortfarande sjuk och bestämde mig alltså för att låta kroppen vila. Nu har jag varit ute några pass och ser fram emot helgen och Birkebeinerrennt. Loppet är 54km och det är sista deltävlingen i FIS Maraton Cup. Jag ligger för närvarande på 7e plats men har chansen att avansera. Håll tummarna!


Stort tack till alla som hjälpte till i helgen! - 2008-03-04

Jag vill tacka alla som hjälpte till under helgen. Ni är helt fantastiska. Tack Magnus, Magnus, Piere, Ulric, Exet, L-G, Gudrun, Göran, Henrik och Lina. Drickalagningen fungerade perfekt liksom mina skidor. Synd att jag inte hade mer och ge! Igår måndag vaknade jag upp febrig och täppt i näsan/bihålorna. Idag är febern lägre men jag är fortsatt täppt i näsan. Förhoppningsvis blir jag inte sämre. Hur som helst kan jag ju inte träna och troligen blir det ingen resa till Schweiz och Engadin till helgen. Det var en chansning jag gjorde när jag valde att starta. Hade det varit något annat lopp än Vasaloppet så hade jag avstått. Det är bara att bita ihop, mindre än ett år kvar till nästa Vasalopp!


Grattis Jörgen, Anders och Jerry! - 2008-03-03

Jörgen har varit nära många gånger. Igår vad det hans tur. Kan bara säga grattis till ett bra lopp med bra taktik och rätt skidval. Själv hade jag inget att sätta emot när farten skruvades upp. Mer om mina tankar om loppet kommer senare.


Vasalopps analys av Lars Behrenz! - 2008-02-24

Även i år har jag fått tillgång till Lars Behrenz Vasaloppsanalys. Den ligger som länk på första sidan. Mycket spännade läsning och jag kan bara tacka för att jag får möjlighet att lägga ut den på min sida. Lars och jag är överens om det mesta i texten men jag tror du har ett fel...vem som står överst på pallen på söndag om en vecka!


7 dagar kvar! - 2008-02-24

Idag skiner solen från en nästan klarblå himmel här i Vålådalen. Annat var det igår förmiddag när jag skulle ut och köra ett intervall pass. Det blåste väldigt mycket och snön som kommit under natten for omrking. Spåren blåste igen på bara någon minut. Tanken for i huvudet att jag skulle ställa in passet (eller snarare flytta det till eftermiddagen) men jag bestämde mig att köra och det vart bra till slut. Det kan ju blåsa på tävlingar också... Min klubbkompis Jenny Hansson blev igår trea på Tjejvasan. Föret var riktigt snabbt och med vinden i ryggen så slogs nytt banrekord för tjejerna. Det innebar att segraren förutom prispengar vann en bil. Jenny var en sek från segraren Susanne Nyström. Närmare en splitter ny bil är svårt att komma! Det vore skoj om det snabba föret kunde kvarstå så vi grabbar har chansen att rå på Peter Göranssons rekordtid sedan 1998, 3.38.57.


Andra segern för säsongen! - 2008-02-18

Jag fick kliva upp överst på pallen för andra gången den här säsongen igår då Skinnarloppet genomfördes i Malung. Första gången var den 8 dec i Vålådalen Classic Ski. Efter det har jag radat upp topplaceringar men ingen seger. Det är alltid skönt att vinna och igår hade jag en bra dag. Formen känns bra, skidorna var toppen och inget strul med utrsutningen... Skinnarloppet är 45km och körs som tre rundor, först en på 3km och sedan två varv på en 21km runda. Det blev åka av dirket och efter 5km var vi en grupp på 4 åkare i täten. Anders Myhrland, Frode Estil, Martin Larsson och jag. Efter 18km fick Martin som inte dragit en meter (och som var riktigt sliten) släppa. Frode , Anders och jag drog om vart annat. Vid varvning efter 24km gjorde jag fartökning och fick en liten lucka. Då bestämde jag mig för att åka på. Jag drygade ut försprånget succesivt och kunde åka ganska avslappnat de sista 15km. Anders Myhrland blev tvåa 1.06 efter, Frode Estil trea och Tomas Alsgaard 4. Det var min tredje seger i Skinnarloppet! Idag är det 13 dagar kvar till Vasaloppet!


Skidskytte-VM vs Vasaloppet - 2008-02-14

I lördags startade skidskytte-VM i Östersund. Det blev ingen bra dag för svenskarna. Någon gjorde ok lopp men de flesta var klart sämre än tidigare under vintern. Hade skidskyttarna bara haft en distans på VM så hade en 15 plats vart bästa resultatet! Ett stort misslycknde i mina ögon med så duktiga åkare i laget. Men nu har de inte bara ett lopp och en chans utan hela 6 möjligheter att få det att stämma en gång. Jämför man med Vasaloppet så är det skillnad. Man kan/får inte ha en dålig dag. Då undrar alla, varför blev du inte bättre/varför vann du inte! Följande måste klaffa till 100%, formtopp, dagsform, valla (glid och fäste), drickalagning! En dag på året måste allt stämma, det är tjusningen med Vasaloppet! 17 dagar kvar!!!


Skinnarloppet i Malung! - 2008-02-14

På söndag kommer jag att åka Skinnarloppet i Malung. Det är en fin tävling som jag vunnit två gånger. I helgen var jag lite krasslig/hängig och vilade helt från träning i tre dagar. Det innbär att jag fått ändra lite i träningsplaneringen. I morgon blir det intervalller här i Vålådalen innan jag packar Saaben och åker mot Malung.


Nu har jag deppat klart! - 2008-02-07

Helgens stavbrott är glömt (nästan i alla fall..) och nu siktar jag framåt. Jag får visa min kapacitet på de loppen som kommer. 2 mars är ju det ett speciellt lopp mellan Sälen och Mora! Innan dess blir det en massa träning i Vålådalen och någon tävling helgen den 16-17 februari. Planen var att åka i Tartu Ski Maraton i Estaland men tyvärr ser det inte ut att bli något lopp där pga av för lite snö. Det finns en del fina långlopp här hemma i Sverige så något lopp skall det bli. I går fyllde mitt fadderbarn Gabriel 2 år. Vi syns till Vasaloppet!


Fall förstörde König Ludwig Lauf - 2008-02-03

--- Från pressmeddelande Vålådalen SK --- Med fyra kilometer kvar av det 42km långa König Ludwig Lauf i Oberammargau, Tyskland, hade Oskar Svärd, Vålådalen, känslan att det var hans dag. - Det var länge sedan jag kände mig så pigg. Både kropp och skidor var helt perfekta, säger Svärd som aldrig fick chansen att kämpa i den stora spurt som avgjorde tävlingen. - Jag blev påkörd av en annan åkare som bytte spår för snävt. Vi kom ifatt motionsåkare som var på sitt första varv och det blev stökigt, säger Svärd vars ena stav gick av i fallet. - Det tog en kilometer innan jag fick en ny stav och då var jag för långt efter. Jag tog igen mycket men kunde inte komma längst fram. Jag är riktigt besviken när allt kändes så bra. Oskar blev elva i loppet som avgjordes med en jättespurt. Daniel Tynell var tiondelar före Jerry Ahrlin, Vålådalen, som i sin tur hade en tåspets tillgodo på tjecken Stanislav Rezac. - Jag får ta med mig att formen är helt perfekt, men det är lite svårt att glädja sig över det just nu, säger Oskar.


Macialonga blev ett tufft race! - 2008-01-30

Nu befinner jag mig pa ett internet cafe i Ziano di Fiemme inte langt fran skidstation dar VM arrangerades 2003. Dalen heter Val di Fiemme. De tre sista bokstaverna i vart svenska alfabet finns inte pa tangentbordet har, hopaps ni forstar anda. Det belv ett tufft race i sondags. Vadret svangde valdigt fort, fran -7 grader till +7 grader pa mindre an en timme. Mina skidor var vallade for kallare och strukturen pa skidorna var ocksa for kallt. Jag fick staka som en galning pa flacken for att hanga med och utfor fick jag slappa lucka till de som hade bast glid. Nar Anders Aukland ryckte hade det vart utfor under en tid och jag hade redan fatt slappt tatklungan. Marcialonga ar en speciell tavling med forst 18km svagt uppfor i en dal och sedan 44km svagt utfor i samma dal. Sedan vander sparet tillbaka igen i dalen och gar forst 5km svagt uppfor innan loppet avslutas med en 3km brant stigning upp till by Cavalese. Langst ner i dalen lag det kvar lite kalluft och mina skidor gick genast battre. Det var raddningen for mig! I sista backen fick jag ge mig kanppt (14 respektive 6 sek) mot Jorgan Aukland och Jerry Ahrlin. Nu laddar jag infor Konig Ludwig lauf som gar pa sondag i Oberammergau i sodra Tyskland.


Marcialonga gav en fjärdeplats - 2008-01-27

--- Från pressmeddelande från Vålådalen SK --- Klassiska Marcialonga, 70km, blev en norsk uppvisning signerad Anders Aukland. Äldre broder Aukland var överlägsen och nådde målet efter den grymma stigning som avslutar loppet tre minuter före lillebror Jörgen Aukland som i sin tur var sekunder före en svensktrio med Jerry Ahrlin, Vålådalen, Oskar Svärd, Vålådalen, och Matthias Fredriksson, Axa Ski Club. - Anders Aukland är ruskigt bra men jag har aldrig fått slita så på flacken och utför som jag var tvungen att göra idag, säger Oskar. Både Jerry Ahrlin och Oskar Svärd hade misslyckats med vallningen beträffande glidet. De upplevde att Anders Aukland helt enkelt gled ifrån dem. - Temperaturen gick från minus fyra grader till plus nio grader på en kvart. Det var vi inte beredda på, säger Mats Olander från Försvarsmakten, ledare för Svärd och Ahrlin. Oskar kommenterar själv loppet då han får tid och tillgång till Internet.


Forsatt bra form! - 2008-01-22

Träningen sedan hemkomsten från Tjeckien har gått fint och formen är fortsatt bra. Jag har mixat lugn träningen med styrka och fart. Igår körde jag ett intervallpass på Vintersportcentrum i Östersund och det kändes verkligen bra. På torsdag morgon åker vi i Vålådalen SK till Italien. På söndag väntar Marcialonga!


Kaupthing Bank var på besök i Vålådalen! - 2008-01-22

Den gångna helgen hade min huvudsponsor Kaupthing Bank en kundaktivitet i Vålådalen. De kom i fredags förmiddag och stannade till söndag kväll. I söndags fick det en fantastisk dag på fjället. Nästan ingen blåst alls och fin utsikt över fjällvärden från Sapporospåret. Jag körde teknik med deltagarna och det var behövligt kan man väl säga. Önskar de av daltagarna som skall åka Vasaloppet lycka till!


Tillbaka i Sverige och Vålådalen - 2008-01-16

Det blev en rolig tripp till Tjeckien och Jizerska Padestaka. Formen känns bra och skidorna var bra. Det var svårvallat och omöjligt att ha bra skidor under hela loppet. Det roligaste med loppet (förrutom att jag kom tvåa så klart!) var att jag kunde följa Anders Aukland, Frode Estil och Mattias Fredriksson i den första långa och ganska branat stigningen mellan 5 och 10km. Det var jag ensam om bland "långloppsåkarna". Nu har jag varit 2, 1, 1, 5 och 2 på tävlingen. Verkligen ett av mina favoritlopp. I Vålådalen har det också varit svårvallat. Opreparerade spår, 5 cm nysnö och temperatur runt 0 grader är verkligen något at bita i. Valde skate på förmiddagen och kanske borde jag gjort det på eftermiddagen också.... Jag fick inte till vallningen alls och snön frös i under skidorna. Nytt försök i morgon!


Andraplats i Jizerska Padesatka - 2008-01-13

--- Text från pressmeddelande från Vålådalen SK --- Oskar Svärd, Vålådalen SK och det militära landslaget, blev tvåa i årets första klassiska långlopp i FIS Marathon Cup, Jizerska Padesatka i Tjeckien. - Jag är riktigt nöjd med det. Motståndet var bästa möjliga och Anders Aukland var starkare än mig idag, säger Svärd. Loppet gick fort hela tiden. I den första långa stigningen körde Matthias Fredriksson, Anders Aukland och Frode Estil hårt. - Jag fick slita ordentligt för att gå med men det gick, säger Svärd. Det blev en kvartett som hjälptes åt i täten. Allt mer med Aukland och Svärd i täten på de lättåkta partierna. - När Fredriksson och Estil var uppe och drog kändes det att farten sjönk, säger Svärd som med det i ryggen försökte sig på en fartökning. - Aukland var den ende som orkade gå med och vi växeldrog för att hålla undan, säger Svärd. Strax efter markeringen 30km, i banans brantaste stigning, svarade Aukland för nästa ryck. - Jag fick släppa 25 sekunder och under resten av loppet jobbade jag för att minska avståndet. Det var lite mindre en period men jag kunde aldrig nå ifatt, säger Svärd som var just 25 sekunder efter i mål. Trea blev Jörgen Aukland, Norge, som kom starkt bakifrån. Fullständiga herresultat ligger ännu inte ute på nätet. De bör komma här inom kort: http://www.championchip.cz/cze/index.php?StatVyber=CZE


Nu börjar säsongen på riktigt! - 2008-01-10

I morgon åker vi i Vålådalen SK till Tjeckien för att på söndag köra Jizerska Padesatka. Loppet är 50km och går i klassik stil. Jag har vunnit loppet tvår gånger, 2003 och 2004 plus att jag 2002 var tvåa och 2005 fyra. 2006 var jag sjuk och 2007 blev det tyvärr inställt. Det skall bli riktigt skoj att köra på söndag. Träningen de senaste veckorna har gått fint så formen är OK. Det blev förresten ett lyckat Vasaloppsläger. Lycka till i skidspåren i vinter ni som deltog!


2008 hur skall de bli? - 2008-01-03

Åren går och man blir bara äldre och äldre. Som långloppsåkare kan man nog hålla på till man är upp mot 40 om han har mativation för det och hänger med i utvecklingen. Det har hänt väldigt mycket de senaste 10 åren, fram för allt vad gäller tekniken på stakningen. Jag fyller 32 i september så jag har många år framför mig om jag vill. Jag har börjat samla på mig många år med bra träning och dessutom har jag mycket rutin från olika långlopp. Sett till det så har jag kanske de bästa åren framför mig. Men det har blivit tuffare i toppen i långloppsvärldscupen så vi får se. Jag tror i alla fall på ett bra 2008! På tal om teknik så kör vi i helgen Vasaloppsläger här i Vålådalen. Vi startar idag torsdag och avslutar på söndag. Att deltaga på ett Vasaloppsläger är något jag varmt kan rekomendera om man vill bli snabbare på tex Vasaloppet eller Tjejvasan. Här i Vålådalen kör teknikträning, vallautbildning, träningslära plus att Jerry Ahrlin och jag berättar om Vasaloppet (hur man skall göra för att lyckas i dagens Vasalopp!). Hoppas de som kommer blir lika nöjda som de som var här förra året. På tal om förr så finns det mycket historia här i Vålådalen. Många duktiga idrottsmän som varit här och tränat. I veckan kom en av de på besök, Sigge Eriksson den store skridsskoåkaren på 50-talet med både VM- och OS medalj. Igår kom en annan, Sven-Åke Lundbäck! Han vann tex VM 5-milen i Lathis -78 och ingick även i det vinnande stafettlaget där. Dessutom har han fått en backe i Vasaloppet uppkallad efter sig, Lundbäcksbacken! Idag blir det intervaller på förmiddagen! Förhållandena är perfekta och Latti har redan kört klart alla spåren. Han börjar vid 4 på morgonen....


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! - 2007-12-26

Det har varit några trevliga dagar hemma hos mor och far i Tvärred. Den 23 så körde vi distanspass löpning med UOK. Julafton blev min vilodag denna vecka. Skönt att ligga och dra sig lite på morgonen. På dagen kom delar av släkten hem till oss. Mamma hade lagt god mat och det belv som vanligt en mycket trevlig kväll. Synd bara att Ida(en av mina kusiner) och jag inte vann spelet (Vi blev tvåa...). Hoppas vi får revanch nästa år! Juldagen var det sedan dags för träning igen. Bl.a. körde jag tillsammans med några av UOKarna interveller i stadsparken. 7*3min men 2 min vila. ett riktigt bra pass. Var stark uppför men fick släppa Erik utför.... I morgon åker jag norr ut igen. Längtar efter snön! God Jul och Gott Nytt År på er alla!


Snart jul! - 2007-12-21

I morgon lämnar jag Vålådalen för att åka hem till mor och far i Tvärred för att fira jul. Det har varit några med mildare väder här men spåren är fortsatt fina. I Tvärred/Ulricehamn är det sämre med snön så jag lämnar skidor kvar här uppe och plockar bara med mig löparskorna. På söndag är det långpass med UOK (orienteringsklubben) och sedan tänkte jag köra styrka och intervaller inna jag den 27/12 åker norrut igen. Nästa viktiga långlopp i världscupen är i Tjeckien den 13/1. Det loppet har jag vunnit två gånger....


23:a i La Sgambeda - 2007-12-16

--- Saxat ur pressinformation från Vålådalen SK och militära landslaget --- Oskar Svärd blev 23:a i La Sgambeda. Tävlingen i italienska Livigno är den första i årets FIS Marathon Cup. Det var mycket jämnt i toppen och 25 åkare var inom 20 sekunder över mållinjen efter 42 kilometers åkning. - Det var ett ruskigt bra startfält och jag var 16 sekunder efter. Jag har inte farten som krävs på slutet i fristil och det är inget att säga om. Det här är bland det bästa jag gjort i ett skatelopp, säger Svärd som är betydligt starkare i klassisk stil. Jerry Ahrlin, klubbkompis till Oskar i Vålådalen SK och Militära landslaget, var omutbar på upploppet och vann tävlingen för andra året i rad. Resultat La Sgambeda: http://www.worldloppet.com/fmcresults.php


Skoj att vinna! - 2007-12-12

Det var riktigt skoj att vinna pa "hemmaplan" i Valadalen i helgen. Banan var ganska tuff och det var manga duktiga langloppsakare med. Jag hade bra skidor (tack Magnus och pappa) och kroppan kandes helt okej. Nu ar dock Valadalen Classic Ski historia och nasta langlopp vantar till helgen. Skateloppet La Sgambeda (42km) i Italienska Livingo. Tavlingen gar pa 1770 till 1920 moh och det kanns verkligen att det ar hog hojd nar man ar ute och aker. Jerry och jag tog SAS planet fran Froson redan i mandags morse och har varit har i Livingo sedan mandags kvall. Ser fram emot loppet, aterstar att se hur det ar med skatetekniken....


Seger i första långloppet - 2007-12-08

--- Saxat från pressmeddelande från Vålådalen SK --- Oskar Svärd vann Vålådalen Classic Ski Marathon närmast före klubbkompisen Jerry Ahrlin. Dubbelt Vålådalen alltså i hemmatävlingen som var startskottet för den svenska långloppscupen. Det var efter 17 av totalt 42km som firma Svärd och Ahrlin lämnade övriga tätklungan bakom sig. - Jag drog uppför och Jerry stakade som en galning utför och på flacken, säger Svärd. - Faktiskt liknade det Vasaloppet i år lite grann, fortsätter han. Precis som på resan mellan Sälen och Mora i mars fanns det nu lite nysnö i spåret. Då som nu hjälptes Oskar och Jerry åt att ploga. - Bitvis var det lite tungt att ligga först men med hjälp av varandra kunde vi ganska enkelt hålla undan, säger Svärd som avgjorde med ett ryck på slutet. - Känns bra att starta långloppssäongen så här. Det var många bra åkare med och det här var ett bra kvitto, säger Svärd. Jerry Ahrlin som enbart stakade, med hänsyn till sin skadade tå, var också nöjd med premiären - Absolut. Formen är det inga fel på. Bara tån blir bra så ska jag kunna ge Oskar en match även på slutet, säger Ahrlin. Duon från Vålådalen var ungefär en minut före en klunga där Anders Palmér, Ulricehamn, och Björn Lind, Hudiksvall, blev trea och fyra.


I Arvidsjaur och utbildar! - 2007-12-05

Måndag till torsdag denna vecka är jag i Arvidsjaur på FM-breddläger/utbildningsdagar i skidor. Det har varit 75 deltagare som jag utbildat i vallning, skidteknik och träningslära ihop med bl.a. Jerry Ahrlin. Det är mycket snö i Arvidsjaur och temperaturen har varit mellan -5 och -15 grader hittills. Perfekt att träna i!


Vålådalen Classic Ski!! - 2007-12-05

På lördag är det dags för säsongens första långlopp. Loppet går i Vålådalen och är 42km. Efter turen (och under) till Norge kände jag mig inte på topp. Jag var allmänt trött i kroppen och hade inget tryck i åkningen. Antingen har jag tränat lite för mycket eller så har jag haft något i kroppen. Nu känner jag mig piggare och ser fram emot helgen. Hoppas på många deltagare och fint väder.


VC-stafett idag. - 2007-11-25

Jag kommer att köra andra sträckan i andra laget i dagens VC-stafett i Beitostölen. Första strcäkan kör Mats Larsson, tredje Rickard Andreasson och fjärde Kalle Gräfnings. Det skall bli riktigt skoj att köra. Det är en tuff 5 km bana som vi kör två varv. Men bortser man från en backe är riktigt lång och brant så är det väldigt fina åkbackar där man (om man är pigg) kan sträcka ut ordentligt. Gårdagens snöande har upphört och det är just nu en riktigt fin vinterdag här i Beitostölen.


Världscupstafett i Norge - 2007-11-22

Oskar blir den som ersätter skadade Jerry Ahrlin i det svenska världscuplaget till Beitostölen kommande helg. Ahrlin bröt en stortå under ett träningspass i Vålådalen under onsdagen. Långloppsspecialisterna från Vålådalen SK byter därmed plats i blågult. - Synd om Jerry och jag hoppas verkligen att han snart är tillbaka, säger Oskar som tackat ja till förbundskaptenen Bengt Stattin. - Det blev snabba ryck. Flyget går 20.00 från Östersund så jag har precis packat, säger Oskar torsdag 17.30. Det är i söndagens stafett som Oskar kommer åka en av de klassiska sträckorna. --- Saxat från pressmedelande från Vålådalen SK ---


Tredje plats på VC-test i lördags! - 2007-11-18

I lördags körde jag säsongens första tävling, 15km klassikt i Bruksvallarna. Det var världscup uttagning och jag placerade mig så bra som nummer tre! Vann gjorde Anders Södergren och tvåa kom min klubbkompis i Vålådalen SK Jerry Ahrlin. Det är min bästa placering någonsin i en säsongspremiär för mig. Lite överaskad är jag över resultatet då jag haft en hel del strul med sjukdom sedan Ramsau lägret. Jag saknar fart och har inget riktigt tryck i åkningen. Jag hade dock bra skidor och denna gånge räkte det långt. Idag söndag var det dags för nytt race, 15km skate. Lördagens mildväder (+2 grader och klister före) hade förvandlats till isiga hårde spår och minus 10 grader. Jag fick inte riktigt tekniken att stämma och slutade på en 21 plats. För nog hålla mig till lopp i den klassiska stilen...


Snön faller....och Magnus fyller 40år! - 2007-11-09

Igår körde jag skateintervaller på spåren här i Kiruna. Det var 11 dagar sedan jag körde fart senast. Det kändes verkligen i kroppen som var seg och ovan vid att åka fort. Det är en fina 2,5 km slinga vi åker på men tyvärr har de fått problem med pistmaskinen så spåren är ganska isiga. Det gör att man åker o spänner sig mer än vanligt. Idag faller snön här i Kiruna så nu borde spåren bli bättre. Idag har jag vilodag och skall ta en promenad på stan. Dubbla pass lördag och söndag plus ett pass på måndag morgon väntar innan jag åker "hem" till Vålådalen. Idag fyller "min" vallare Magnus Pallin 40år, ett stort grattis till dig! Magnus har vallat mina skidor under många år nu, fick hjälp av honom redan innan han var min vallare och han har vallat mina skidor sedan vintern 1999/2000. Tack för alla supervallningar!


Kiruna nästa! - 2007-11-05

Nu är jag piggare igen och började träna lite lugnt i lördags. Jag är nu i Vålådalen och här är det toppenfint med minusgrader. Tyvärr är för lite snö för att kunna åka skidor så i morgon bär det av till Kiruna. Där är redan de andra i militära skidlandslaget och tränar på en 1,5km konstsnöslinga. I morgon skall den vara 2 km och på onsdag 2,5km. Det skall bli skoj att åka skidor även om slingan är kort. Det har varit lite segt att komma igång med träningen sedan förkylningen. Jag får hoppas att det vänder snabbt. Hur som helst blir det skidåkning i morgon. Har ni inte kollat in Vasaloppets, skidsports och den nya sidan www.langd.se hemsida på sistone så gör det. Det finns några intervjuer med mig där.


Snuvigt! - 2007-11-02

Efter söndagens topplopp i Oskarshamn blev jag i måndags kväll lite hängig. I tisdags hade jag sedan ont i halsen och igår började näsan att rinna. Idag känner jag mig piggare men näsan den rinner fortsatt och jag kommer att vila någon extra dag. Trist att vara sjuk men trots allt är det bättre att det bryter ut än att det ligger en längre tid i kroppen och man går och är halvhängig en längre tid. Det ser ut som om snön är på väg uppe i norr. Jag har fått ändra planerna lite men i morgon åker jag norr ut och sedan får jag se när jag kan börja träna och vart det blir. Jag längtar efter att åka skidor på fina förhållanden.


En bra dag i Tyskland och Oskarshamn! - 2007-10-28

Efter att ha vilat och tagit det ganska lugnt i veckan var det idag dags för första snabba passet sedan hemkomsten från Ramsau, Smålandskavlen med UOK i Oskarshamn. Jag tryckte på lite på gårdagens rullskidspass men det är inte samma sak som tävling. Igår kändes det inget vidare men idag var kroppen riktigt pigg och kontrollerna satt rätt. Efter gårdsgens två nattsträckor låg vi på 30 plats. Idag skulle ytterligare tre sträckor springas innan kavlen var över. Jag sprang dagens andra sträcka (kavlens 4e, nattsträckorna inräknat) och gick ut som 28, 16.39 efter täten. Jag kände dirket att kroppen var pigg och fick dirket flyt i orienteringen. Jag sprang mina 10,3km på 57 min och plockade till 20 plats. Jag hade 4 bästa tid på sträckan! Efter att ha tappat lite på sista sträckan blev vi 32a av 140 lag. Tävlingen avgjordes i Oskarshamn. Kanske var de därför det gick så bra för mig. Jag han precis hem till Eksjö i tid för att se dagens team sprint i världscupen. Skoj med en så bra start för svenskarna. Stort grattis! Efter tävlingen var det dags för dagens andra pass, stakning på rullskidor. Jag glömde att jag ställt om klockan igår kväll. Så det vart väldigt mörkt....


Rapport från lägret i Ramsau! - 2007-10-23

Jag har skrivit en rapport från träningslägret i Ramsau. Den innehåller allt från hur man kan resa dit, vädret, boende och om träningen under veckan. Ni finner texten på startsidan en bit ner under fliken "Läs mer om träningslägret i Ramsau här". Jag har varit lite seg och trött sedan jag kom hem från lägret. Jag har valt att vila och sova mycket och hoppas att det skall vända. I lördags var jag på fest, Ulricehamns IF firade 100 års jubileum. Det var en trevlig tillställning med god mat och många intressanta människor.


Hedersmedlem i Vasaloppets Veteranklubb! - 2007-10-19

I samband med Veteranklubbens årsmöte den 1 september i Mora blev jag invald som hedersmedlem. Tyvärr kunde jag själv inte deltaga men är givetvis stolt över att bli hedersmdelem i klubben. För att kunna bli medlem i Vasaloppets Veteranblubb måste man ha genomfört Vasaloppet och/eller Öppet Spår enligt Vasaloppest regler i 30 år (bara ett lopp per år får tillgodoräknas). Vasaloppssegrare med 3 segrar eller fler och personer/funktionärer som under lång tid (= i princip 30 år) har gjort särskilda insatser för Vasaloppet kan inväljas som hedersmedlemmar. 2007 blev det 35 nya åkare veteraner. Totalt finns det nu 562 veteraner!


En dag kvar i Ramsau! - 2007-10-16

I morgon är det sista träningsdagen här i Ramsau innan jag på torsdag åker hem till Eksjö igen. Det har varit ett bra träningsläger med bl.a. bra förhållanden på glaciären och dessutom fint väder. Till helgen kommer jag lägga ut en rapport från lägret där jag berättar om resan, träningen och hur man lever under ett träningsläger.


25-manna och sedan skidåkning! - 2007-10-04

På lördag skall jag springa 25-manna i Stockholm med UOK. Det är en stor stafett där man är just 25 i laget. Seniorer, ungdommar och "gammlingar" i samma lag. För mig blir det på nytt förstasträckan. Det skall bli riktigt skoj. Idag körde jag intervaller på löpband. 5*5min med 2 min lugnt mellan. Det kändes helt OK. Jag blir kvar i Stockholm över helgen för på måndag bär det iväg till Österrike och Ramsau för skidåkning. Det är på nytt Försvarsmaktens långloppslag som drar iväg. Denna gången med Jerry frisk och dessutom Rickard Andrésson från Mora (5 på Vasaloppet i vintras). Jag ser fram emot att åka skidor och Ramsau är en väldigt fin plats. I veckan har jag föreläst i lite olika sammanhang. I måndags var jag i Halmstad på Militärhögskolan och hade föredrag för kadetterna som läser till att bli officerare och för de som läser till att bli Kapten. Jag har även föreläst för Skillingards och Eksjö SOK skidåkare.


Bröllopp och behövlig massage i helgen! - 2007-09-30

I går gife sig min kusin Thorbjörn sig med sin Sara. De är nu herr och fru Tholander! Vigseln ägde rum i Finnekumla kyrka och festen efter var i Gällstad. Jag önskar er båda lycka till i livet! Innan brölloppet var jag hemma hos naprapaten André de Flon och fick en ordentlig behandling. Mina muskler verkte och var ordetligt slitna så det var verkligen behövligt. I fredags när jag tränade kändes det inget vidare men efter behandlingen igår och dessutom vilodag så var det en mycket piggare kropp på dagens första träningspass. Jag körde intervaller i Slalombacken i Ulricehamn. Jag hade bestämt mig för att köra AIII+ intervaller, alltså riktigt tuffa intervaller i maxfart, så det blev bara 6 gånger upp till toppen denna gång. Eller rättare sagt 7 gånger men den första var bara som uppvärmning. Slalombacken har en fallhöjd på 134 meter. Intervallerna tog mellan 3.40 och 3.47 min. Efter sånna pass känner man att man lever! Nu är det bara en vecka kvar innan vi i militärlaget drar till Ramsau i Österrike för att åka skidor på Dachstein glaciären - 2700möh!


Medalj på SM i orientering! - 2007-09-23

Idag tog jag tillsammans med Peter Arnesson, Andreas Johansson och Erik Öhlund en bronsmedalj på stafett-SM i orientering. Jag har en hel del placeringar bland de 10 främsta men ingen medalj så detta känns väldigt skoj. Att vi sedan alla är från Ulricehamn eller precis utaför gör det extra speciellt liksom att vi under många år sprungit stafetter tillsammans. Jag sprang första sträckan och kom in som nummer 8, en minut bakom ledar laget. Jag gjorde ett helt ok lopp och låg under hela sträckan med i eller strax bakom täten. Efter 3/4 av banan var jag uppe i ledningen med Lidingös Fredrik Johansson (som förra året sprang för oss i UOK). Tyvärr gjorde vi sedan en 1,5min miss och fick kämpa för att komma ikapp igen. Jag hade 71 min på den 10,5km långa banan. Det var ordentligt kuperat och mossarna var riktigt våta efter allt regn som fallit. Peter tog sedan över på andra sträckan och förde upp oss till en andra plats. Här gjorde Mats Troeng från OK Line ett toppen lopp och växlade hela 7 min före Peter. Andreas tog över och gjorde också han ett bra lopp och växlade som 4a. Det var fortsatt 7 min fram till ledarlaget men bara 32 sek till andra plats. Erik avslutade sedan bra och var strax före Stora Tuna i mål. OK Line vann före Leksand OK. Vi bestämde oss för flera månader sedan att satsa på SM-stafetten och medalj har varit målet. Vi visste att det skulle bli tufft men om alla sprang bra så kunde det gå. Skönt att få till det när det verkligen gäller.


SM i orientering. - 2007-09-22

Jag hade inte mer än hunnit landa i Sverige innan det var dags att ge sig ut i skogen för att springa SM i medeldistans utanför Halmstad. Jag fick en natts sömn i mammas och pappas stuga i Falkenberg innan det var dags för kval loppen. I H21 är det 160 löpare som blir uttagna att springa. Vi delas upp i 4 heat med 40 i varje. De 10 bästa i varje heat tar sig sedan till final. (kval fre 21/9 och final lör 22/9) Jag sprang riktigt bra fram till 17e kontrollen av banans 22. Här låg jag på en klar 4e plats. Sedan vart det stora misstag både på 18 och 19 kontrollen, totalt ca 1.5 minut. I mål blev jag 11a, 5 sek från den där 10 platsen. Riktigt tråkigt! I morgon söndag väntar stafetten. Det är 4 sträckor i H21 och jag skall springa första. Vi har ett bra lag och chans på medalj.


Bra läger i Ruhpolding. - 2007-09-22

Nu är jag hemma igen i Sverige efter ett bra läger i Ruhpolding. Ruhpolding ligger i södra Tyskland inte långt från Österrikiska Salzburg. Det var roligt att komma till ett nytt ställe och träna. Likson Andermatt och Ramsau så bjöd Ruhpolding på ordentligt kuperad terräng. Fina rullskidsvägar slingrade sig upp för stigningar på drygt 1000 höjd meter. En dag åkte vi till Kitzbuhl och åkte rullskidor upp på Kitzbuhl Horn. Starten var på 650 möh och toppen låg på drygt 1700möh. Just den dagen var det riktigt kallt och när vi närmade oss toppen fölldet blötsnö och på vägen var det någon cm med snö slask. Det blev halt med rullskidorna. En annan stigning som vi åkte under veckan (jag två gånger!) var Rossfledstasse. Här startade vi på 500 möh och när vi nådde toppen var vi på 1530 möh. Från toppen såg man Örnnästet. Kanske minns ni filmen med samma namn. Förutom rullskidsåkning uppför körde vi flera pass på rullskidsbanan, sprang långpass som ofta slutade uppe på någon topp där vi sedan kunde ta linbana ner, körde styrketräning och skidgångsintervaller. Sista dagen på lägret fyllde jag år (19 sep) och då sjöng de jag bodde med för mig på morgonen och på eftermiddagen fick jag glasstårta. Tack skall ni ha! Nästa läger med militära långloppslaget blir i Ramsau den 8-18 okt.


DM seger och Militära-VM - 2007-09-09

Efter en toppen vecka med bra träning i Vålådalen stod jag förra helgen på startlinjen på DM medeldistans och DM stafett som avgjordes i skogarna utanför Tidaholm. Jag fick till två helt ok lopp vilket gav mig en tredje plats på medeldistansen och en seger i stafetten med UOK. I laget sprang förrutom jag, Erik Öhlund och Peter Arnesson. Jag kom in i täten på första sträckan med en ledning på 1.5min. Peter vart inhämtad på andra sträckan och Erik gick ut tillsammans med Värnesborg. Erik gjorde ett topplopp och vi van med 3 minuter. För Eriks del innebar det en dubbel då han även vann lördagens medeldistans. På söndag eftermiddag åkte jag sedan till Militära-VM som i år gick i Kroatien. Det var tänkt att vi skulle landa i Zagred på kvällen men att flyga via Paris var ingen höjdare skulle det visa sig (inte heller flygbolaget Air France). Det var en massa strul med resan så det vart övernatting i Paris för våran del. Sedan kom inte bagaget och måndagens träning på karta han vi inte med. Bagaget kom för de flesta av oss på tisdag morgon. Vissa har inte fått det ännu... På tisdagens medeldistans kom jag 47 av 190 deltagare. På långdistansen gjorde jag ett bättre lopp och slutade 25. Konkurensen är stenhård och i toppen var det exakt samma namn som på vanliga VM. Veckan avslutades med en stafett där jag gjorde veckan bästa lopp och växlade som 11 en dryg minut efter täten. Johan Håkansson tappade till 14 plats och lite tid på andra. Erik Öhlund förde upp oss till en slutlig 9e plats 2.45min från tredje platsen. Segrade gjorde Ryssland före Schweiz och Frankrike. Trodde innan resan att jag skulle få lite sommarvärme men så vart det inte. När vi kom fram på måndagen var det sol och 23 grader (då hade jag inga shorts..)men sedan vände det och resten av veckan bjöd på mulet väder med en hel del regn och temperatur mellan 11 och 17 grader. Till veckan skulle det bli sol och fint igen...


Läger i Ruhpolding! - 2007-09-09

Idag åker jag och resten av militära landslaget i skidor och skidskytte till Ruhpolding för läger. Jag har aldrig varit där tidigare och tränat men skidskyttarna säger att det är toppen. Vi kommer att vara där samtidigt som A-landslaget i skidskytte. Det är bra! De känner till terrängen och dessutom kan vi köra någar pass ihop. Tyvärr har Jerry lite problem med sina stämband så han kommer inte med på lägret. Krya på dig!


Träning i Vålådalen. - 2007-08-25

I torsdags tog jag nattåget upp till Vålådalen för att vara här och träna i en knapp vecka. Det känns riktigt bra att vara tillbaka i Vålådalen igen och få träna i den fina naturen och den kuperade terrängen. Min nya klubbkompis i Vålådalen SK, Jerry Ahrlin är också här denna vecka. Det kommer bli många bra pass tillsammans med honom. Det har varit en häktisk vecka i Eksjö då vi på Ing2 arrangerat FMM i orientering/ol-skytte och budkavle tisdag till torsdag. Jag var tävlingsledare på orienteringen och det innebär mycket jobb och en hel del att hålla reda på. I morgon väntar stakintervaller!


Seger i helgen! - 2007-08-20

Dagen efter tredje platsen på GM sprang jag medeldistans över 5 min. Vi hade 19 kontroller och det gick riktigt bra till den 15. På väg mot den 16 drog jag snett och missade nästan 1,5min på sträckan. Då var det kört att vara med att fightas om segern. Det slutade med en 5e plats 2,5 min efter. Det blev ett litet straff pass på kvällen..2 timmar rullskidor innan jag trött gick och lade mig. I helegn har jag varit med och sprungit tävling igen. Igår gick det riktigt bra och jag vann OK Gilse (Gislaved) långdistans tävling. Banan mätte 11km och jag vann på 71 min, 2 min före tvåan. Jag hade bra flyt i orienteringen. Anledningen till att jag sprungit så mycket orientering på sistone är att jag skall vara med och springa militära-VM i Kroatien första veckan i september plus att vi i UOK satsar ordentligt på SM stafetten som går i skogarna utanför Halmstad den 23/9. Måndag till fredag blir det därför mest rullskidor och styrka för min del.


Trea på GM! - 2007-08-11

Idag hade jag bättre flyt i än förra helgen. Jag både orienterade bättre och kände mig smidigare i skogen. Det räckte till en tredje plats efter Andreas Jansson och Mathias Karlsson båda från IKHP. Banan var 12,3km (fågelvägen) och jag hade 84 min. Jag var 2,5 min efter segraren. Några av de bästa Götalandslöparna saknades men Andreas och Mathias är båda bland de 20 bästa i Sverige så det var hög klass på tävlingen. Eksjö SOK bjöd på fina banor i fin terräng. Till och med vädret var riktigt bra, 26 grader och sol! I morgon är det dags för medeldistans, 5,1km. Då blir det högre fart och ofta mer teknisk orientering. Får se om jag fixar det också.


Tillbaka i Eksjö och vardagen. - 2007-08-10

I måndags började jag jobba igen efter en lång semsester. Som vanligt en hel del att ta tag i när man varit borta en längre tid. Den mesta av arbetstiden lägger jag nu på förberedelser inför Försvarsmaktsmästerskapen i orientering, ol-skytte och budkavle som vi på Ing2 arrangerar den 21-23 augusti. Jag har tävlingsledare för just orienteringen och det är en hel del att tänka på. På tal om orientering så skall jag springa Götalandsmästerskapen i just orientering till helgen. Långdistans på lördag och sedan en medel på söndag. Tanken är att jag skall springa några tävlingar fram till den 23 september då SM-stafetten avgörs. Vi i UOK har ett bra lag där. Men innan SM-stafetten väntar både DM i medel och stafett samt Militära-VM som går i Kroatsien första veckan i september. Något att se fram emot. Förra veckan blev det 17 timmar med en hel del högintensiv träning och det känns som om jag är tillbaka igen efter sjukdommen.


Träning i Torsby - 2007-08-01

Nu är jag bättre och valde att stanna i Torsby och träna några dagar på vägen hem till Sverige. Det är riktigt bra i tunneln och skoj att vara igång med träningen. Jag bor på Valbergsängens Sporthotell, ett riktigt bra och prisvärt boende med helpension om man så vill. Skidskyttelandslaget är också på läger här denna vecka och även de bor också här. Björn "han skall pissa också" Ferry fyller år idag så det kanske blir lite tårta ikväll. Igår körde jag lite i tunnelen med Jörgen och Anders Aukland som också tränat här några dagar. Jag träffade även på Tobias Fredriksson i tunneln. På förmiddagen idag körde jag första intervallpasset sedan sjukdommen, skönt att känna att man lever.. Solen skiner faktiskt här! Det har ju varit lite dåligt med det de sista veckorna i Norge. Om det är du Per Ekstrand som skrivit i gästboken så kan jag säga att sparringen gav en hel del. Det var ju er äldre man såg upp till och ville åka ifrån... Skriv mailen nästa gång!


På benen igen! - 2007-07-27

Äntligen är jag bättre och har kunnat börja träna. Igår var jag ute första passet efter 8 dagars sjukdom. 45 min lugn löpning. Kändes underbart att kunna träna igen. Idag har jag kört två 1 timmes pass. Jag är fortsatt lite täppt i näsan men känner mig pigg (så pigg man nu kan vara efter 8 dagar med sjukdom) i kroppen. Det har blivit en hel del Tour de France under denna tid. Gillar tävlingen men inte de som dopar sig. De förstör så mycket för idrotten. Fattar inte vad de tänker med! Men väldigt bra att de åker dit. Det blev ingen tur till Tønsberg och heller inget läger i Ramsau.


Snuvig och matt i kroppen! - 2007-07-20

Det blir inte alltid om man tänkt sig. Jag vaknade igår morse och hade lite ont i halsen samt var matt i kroppen. Halsontet är borta men jag är tät i näsan och huvudet samt fortsatt matt. Jag har skjutit på resan till Tønsberg och träning med de norska skidåkarna där. Troligen blir det så att jag inte kan vara med alls. Väldigt trist då jag sett fram emot denna helg. Men nu gäller det att lyssna på kroppen. Den har sagt sitt och hur gärna jag än vill träna så är det vila som gäller. Jag får glädja mig över att solen skiner och att det finns en massa hjortron att äta. Saknar Sverige lite och undrar över när Gabriel (mitt brors barn) skall börja prata. Dä får du ringa din fadder, lova det!


Hårdträning i Norge - 2007-07-17

Jag befinner mig fortsatt i Norge och kommer så att göra fram till onsdag den 25 juli då jag åker till Ramsau för ett nytt träningsläger. Jag har tränat mycket de senaste dagarna och känner mig lite sliten. På torsdag (den 19/7) åker jag till Tønsberg för att träna några dagar tillsammans med bröderna Aukland. De arrangerar något som de kallar SkiIdol till helgen. De kommer att vara många duktiga norska juniorer och U23 åkare på plats. Det kommer bli mycket och tuff träning. Så skall jag ha någon chans får jag nog lägga in en vilodag innan träningen drar igång i Tønsberg på fredag förmiddag med 3 timmar cykel. Det blir mitt tredje cykelpass för säsongen så vi får se hur benen är efter det. På kvällen är det dags för löpintervaller i backe. På lördagen blir det sedan ca 9mil rullskidor med inlagda spurtpris. På söndag är det sedan 3000 meter på bana som gäller. Det är något som jag aldrig testat tidigare. Skall försöka hålla er uppdaterade med hur det går. Tønsberg är ju inte så långt från Oslo så kanske är internet vanligare där.... Tyvärr har regent kommit till Vestlandet och när de väl kommer så stannar de ett tag säger de som bor här. Hoppas på bättre väder och piggare ben i Tønsberg.


Sognefjellet och Vestlandet. - 2007-07-09

Då fick jag äntligen tillgång till Internet. Här i Norge är det inte lika vanligt som i Sverige, men det kommer väl hit om några år också… Här kommer en summering av tiden sedan midsommar. Jag hade en toppenvecka på Sognefjellet sett till träningen. Tyvärr var det fullt på Sognefjellhyttan där jag bott tidigare år. Jag fick istället bo på Krossbu, ett hotell ca 3km från skidspåren. Jag hade bokat med helpension, frukost, lunch och middag. Ja när det gäller Norge så är det bäst att fråga en extra gång om lunchen. Ibland kan lunch innebära ”nistepakke”, vilket innebär att man får bre några brödskivor extra på frukosten och sedan äta dem till lunch. Inte det bästa när man skall träna 4-5 timmar/dag. När jag anlände till Krossbu frågade jag om tider för måltiderna. Då fick jag svaret att pga att för få bokat med helpension serverades ingen lunch! Såg de där brödskivorna framför mig. Men det löste sig till slut och jag fick äta lunchen på Sognefjellhyttan. Ärligt så var inte heller middagen den bästa (sett vare sig till innehåll eller mängd) måndag till onsdag. På torsdagen kom det fler skidåkare och då blev det bättring som tur var. Det var ett stort och trevligt gäng från Byåsen i Trondheim. Men mit tipps till er som värderar att åka till Sognefjellet är att boka i god tid och att boka på Sognefjellhyttan. Träningen gick bra och veckan slutade på 23 timmar varav 4 fartpass och 7 distanspass. Vädret var fint hela tiden vilket möjlig gjorde skidåkning i bara shorts. Det är riktigt häftigt. Efter en vecka på 1400möh åkte jag västerut mot havet och Vestlandet i Norge för att besöka Görils föräldrar hem. Det fina vädret fortsatte och när jag fick höra av pappa att det pga av stora mängder regn var översvämningar i Småland var jag glad att jag funnit en ”jenta” från Askvoll! Veckan som var började jag med några lugna dagar för att ”ta hem” träningen från veckan innan. Jag var väldigt trött i början så det blev en hel del sovande. Har vart så alla gånger jag kommit hit. Kanske är det havsluften.


Midsommar I Falkenberg! - 2007-06-20

Det blir midsommarfirande tillsammans med familjen (dock utan Göril som åker till London med sin syster och missar sillen...)i Falkenberg för min del. Lillebror och han tjej samt deras lille Gabriel är redan på plats. Mamma och pappa ansluter på fredag. Jag lovade Gabriel gratis glass under sommeren i Falkenberg om han inte skrek på dopet när jag skulle bära honom. Han var tyst hela tiden och har nu börjat få smaka på glass... så det kan bli en dyra sommarar. Om inte i år så i framtiden. Jag önskar er alla en trevlig midsommar! På söndag bär det av mot Norge och Sognefjellet. Skall bli härligt att åka skidor igen. Bar att hålla tummarna för att de blir finväder.


38 på Jukola! - 2007-06-18

Det slutade med en 38 plats för våran del på Jukola i helgen. Det var 1300 lag anmälda till tävlingen. Nytt rekord tror jag. Jag sprang första sträckan, 10.8km, som startade klockan 23.00 i lördags kväll. Tidigare på dagen hade damkavlen avgjorts. UOK:s damer som vunnit tävlingen 3 år i rad slutade detta år på en 40e plats efter återbud pga av skador och sjukdom. Det gick bra för mig och jag kom in som nummer 24 till växlingen. Jag gjorde två missar men i övrigt flöt det på bra. Mörkret var inget att oroa sig för. Jag sprang ut med pannlampa men behövde bara använda den de sista minuterna av banan. Peter Arnessson tog vid och förde upp oss till 18e plats. På tredje sträckan gjorde Mathias Niggli, (Simones man) ett topplopp och växlade på fjärde plats inte långt från täten. På sträcka 4 och 5 tappade vi både tid och placeringar för att sedan plocka några lag på strcäka 6 och 7. Till slut förde Erik Öhlund laget i mål på 38e plats.


Ont i ryggen, besök, vurpa och Jukola! - 2007-06-14

Efter hemkomsten från Torsby tog jag vilodag på nationaldagen. Jag fick ont i ryggen sista dagarna i Torsby och valde att kolla upp detta med Andre dé Flon i Ulricehamn. Jag fick behandling både tisdag kväll och onsdag mitt på dagen. Det visade sig att jag fått en förskjutning i ryggen/bäckenet troligen pga av ett tjuvsläpp i tunneln. Andre fixade detta och på torsdagen var jag helt bra. Tack Andre för att du ställer upp! På nationaldagan fick Göril och jag fick besök från Norge, det var bekanta till Göril. De stannade fyra dagar i Eksjö och berättade att de gillade vår lilla stad och sa att de gärna kommer tillbaka. Eksjö visade ju sig från sin bästa sida dessa dagar då väderat var fint. Att träna dubbla pass i värmen var slitsamt och de tuffa intervallpassen blev verkligen hårda i värmen. Det blev till att dricka stora mängder vätska före, under och efter passen. I lördags körde jag långpass på rullskidorna. 55km på 2.40min. Tor-Egil, en av de norrmän vi hade på besök cyklade med och såg till att jag fick i mig tillräckligt med vätska. Träningen har gått väldigt bra på sistone och jag känner att jag är på G. Dock var jag med om ett missöde igår när jag gick omkull på rullskidorna. Jag var färdig med passet och skulle bara åka några meter till bilen. Det var då det hände. Jag fick in en sten mellen hjulet och stommen och det tog tvärstopp. Som tur var höll jag väldigt låg fart så jag tog emot mig med ena handen och så rumpan. Lill-Sport handskarna gjorde så att handen klarade sig fint men däremot skrapade jag upp ena skinkan. Det var inte så farligt men det svider ordentligt när Göril tvättar rent det och lägger på salva. Hoppas det blir bra snabbt för till helegn väntar Jukola kavlen i Finland med Ulricehamns OK. Jag skall tillsammans med 1200 andra springa första sträckan. Det är skymning så pannlampa är det som gäller. Det var ett tag sedan jag sprang med det så jag håller tummarna för att det inte blir så mörkt. Dessutom borde ju 1200 pannlampor lysa upp skogen en hel del!


Vålådalen SK, Försvarsmakten och Björn Dähli! - 2007-06-03

Som ni redan läst kommer jag att byta klubb till vintern. Jag blir klubbkompis med Jerry Ahrlin och Jenny Hansson i Vålådalen Sportklubb. Vi började tala om detta tillsammans med Vålådalens ägare Jonas Ågren och Leif Holmblad i början av april. Det har alltså gått fort att komma fram till detta. Vi har ju alla kännt varandra en tid vilket gjorde det lättare. Vi har ju alla tre åkare ingått i FM-långloppslag och FM ville gärna att vi skulle åka i samma dräkt. Så när vi fick med dem i satsningen så var det mer eller mindre klart. Den 12 maj ringde sedan Björn Dähli till mig personligen, vi hade kontaktat några klädleverantörer för att se hur intresserade de var. Det var riktigt skoj att få samtal av Björn personligen. Vi har jobbat med detta några veckor och det har vart mycket att ta hänsyn till. Nu när allt är klart känns det skönt. Nu är det fokus på träning som gäller.


Läger i Torsby! - 2007-06-03

I onsdags efter att jag fått klippboken i Mora och vi haft presskonferens angående Vålådalens skidsatsning åkte jag till Torsby för att träna ihop med Martin Larsson några dagar. Vi har kört på ganska hårt. Vi inledde med ett kombinerat styrke- och löppass på onsdagskvällen. På torsdagen körde vi rullskidsintervaller på förmiddagen och ett skate i tunneln på eftermiddagen. Det var mitt första skidpass för säsongen och mitt första i tunneln någonsin. Den öppnade förra året i mitten av juni men det blev aldrig av att jag åkte hit. Hur som helst blev jag possitivt överaskad. Det var bra kupering i tunneln och spåren höll bra kvalite. Det blev 2 timmar och 32,5km på en 1250 meters slinga. På fredagen sprang vi sedan 2 timmar på förmiddagen och åkte 2 timmar klassiskt (32,5km) i tunneln på eftermiddagen. I lördags väntade sedan Hovfjällsracet. Det är 7km uppför med rullskidor. Stigningen är 385meter. Det var första gången för mig. En jobbig upplevelse. På eftermiddagen blev det sedan vila innan vi på kvällen tittade på Sverige mot Danmark. Stackars den killen som sprang ut på planen...han är nog inte så omtyckt i Danmark. Idag har jag kört två pass i tunneln, 2,5 h klassikt på förmiddagen och 1,5 h skate på eftermiddagen. Jag skall vara kvar här i Torsby till på tisdag lunch. Dubbla pass i morgon måndag och så ett pass på tisdag väntar innan jag åker hemmåt.


Klubbyte! - 2007-05-30

Pressmeddelande 2007-05-30 Svärd, Ahrlin och Hansson till Vålådalen SK Oskar Svärd, tre gånger vinnare i Vasaloppet, Jerry Ahrlin, vinnare av FIS Marathon Cup 2006-2007, och Jenny Hansson, tvåa i damklassen i Vasaloppet 2007, byter alla klubb till Vålådalen Sportklubb. Den idag vilande föreningen i den jämtländska fjällvärlden väcks till liv då tre av världens bästa långloppsåkare på skidor ansluter. – Oskar, Jerry och Jenny har delvis bott och tränat i Vålådalen under flera år och under senvintern i år kom vi fram till att se på möjligheterna för en satsning, säger Leif Holmblad, en av delägarna till turistanläggningen i Vålådalen. I Norge görs åter en rejäl nysatsning på långlopp i allmänhet och Vasaloppet i synnerhet. Bröderna Anders och Jörgen Aukland satsar åter på Vasaloppet och Frode Estil som lägger den traditionella skidåkningen åt sidan kommer till. Vålådalens SK blir nu något av ett svenskt svar på den norska satsningen. Förutom Vålådalens fjällstation står även Försvarsmakten och Björn Dählie bakom. Försvarsmakten som redan tidigare samarbetat med Svärd, Ahrlin och Hansson i det så kallade Försvarsmaktslaget ser det som positivt att förknippas med Vasaloppet och längdskidåkning. – Försvarsmakten samverkar med parter som ger mycket tillbaka. Det här är en sådan satsning, säger överstelöjtnant Mikael Mineur, idrottsansvarig på Försvarsmakten. Björn Dählie finns med som sponsor och mentor åt åkarna. Vålådalen SK kommer tävla i kläder från Björn Dählies egen kollektion och Björn har ett stort intresse i att laget lyckas bra. – Det här med långlopp och Vasaloppet är något som engagerar väldigt många och det känns väldigt roligt att vara med i en satsning där de bästa åkarna ingår, säger Dählie som har lovat att också åka ett lopp med Svärd och Ahrlin i vinter. – Jag tränar fortfarande en del så det skall bli roligt. Jag räknar också med att komma med en del tips och idéer från min egen tid som aktiv, fortsätter Dählie. Oskar Svärd som lämnar Ulricehamns IF ser fram mot den kommande vintern. – Jag och Jerry har bott och tränat ihop så mycket att det känns helt naturligt att bli klubbkompisar. Min förhoppning är att vi kan hjälpa varandra att bli ännu bättre, säger Svärd. – Det blir ett perfekt upplägg med stort fokus på långlopp. Med den stöttning och hjälp vi kommer få i den här satsningen finns stora möjligheter att utvecklas som åkare, säger Jerry Ahrlin. Jenny Hansson blir ensam tjej i laget, men tror ändå på ett lyft. – Det är den enda riktiga satsningen på långlopp i Sverige. Att ingå i en sådan satsning ökar mina möjligheter att vinna Vasaloppet och den totala långloppscupen. Det är mina mål, säger Jenny.


Sprint-DM i orientering - 2007-05-27

Nu var det länge sedan jag skrev på sidan. Det har varit mycket jobb och andra aktiviterter den senaste tiden. Jag har under denna tid tränat lite mindre. Nu skall jag dock ändra på det. På onsdag kväll åker jag till Torsby för att träna i Tunneln tillsammans med Martin Larsson. Det skall bli riktigt skoj. I dag har jag sprungit säsongen andra orienteringstävling, sprint-DM i Falköping. Det blev en 4e plats 34 sek efter segraren. Jag hade 13.51min på 2.9km (fågelvägen) och 16 kontroller. Snabbheten finns inte riktigt i benen ännu (om den någonsin gör det....) I torsdag var jag på Vintersportcentrum i Östersund och träffade Leif en styrkeexpert från SOK. Han visade mig lite styrke- och rörlighetsövningar. Det var mycket givande och jag har en hel del att jobba med framför allt vad gäller rörlighetsbiten i ryggen.


Klippboksutdelning i Mora! - 2007-05-27

Jag glömde en sak. På onsdag skall jag som segrare av Vasaloppet få klippboken. (Även Elin Ek får en) Det är en rolig bok där Vasaloppet sammlat det som skrivs om mig i svensk media veckorna innan och efter Vasaloppet. Utdelningen sker i Mora i Vasaloppets hus kl 14.30.


Igång med träningen! - 2007-05-10

Nu är jag igång med träningen ingen. Är inte i någon toppform direkt efter all vila i april och dessutom en sjukvecka på det i början av maj. Första gången jag är sjuk sedan i juli. Det är nog en av förklaringarna till att det gick så bra i vintras. När man är frisk kan man träna på som man planerat och blir trygg i det man gör. Jag kommer nu att stegra träningen allt efter som och första lägret blir i slutet på maj/början på juni.


Några dagars sjukdom.... - 2007-05-05

Efter att ha varit sjuk i några dagar känner jag mig lite bättre. Tanken var att jag skulle börja dra igång träningen inför kommande säsong i morgon måndag men jag kommer att vänta några dagar till innan jag kör på för fullt. Jag vill känna att kroppen är riktigt pigg innan jag sätter fart. Det skall bli skoj att plocka fram rullskidorna igen. Jobbar med utärdering av säsongen som varit och tittar på vad jag kan göra bättre till nästa. Kommer med en summering av säsongen snart.


Island ett fantastiskt land! - 2007-05-02

Resan till Island belv en enorm upplevelse för oss svenska skidåkare. Arrangörerna hade ordnat allt mycket bra och vi fick förrutom att deltaga på en häftig tävling se Islands fina natur. Jag hade tänkt att rapportera lite under tiden på Island men där vi bodde fanns det inget Internet så därför kom bara en kort rapport från tävlingen, The Fossavatn Ski Marathon som var huvudanledningen till Islandsresan. Här kommer en kort berättelse från resan. Resan gick smidigt med direktflyg mellan Stockholm och Reykjavik och Martin Larsson hans fickvän Malin, Susanne Nyström, Rickard Andreasson och jag anlände på onsdag eftermiddagen till Keflavik Airport. På kvällen tog vi en promenad i Reykjavik centrum. En stad som snabbt blir större men ändå har behållt en fint och mysigt centrum. På torsdagen var det dags att flyga upp till Isafjödur där vi efter en god lunch (maten var väldigt god under hela vår resa) gav oss ut för att åka delar av lördagens tävlingsbana. Isafjördur har ca 3500 invånare och ligger inne i en fjord på havsnivå. Där fanns ingen snö men när vi begav oss med bil upp till startområdet på 500möh var det gott om snö. Det går att åka skidor i området fram till slutet av juni fick vi reda på. Att åka skidor i ett helt öppet landskap med fina fjäll och dessutom se ut över havet är en enorm upplevelse. På torsdagseftermiddagen körde vi sedan 2 teknikpass. Först ett med ungdommar och sedan ett med vuxna skidåkare. På fredag morgon anslöt Göril och en norsk reporter till gruppen. På förmiddagen var det en busstur i området kring Isafjördur på programmet då vi bland annat besökte en liten fiskeby samt fick se hur Isafjördur fick sitt dricksvatten. Enligt vår guide var det renaste i världen. Om de är snat eller inte vet jag ej men godare vatten vet jag inte om jag druckit någon gång. På eftermiddagen åkte vi 14 mil enkel resa för att bada i en varm källa som låg 10 meter från havet. Så det blev bad både i varmt och kallt vatten... På lördagen var det sedan dags för loppet över 50km. Det var varmt, 10-12 plusgrader under loppet, så spåren var lite mjuka och det gick tungt att ligga först. Men den enorma naturen uppvägde det tunga föret och då vi tre manliga svenskar turades om att dra i täten så gick det fint. Efter 28 km fick Martin släppa och jag och Rickard åkte själva mot målet. Jag vann spurten med 4 sekunder och tog min 5 långloppsseger för säsongen (av 9 lopp). Segrartiden blev 2.38h. Totalt var det ca 250 deltagare som åkte de olika sträckorna. Susanne vann damklassen. Banan innehöll tre långa fina motlut men totalt var det mer utför än uppför under loppet då starten var på 500möh av målet på 270möh. Banans högsta punkt var på 600möh. Det var en väldigt fin tävling som jag varmt kan rekomendera. På eftermiddagen var det prisutdelning och på kvällen bankett. På söndagen flög vi sedan tillbaka till Reykjavik. På eftermiddagen besökte vi den Blå Lagunen som var det "utomhusbadhus" men varmt vatten från naturen. Vattnet var blått och innehåll en hel del svavel, vilket kändes på lukten i början. Vi simmade runt, slappade, pealade våra ansikten och hade det soft i 3 timmar. På kvällen bjöd Daniel Jacobsson den "gamle" Åsarna skidåkaren och hans familj på middag. På måndagen var det sedan dags för en rundresa med bil. Först besökte vi Thingvellir som var en gammal ting plats och nu naturreservatsområde. Här var det ett stort vatten med smö och stora öar i, bla en vulkanö. Geysir var nästa mål med resan, "ett hål i marken som sprutade varmt vatten" är väl den bästa beskrivningen. Den sprutade ungefär var 5-10 minut och kunde skicka det kokande vattnet 70 meter upp i luften. Häftigt som bara den! Slutligen drog vi till Gullfoss som var ett enormt vattenfall. 32 meter fallhöjd och bredare än bredast. På kvällen var det Valborgsfirande i Sverige och vi gjorde det samma i Reykjavik ihop med Daniel Jacobsson och hans vänner. Igår tisdag bar det sedan hem till Sverige igen. Bara att tacka alla snälla och vänliga människor på Island. Speciellt Krisbjörn alias "Bobbi" och så Daniel. Vi kommer tillbaka till Island det kan jag lova.


Seger i sista loppet för säsongen. - 2007-04-28

Under blå himmel och 10 plusgrader avgjordes sista loppet för Oskar denna säsong då han på Island vann "The Fossavatn Ski Marathon" över 50 km. Segertiden blev 2.38.16, 4 sek före tvåan Rickard Andreasson (Mora) & 1.40 min före trean Martin Larsson (Arvika) --- Skrivet av: Webmaster ---


Grattis Göril! - 2007-04-25

Idag fyller min kära Göril år. Ett stort garttis från mig. Hoppas du får en bra dag så syns vi på Island i morgon.


Långlopp på Island om 4 dagar för mig! - 2007-04-25

Idag lämnar jag Sverige för att åka denna säsongs sista skidtävling, The Fossavatn Ski Marathon på Island! Det skall bli riktigt roligt att komma till Island, ett land som jag aldrig besökt men drömmt om att besöka. Tävlingen skall naturligtvis också bli skoj och det blir tuff motstånd. VM-brons medaljören Martin Larsson (även Vasaloppstvåa 2005) och Morakillen Rickard Andreasson (Vasaloppsfemma i år) skall köra loppet. Jag skall försöka rapportera lite varje dag från resan (bad i varma källor, skotersafari och möjligen hästridning) och lägga ut här på hemsidan. Om ni vill veta mer så kan ni titta in på www.fossavatn.com


Lyckad tävling i Vålådalen! - 2007-04-16

Det blev en lyckad tävling i helgen i Vålådalen. 14 damer och 61 herrar kom till start på den 28km långa banan. Högtrycket gav klart och soligt väder hela tiden. Tidigt på morgonen var det några minus men temperaturen steg snabbt och mitt på dagen var det 14 plusgrader. Snön blev våt vilket gjorde åktiderna lite längre än förra året. Det var så varmt att vissa åkare valde att åka i enbart nummerlapp och shorts. Segrade i herrklassen gjorde Mathias Fredriksson strax före Anders Södergren. I damklassen vann Sara Lindborg. Jag själv blev 6a, slagen med ca 1.30min på en och en halv timmes åkning. De sista åkarna i mål hade 3.30h. Bra kämpat! En hel del publik fanns ute på spåret och hejade på. Efter att ha fått i sig en god lunch valde många att bada badtunna på eftermiddagen som uppladdning inför banketten och prisutdelingen. Som arrangör hade man lite att ta hand om innan man till slut också kunde glida ner i det varma vattnet. Jerry Ahrlin var tävlingsanvarig och han var mer än nöjd med loppet. Nästa år hoppas vi på 200 deltagare. Boka in säsongsavslutningen redan nu.


Orienteringssäsongen igång!! - 2007-04-07

Idag gjorde jag säsongens första ol-tävling. Det var i skogarna utanför Norrköping på Stigtomtakavlen. Jag sprang andra sträckan för UOK. Erik Öhlund kom in som 29a, 5min efter på första. Jag fick sdan till ett riktigt bra lopp tekniskt sett och plockade 1 min på tätet och förde upp oss till en 18 plats. Sträckan var som tur var bara 6,6km(fågelvägen) och jag hade 42min. Det var mer än tillräckligt med tanke på hur lite jag sprungit på sistone. I onsdags och torsdags var jag i alla fall ute och håll i en karta. Det var första gången sedan Smålandskavlen i oktober. Det är andra muskler man använder i löpning mot skidåkningen. I morgon kommer jag att ha ont i benen!


Tävling i Vålådalen den 14 april! - 2007-04-03

Nu är jag tillbaka i Eksjö och Småland igen. Skoj att träffa Göril och mina arbetskamrater på Ing2. Här nere har ju våren kommit en bra bit på vägen. Det är stor skillnad mot Vålådalen där det fortfarande finns gott om snö. Den 14 april kör Jerry Ahrlin och jag en avsltningstävling i Vålådalen. 30km klassik skidåkning med gemensam start i naturskön miljö. På kvällen väntar det sedan stor fest. Vålådalens Fjällstation ger denna helg special pris för de som kommer och åker. Är du intresserad av att deltaga så ring 0647-35300 eller maila info@valadalen.se Loppet är både för elitåkare och för motionärer.


Ont i magen och kraftlös på SM - 2007-03-30

Det blev ingen lyckad dag i Bruksvallarna i onsdags. Jag visst på förhand att programmet med så mycket tävlingar och resor var i tuffaste laget men det flöt ju på bra och formen har varit helt okej. Men till slut så gick det inte längre. Efter Flyktingloppet så fick jag lite ont i magen och det kände jag av i måndags och tisdags också. Trodde dock inte att det skulle påverka något men när det var dags att åka fort så gjorde det väldigt ont. När kroppen dessutom kändes sliten så valde jag att kliva av efter 20km. Det var andra gången i mitt liv jag bröt en tävling. Gillar det inte men att plåga sig när det gör ont tror jag är farligt. Nu blir det några lugna veckor med mest vila innan jag 1 maj drar igång träningen inför nästa säsong.


Tufft program, hoppas jag kan ladda om till fem milen! - 2007-03-26

Det har varit mycket tävlingar, slitsamma resor och mindre träning på slutet. Kroppen börjar känna av det och efter Flyktingloppet igår var jag riktigt trött. Långlopp (40km) i Tyskland förra söndagen och sedan tävling i Estland onsdag och fredag följt av Flyktigloppet (45km) i söndags har slitet på kroppen. Nu skall jag försöka ladda om batterierna för säsongens sista viktiga tävling, SM 50km i Bruksvallarna som går på onsdag. Det blir en tuff tävling i vårvärmen. Då första start inte är förrän 12.30 kommer skidor och valla ha stor betydelse på slutresultaten. Jag hoppas mitt vallateam får till lika bra skidor som jag haft på de senaste loppet. Pappa och mamma är med som ledare på tävlingen. Efter loppet åker vi alla tre till Vålådalen för att njuta av den fina fjällmiljön, den goda maten och förhoppningsvis det fina vädret.


Seier i Flyktningeloppet! - 2007-03-25

På niende forsøk vant Oskar endelig sitt første Flyktningelopp, ca 15 sekund foran nordmannen Anders Myrland. Nr tre var Hallbys Anders Palmer Sjödin. Oskar og Myrland gled fra de andre i nedoverbakkene etter første fjellpassering og klarte holde distansen bakover betryggende resten av rennet. Nå venter 5-milen i SM på onsdag. -skrivet av Gøril Fristad-


Militära VM i Estland - 2007-03-22

Igår körde jag 15 km fritt på Militära VM som genomförs i Estland. Vi bor på en militar förlägning i Vöru. Pga det milda vädret så kördes längdtävlingen i Otapää där det fortsatt finns, eller fanns kanske man skall säga, konstsnö. Det är extremt mild och igår var det plus 12 garder mitt på dagen. Idag har det varit ännu varmare, plus 18! Jag slutade på en 22 plats slaget med drygt 3 minuter av Vincent Vittoz från Frankrike. Bäst av de svenska herrarna åkte Martin Larsson som belv 10, 2 minuter efter segraren. Jerry Ahrlin åkte in på en 14 plats. Vi tre blev 5 i lagtävlingen. Jag åkte bra i 7,5km men tappade sedan mycket på sista delan av tävlingen. Idag har skidskyttarna kört och i morgon väntar patrulltävling. Jag åker som patrullchef och 'mina' skyttar är Martin, Jerry och skidskytten Hagström. Pga av det milda vädret blir det bara 14 km istället för 25 som det brukar vara. På söndag väntar sedan Flyktigloppet i Gäddede.


Ny seger - vinst i Skadiloppet - 2007-03-18

Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, Ulricehamns IF, klättrade idag söndag högst upp på prispallen igen. Den här gången i Bodenmais, 15 mil öster om Munchen i södra Tyskland. Svärd vann här Skadiloppet över 42 kilometer i klassisk stil. - Jag gick loss efter 15 kilometer och körde solo resten av loppet. Segermarginalen blev ungefär 45 sekunder, hälsar Oskar från Tyskland. Närmast på programmet står militära VM i Estland onsdag och fredag och därefter SM-femmilen hemma i Sverige veckan därefter.


24:e plats i Schweiz - fyra totalt i cupen - 2007-03-11

Det blev placering 24 för Oskar när den sista deltävlingen i långloppsvärldscupen avgjordes i Schweiz. Engandin Ski Marathon är ett hypernabbt skatelopp och hemmavinnaren Dario Cologna använde en timma och 43 minuter. Oskar var 34 sekunder efter på sin 24:e-plats. " Jag är ändå väldigt nöjd med mitt lopp. Loppet höll väldigt hög klass i år och jag hade många bra åkare efter mig. Veckan efter Vasaloppet har varit väldigt hektisk och uppladdningen var inte den bästa. Då kan det inte gå så mycket bätre än så här", säger Oskar. Tyvärr missade han tredjeplatsen i FIS Marathon Cup med minsta möjliga marginal. Tjecken Rezac var två sekunder och sju placeringar före Oskar som hade klarat tredjeplatsen om han varit en sekund snabbare. " Jag hade det i egna händer men orkade inte riktigt", avslutar Oskar som nästa helg åker tillbaka till kontinenten. Ett nytt långlop i Tyskland lockar Vasaloppsvinnaren. För resultat från Engandin, kopiera följande adress: http://services.datasport.com/2007/winter/esm/esmrang/RANG090.HTM --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Mina egna tankar några dagar efter! - 2007-03-07

Nu har det gått tre dagar sedan jag lyckades vinna Vasaloppet för tredje gången. Det har varit tre hektiska dagar, som vanligt efter en Vasaloppsvinst, men också roliga dagar. Att så många uppskattar det man gör är fantsatiskt. Jag har tyvärr inte möjlighet att svara på alla grattulationer men vill här framföra ett stort tack till alla som hört av sig på olika sätt, ringt, mailat, skickat blommar, telegram, kort, skrivit i gästboken osv. Helt underabrt skoj! Minnena från i Söndags är något jag skall leva på ett tag. Det återstår ju några lopp denna säsong och återhämtningen från i söndags har väl inte varit den bästa... Jag får hoppas jag kan åka på glädje och att det skall räcka långt. I söndags hade jag en sådan där dag när allt stämde. Toppenskidor (tack alla ni som jobbade med detta, speciellt du Magnus, du är grym!), drickalagningen gick som den skulle (tack ni alla 13 som hjälpte mig här + Försvarsmakten och UIF) och sen så var det en sådan där dag då jag inte blev trött (nästan i alla fall) hur mycket jag än gick på. Efter att ha haft en lite upp och ner säsong med några riktigt bra lopp och så några mindra bra lopp där det känts som om jag inte fått ut allt vände det efter Tartu Maraton. Två veckor kvar till Vasalopper var det då. Jag tog två lugna dagar med återhämtning för att sedan dra igång sista "rycket" inför loppet. Upplägget att i lugn och ro ladda i Vålådalen inför loppet visade sig på nytt vara lyckat. Som vanligt planerade jag dessa sista träningsdagar med min "mentor" och träningsrådgivare H-C Holmberg. Han vet hur man ger någon självförtroende och hur jag skall göra för att lyckas. Vill här passa på att tacka dig för all hjälp genom åren. När jag tisdagen 5 dagar innan Vasaloppet körde mitt sista intervallpass var känslan helt enorm. Jag hade inte haft den känslan på hela säsongen...och så bara finns den där 5 dagar innan säsongens viktigaste lopp. Jag förstod att jag hade en stor chans att vinna och att de andra skulle få åka riktigt fort för att slå mig. Dagarna före loppet gick jag och njöt. Loppet blev ju som ni alla vet väldigt speciellt pga av nysnön. Min och Jerrys plan att gå loss efter vägundergången fick vi lägga ner efter att ha gjort ett försök utan att lyckas. När Jerry sedan åkade farten 7-8 km före mål låg jag runt 8-10 plats och fick pasera någar åkare som inte orkade följa i det uppskruvade tempot. När jag väl kom ikapp Jerry och efter honom liggandes Jörgen Aukland så var vi tre kvar. Jerry gick åt sidan och Jörgen ville inte dra så jag bestämmde mig för att köra vidare. Kroppen var pigg och skidorna toppen. Såg att Jörgen fick svårt att följa och sa till Jerry att nu kör vi hela vägen in. Jerry är en god vän och under stora delar av vintern även "sambo" med mig i Vålådalen dessutom ingår vi båda i Försvarsmaktens långloppslag. Det var häftigt att vi lyckades gå loss ihop med honom. Det enda tråkiga var att bara en kunde vinna. Jag är glad över min seger men önskar att även Jerry kunde fått vinna. Tack alla ni som stöttar mig på olika sätt, utan er hade detta inte varit möjligt. Mamma och pappa ni är bäst och Göril jag älskar dig! Tack för att ni står ut!


Seger!!! - 2007-03-04

I sitt nionde vasalopp tog Oskar sin tredje seger. Med 7-8 kilometer kvar ryckte han tillsammans med Jerry Ahrlin och det blev en duell de båda kompisarna emellan. Jerry var först in på upploppet i Mora men hade ingen möjlighet att svara då Oskar gick ut i högerspår. Mer om Vasaloppet och Oskars egna upplevelser här på hemsidan inom ett par dagar. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Filmklipp från TV 4 - 2007-02-28

Så här dagarna före Vasaloppet finns ett TV-inslag med Oskar på nätet. Det är TV 4 Norrbotten som kollat upp hur laddningen för Vasaloppet fungerar. Se filmklippet på adressen: http://tv4.se/klipp/103408.html


5 mil idag på förmiddagen - 2007-02-26

Idag blev det ett nytt långpass i toppen väder. Det kyliga vädret och den bitande blåsten är borta. Istället skinner solen till och från och termometern visar endast några minus. Vålådalen visar sig från sin bästa sida. Dagens första pass var ett 3 timmars pass och sträckan blev exakt 50km. Nu är det inte så många pass kvar men lite styrka och lätt jogg väntar för mig nu. I morgon blir det intervaller på förmiddagen och ett lugnare pass på eftermiddagen. På onsdag väntar sedan sista långpasset innan det blir vila och mat för hela slanten. Ser fram emot söndag!


Vasaloppstipps! - 2007-02-26

Under tiden jag haft min hemsida har det kommit många roliga mail till mig. Frågor om träning, kost, utrustning m.m. Tyvärr hinner jag inte alltid svara men jag gör så gott jag kan. Att få uppmuntrande mail är alltid skoj och det stärker mig. Lars Behrenz har mailat mig några gånger och efter förra årets Vasalopp så fick jag en roligt mail med en sammanställning på de bästa Vasaloppsåkarna genom åren. Det visade sig att han inför varje Vasalopp dessutom skriver en text till lite olika tidningar. Jag har fått förmånen att lägga ut denna text på hemsidan. Texten hittar ni längst ner på första sidan. Lars skriver så här om sig själv. -Lars är 42 år och jobbar som docent i nationalekonomi vid Växjö universitet. Som Växjöbo och trebarnspappa har hans skidintresse mest fått bli som åskådare. Han har dock åkt Vasaloppet en gång, år 2000, där fick han stryk av Oskar med drygt 5 timmar... En av Sveriges största Vasaloppskännare är han i alla fall med en otrolig förmåga att förutspå vilka som skall slåss om segern.


11 dagar kvar! - 2007-02-20

Äntligen tillbaka i Östersund/Vålådalen efter att ha varit på resande fot från den 26 januari. Ni som följt nyheterna på sidan har ju sett vilka lopp jag åkt och vad det blivit för resultat. En kort sammanfattning skulle kunna vara, bra lopp utan att få till det riktigt på slutet. 5, 5, 1 och 4 är placeringarna på loppen jag åkt. I helgen i Estland var det riktigt nära pallen på nytt. Tyvärr var jag inte riktigt med när "tåget gick" och att köra ikapp Jerry och Ahrlin när de redan hade 20 meter det orkade jag inte. Nu är det bara 11 dagar kvar till den största och viktigaste tävlingen, Vasaloppet. Jag har åkt till Vålådalen och kommer att vara här och träna fram till torsdag nästa vecka då jag åker ner till Sälen. Nu gäller det att göra rätt, träna mycket utan att bli sliten och att hålla sig frisk. Ser verkligen fram emot Vasaloppet!


Nära prispallen igen - fyra i Estland - 2007-02-18

Nästan på pallen - det har varit melodin för Oskar Svärd, Ulricehamns IF, i långloppsvärldscupen i år. En meter fattades på söndagen i Estland då han blev fyra i Tartu Ski Marathon över 63km i klassisk stil. Tartu Ski Marathon går mellan Otepää och Tartu och hela långloppseliten fanns på plats. Ända fram till 50km hängde en klunga på ungefär 15 åkare ihop och då kom ett lite oväntat ryck. - Vi kom ut på en väg där det bara fanns ett riktigt spår och Jerry Ahrlin som låg först gjorde ett jätteryck, förklarar Oskar. Ahrlin som radat upp fina långlopp i år fick med sig Stanislav Rezac och Jörgen Aukland, därefter blev det stopp. "Efter dem låg det två estniska åkare som inte alls hade det tempot och vi som var där bakom blev stående. När vi upptäckte att rycket var på allvar var det för sent" säger Oskar som tillsammans med bland andra Daniel Thynell och Andrus Veerpalu försökte jaga. "Vi låg på hårt ett tag men tog inte in mycket. Då blev det lite taktik för att klara tredjeplatsen" Ahrlin knäckte tjecken Rezac och Aukland som fått släppa kunde heller inte svara när Oskars klunga kom. I den var Daniel Thynell än en gång vassast i spurten och kunde skida in en skidlängd före Svärd. "Jag har inte riktigt det där lilla extra som jag haft tidigare år. Målet för de två veckorna fram till vasaloppet är att hitta den explosiviteten" avslutar Oskar. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Militär mästare - 2007-02-14

Oskar Svärd är Sveriges snabbaste militär på skidor. Han vann under onsdagen militärmästerskapen vid F 21 i Luleå i överlägsen stil. Loppet gick över 15km klassisk stil. Oskar laddar närmast för Tartu Ski Marathon i Estland på söndag. Efter viss osäkerhet på grund av mildväder är det nu bestämt att loppet som ingår i FIS Marathon Cup skall köras. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Seger i Engelbrektsloppet - 2007-02-11

Oskar Svärd vann på söndagen Engelbrektsloppet i Norberg över 60km. Det efter en hård slutuppgörelse med flera åkare inblandade. Med utsträckt fot gled Svärd över mållinjen en sekund före Kalle Gräfnings, Falun/Borlänge. Sekunden efter honom Fredrik Östberg. - Efter en ganska långsam inledning var vi fyra stycken som hjälptes åt att hålla hyfsat tempo under loppets andra halva. Det var strävt före och svårt att gå loss och det förklarar delvis de små marginalerna i toppen, säger Oskar som förberedde en spurtstrid. - Jag insåg att det skulle bli svårt att bli ensam men ville ändå trötta ut de andra med ett par fartökningar. Särskilt Östberg som är en duktig sprinter och spurtare. In på upploppet kopplade Svärd greppet och släppte det inte. - Det var under hygglig kontroll även om Kalle kom ganska nära på slutet, avslutar Oskar som närmast laddar för Tartu SKi Marathon i Estland kommande söndag. Det blir sista tävlingen före Vasaloppet. Resultat Engelbrektsloppet 1 Oskar Svärd, Ulricehamn IF 2:44.09, 2 Kalle Gräfnings, Falun/Borlänge SK 2:44.10, 3 Fredrik Östberg, Falun/Borlänge SK 2:44.11, 4 Gustav Hall, IFK Mora SK 2:44.12, 5 Gustav Berglund, Åsarna IK 2:44.13. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Engelbrektsloppet istället för Ulricehamn - 2007-02-09

Ulricehamnsloppet på söndag är framflyttat till den 25:e februari och det innebär att hemmapubliken inte får se Oskar Svärd innan Vasaloppet. På söndag blir det nu istället Engelbrektsloppet i Norberg, 60km i klassisk stil. - Det var det och ett lopp i Orsa att välja mellan och det var längden som avgjorde. Det är bra med ett riktigt långt lopp innan Vasaloppet, säger Oskar som också sett att det blir bra motstånd. - Både Fredrik och Mikael Östberg finns med och Gustav Berglund som leder den svenska långloppscupen. Kanske Daniel Thynell kommer också. Och du kommer inte till Ulricehamn och åker den 25:e om det blir tävling då? - Nej, det är bara en vecka innan Vasaloppet och det passar inte in i min uppladdning, tyvärr, hälsar Oskar. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Inget Ulricehamnslopp till helgen! - 2007-02-08

Idag fick jag besked om att Ulricehamnsloppet inte kommer att genomföras som planerat på söndag pga av för lite snö. Loppet är flyttat till den 25/2. Med förra årets lopp i minnet så känns det väldigt tråkigt. Det var ju mycket åskådare och bland de roligaste tävlingarna jag åkte förra året, trots att det "bara" blev en andra plats efter Martin Larsson. Jag kommer att köra anågot annat långlopp till helgen, vilket vet jag inte ännu.


En ny femte plats, 2 sek efter vinnaren! - 2007-02-04

Det blev aterigen en femte plats för mig när langloppsvärldscupen fortsatte idag i Tyskland. Denna gang blev jag slagen med 2 sekunder av vinnaren Daniel Tynell. Det blev som jag trodde ett mycket snabbt lopp och segrartiden blev nagra sekunder under 1.25h. Denna kalla natten hade gjort sparen stenharda och det blev enbart stakning, alltsa ingen fästvalla alls under skidorna. Det gick fort fran början och jag var en av dem som var med och satte upp farten. Efter ca 5 km var vi 5 akare som kom loss. Forutom jag var det Jerry Ahrlin, Martin Larsson, Daniel Tynell och Stanislav Rezac. Farten var inte hög hela tiden vilket gjorde att Niklas Karlsson och Marco Cattaneo kom ikapp oss efter nagra kilometer. Vi (förrutom Cattaneo) hjälptes at att halla farten efter det och det hela slutade med en spurtstrid. Det är knixigt pa slutet och jag orkade inte kämpa mig till en bra possition inför spurten sa jag fick se Tynell vinna nagra meter framför mig. Tvaa blev Rezac, trea Ahrlin och fyra Martin Larsson. Aterigen ett bra lopp utan att fa till det pa slutet. Jag hoppas det är min tur i Estland om tva veckor eller varför inte första söndagen i mars. Det är skillnad pa att spurta efter 1.25h och 4 timmar. Till helgen väntar det förhoppningsvis lopp i Ulricehamn.


40km i Tyskland! - 2007-02-03

I morgon är det dags för nästa lopp i FIS Maraton Cup. Tyvärr sa blir König Ludwig Lauf bara 40km mot de normala 55km. Vi kommer att köra 2 varv pa en 20km runda. Det har varit varmt väder de senaste dagarna och inte heller pa natten har det varit kallt. Väderprognosen för i natt och i morgon säger dock kallare väder. Det skall bli ner mot 5 minus garder i natt och i morgon klart väder. Blir det sa kommer det bli isigt och snabbt före. Troligen blir segrartiden runt 1.30h. Jag hoppas det blir jag som far sta överst pa pallen. Men som vanligt är det manga duktiga akare med sa det blir tufft. Veckan som varit har jag tillbringat i Italien tillsammans med Jerry Ahrlin och Henrik Mattsson som varit med oss som vallare. Vi har haft super väder och träningen har gatt bra.


5a i Marcialonga! - 2007-01-28

Forsta langloppet for denna sasongen ar nu genomfort. Det slutade med en 5e plats for mig i Marcialonga. Pga av lite sno och varmt vader den sista tiden var loppet 57km istallet for de normala 70km. Jag hade bra skidor och var pigg stora delar av loppet. Det var manga akare som hangde pa lange och inte forran de sista 6-7 km splittrades faltet upp. Loppet avslutas med 2,5km brant uppfor och in mot denna sista stigning hade Jerry Ahrlin och jag en liten lucka(kanske 50 meter) pa de bakom. Tyvarr hade jag inte krafter nog att halla de bakom mig utan fick slappa forbi mig Jorgen Aukland, Marco Cattanou och Stanislav Rezac. Jag var i mal ca 35sek efter Jerry som holl undan anda in i mal. Ett stort grattis! Jerry och jag bor tillsammans har nere och reser ihop med militara langloppslaget under Marcialonga och Konig Ludwig Lauf som gar till helgen. Da ansluter aven Martin Larsson. Malet ar att ta steget upp pa prispallen da! Hoppas ni kan lasa trots att de saknar a, a, o med prickar...


Jag växlade i tätklungan på stafetten! - 2007-01-22

Det var en kylig dag i går när SM-stafetten avgjordes. Jag körde första sträckan och växlade i tätklungan efter ett ok lopp. Det kändes inte lika bra i kroppen som i torsdags men det räkte för att vara med in i täten till växlingen. Jag var 4 sek efter Martin Larsson och skickade ut Markus i ett bra läge med fina ryggar att hänga på. Markus tappade lite i tid på de bästa och växlade ensam som 8a efter ett bra lopp. John fick det sedan tufft på sista sträckan och vi slutade på en 13e plats, 5min efter segrande Östersund. Så målet att vara bland de 10 främsta lyckades vi inte med.


I morgon är det dags för SM-stafett! - 2007-01-20

Det blev en jobbig tävling i torsdags kväll pga av snön som föll under loppet. Det var torr nysnö som gjorde spåren tungåkta. Detta plus att 5km vi åkte var ordentligt kuperad gjorde att jag fick slita ordentligt. Det kändes riktigt bra under de första 15km som var klassikt. Jag hade ju bestämt mig för att satsa speciellt på den klassiska delan, sedan fick skaten bli som den blev. Så det kändes bra att komma in som trea till skidbytet. Jag hade riktigt bra skidor, både bra fästa och bra glid. Ut på skaten kände jag direkt att Åsarna killarna Johan Olsson och Fredrik Persson samt Rickard Andreasson från Mora drog iväg i ett för högt tempo. Jag valde att lägga mig i klungan som blev bakom dessa. Även på skaten hade jag bra skidor och trots de tappade placeringarna är jag nöjd med resultatet. I morgon kör Markus Jönsson, John Andén och jag stafett över 3*10km. Det skall bli skoj!


Tiondeplats på SM-skiathlon - 2007-01-18

Det blev en fullt godkänd tiondeplats för Oskar på SM i skiathlon i Östersund. Efter att ha varit trea, efter Anders Södergren och Matthias Fredriksson, på den klassiska delen föll Oskar tillbaka något i skaten. Upp till en åttonde plats skiljde bara någon meter. - Jag är riktigt nöjd med klassiska delen och hyfsat nöjd också med fristilen. Formen finns där och det är det viktiga just nu, säger Oskar som kommenterar mer på hemsidan inom kort. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


SM i Östersund - 2007-01-17

I morgon torsdag skall jag köra SM i Skiatlon i Östersund. Det innebär 15km klassiskt följt av 15km skate med skid och stavbyte i farten. En lite märklig disiplin då man åker med en kompipjäxa som varken är optimal för skate eller klassikt. Dock är det ju samma för alla. Det var länge sedan jag körde en tävling nu så det skall bli lite spännande att se vart jag står. Jag känner mig piggare än mellan jul och trettondagen men har en bra bit kvar till toppform. På söndag är det sedan dags för stafett 3*10km klassikt. Jag kommer troligen att åka första sträckan för Ulricehamns IF. Den 28 sedan väntar första långloppet för säsongen, Marcialonga i Italien. Enligt deras hemsida verkar loppet bli av! Skall bli skoj att åka långlopp igen, men först SM som sagt var.


Inställt i Tjeckien! - 2007-01-10

Det är inte bara Sverige som har snöbrist och inställda tävlingar. I måndags kom beskedet att långloppsvärldscuploppet Jizerska Padesatka i Tjeckien som skulle gå på söndag den 14/1 är inställt. Detta pga av snöbrist. Tråkigt för oss tävlande liksom arrangörerna som lägger ner väldigt mycket arbete året runt. Jag har vunnit Jizerska 2 gånger och har haft det lite som en favorit tävling. Trist att det inte blir något race i år. Maserloppet som vanligtvis går i Bårlänge hade länge förhoppning om att kunna köra sitt lopp till helgen i Orsa Grönklitt men den utlovade snö kom som regn istället och även deras lopp blev inställt. Jag har bestämmt mig för att träna i helgen för att nästa vecka ev. köra SM i Skiatlon (15km K + 15km F) som går i Östersund den 18/1. Den 21/1 väntar sedan stafett över 10km k *3 sträckor, även denna i Östersund. Jag var ju i bra form i december men nu känns det inte riktigt lika bra. Jag har varit lite hängig mellen jul och trettondagen och bara tränat lugnt (med ett undantag) under denna period. Idag körde jag mitt första fartpass sedan den 22/12. Det kändes att kroppen inte riktigt var van vid det. Hoppas att det vänder lagom till SM eller till Marcialonga som går den 28/1.


Snön fallar! - 2007-01-02

Efter några trevliga dagar i Tvärred och Ulricehamn åkte mamma och jag till Bruksvallarna den 27/12. Anledningen var så klart att jag saknade snön och skidåkningen. Mamma som har ledigt mellan jul och trettondagen följde med och hjälpte mig med matlagningen. Det var bar med snö och som vanligt fint preparerade spår. Vi lämnade Bruksvallarna direkt efter första träningspasset den 30/12. Ett tufft pass ihop med Petter Myhlback. Vi körde drygt 30km på 1.30h. Ett kort långlopp! Nyår firade jag tillsammans med mor, far och några bekanta till oss i Huså. Det var riktigt trevligt! Men jag saknade Göril måste jag erkänna. Hon åkte till Norge efter vårt gemensamma julfirande men kommer tillbaka i morgon. Äntligen så har det börjat snöa i Jämtland så nu kan man åka skidor här igen. Slutligen, God fortsättning på det nya året!


God Jul och Gott Nytt År! - 2006-12-24

Grön gräsmatta och några plusgarder är det som gäller denna julafton i Tvärred. Trist med en jul utan snö men med familj och släkt hos sig blir det trevligt ändå. Göril är med i Tvärred och firar för första gången en svensk jul, ingen strumpa med godis i morse, hoppas det blir bra ändå. Igår sprang vi långpass i Ulricehamn. Det var mest UOK:are men också några UIF:are. Det blev som vanligt ett långpass med bra fart, bukar bli så när Erik Öhlund är med! Lite ovant att springa ingen efter 7 veckor på skidor. Det kändes inte så mycket igår under passet men idag så har jag lite träningsvärk. Nu väntar snart julmiddag men innan dess vill jag önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!


Toppenfint i Ramunberget! - 2006-12-22

Det blev 4 fina träningsdagar i Ramunberget. Mildvädret som varit i övriga Sverige den senaste tiden märktes inte av alls. Verkar som om de är en annan klimatzon där i västra Härjedalen.. Det snöade säkert 20cm under tiden jag var där. Nysnö och minus 5 grader, alltså helt toppen! Förutom de bra preparerade spåren serverades mycket mat i restaurangen. Träningsmäsigt såg dagarna ut som följer. I lördags efter ankomst på eftermiddagen körde jag 2 timmar AI skate. Söndagen var det sedan dags för en träningstävling över 15km i klassisk stil med gemensam start. Jag var snabbast, 15sek före Daniel Tynell, 1 min före F Östberg och efter honom följde "dålig på träning men bäst när det gäller" alias T Fredriksson. En träningstävling skall man inte dra för stora växlar av då det skiljer på valla och skidor och hur mycket man har tränat innan osv. Hur som helst kändes det bra i kroppen och formen är stigande. Totalt var jag ute 2.25 timmar. På eftermiddagen vart det sedan ett 2 timmar skate lugnt. Måndag förmiddag körde jag 2.5 timme klassikt. På eftermiddagen körde jag ett kombinerat styrke och skatepass, totalt 1.5 timmar. Tisdag förmiddag var det åter ett 2,5 timmes AI pass klassikt. På eftermiddagen körde jag och T Fredriksson ett AII pass på 30min ihop med 1.40 AI. Onsdag morgon körde vi åter ihop denna gång 7*4min intervaller, passet totalt på 1.50. Totalt körde jag under tiden lördag kväll till onsdag förmiddag 16 timmar. Men nu har jag lämnat norrland och befinner mig i Eksjö för att jobba lite innan julledigheten. Ingen snö på backen här men i mitt huvud finns bilderna från Ramundberget kvar.. Nu väntar jag på tomten!


Inget långlopp i Vålådalen - 2006-12-16

Tyvärr blir det inget långlopp i Vålådalen. Det sätter de senaste veckornas milda väder stopp för. De har en bra grund på spåren men skulle behöva ca 10cm snö för att kunna genomföra tävlingen. Trist men vädret kan man inte göra någonting åt. Det var skoj att köra tävlingarna i Idre och jag är väldigt nöjd med fram för allt lördagens resultat. På skaten finns det fortfarande en hel del att göra. I måndags efter tävlingarna åkte jag till Bruksvallarna och stannade där till i torsdags. Det är toppenfina förhållanden för skidåkning där och jag fick några fina distanspass. Efter att ha varit hemma och packat om (och tvättat..) åker jag idag tillbaka till Härjedalen men denna gången till grannbyn Ramundberget för att ligga där och träna fram till onsdag då jag åker söderut för att fira jul. Det ser ju tyvärr ut som att det blir en grön jul i Västergötland och Småland så det blir att plocka fram rullskidorna och löparskorna igen. Den 23 är det dags för det årligen återkommande långpasset med UOK.


Trea totalt i Idre efter bra fristilslopp - 2006-12-10

Oskar följde upp lördagens andraplats i Idre med ett nytt bra lopp på söndagen. Efter 10 kilometer i fri stil skidade Oskar över mållinjen 56 sekunder efter Thobias Fredriksson som tog andra raka segern. Upp till Fredrik Östberg på tredje plats var det bara 27 sekunder. "Jag är nöjd med fristilsloppet och väldigt nöjd med formbeskedet jag fått under helgen. Det skall bli kul när långloppen kommer igång", säger Svärd som kanske gör långpremiär kommande helg. " Årets första långlopp skall gå då, i Vålådalen. Det är fortfarande osäkert om det blir något, det måste snöa en del under veckan för att loppet skall gå att köra", fortsätter Oskar. I Idre räknades resultaten från både lördagen och söndagen samman. Totalt blev Oskar trea, efter Thobias Fredriksson, Östersund, och Fredrik Persson, Åsarna. Vi hoppas på lite kommentarer här på hemsidan från Oskar under veckan som kommer. --- Skrivet av: Henrik Erickson ----


2:a i Idre - 2006-12-09

Det blev en andra plats i min säsongspremiär endast 3 sekunder efter vinnande Tobias Fredriksson. På en tredjeplats kom Fredrik Persson därefter följde Nicklas Karlsson och landslagsmannen Fredrik Östberg. Banan i Idre var riktigt tung med en väldigt stor totalstigning och det blev inte bättre av att föret var ganska tungt även det. Så formen är helt klart på väg uppåt.


Tävlingspremiär i Idre - 2006-12-07

Helgen 9-10 december blir det tävlingspremiär för Oskar. Tävlingarna arrangeras av Idre SK och Särna SK och med de dåliga snöförhållanden som råder lär det bli någon form av varvlopp. - Jag har inga större förhoppningar om resultat i helgen utan vill mest väcka kroppen och komma igång i tävlingsfart. Det är från januari och framåt det gäller för mig, säger Oskar. Startlistor och mer information om tävlingarna i Idre finns på: http://www.idresk.w.se/ --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Bilder från Arvidsjaur lägret! - 2006-12-04

På länken som följer finner ni ett reportage med bilder från lägret i Arvidsjaur. Glömde säga att Kineserna var på plats även de i Arvidsjaur och att jag fick teknikhjälp av Ola Rawald. Ett stort tack för de!http://www.arvidsjaur.se/sve/kommun/naringsliv-utveckling/info/ovrigt/OskarSvard.asp


Pappa hjälper mig med skidor! - 2006-12-04

I lördags kom pappa upp till mig för att under denna vecka hjälpa mig med mättning av skidor och testning av skidor. Att mätta nya skidor tar lång tid. Cirka 10 vallningar på varje par gör han. Sedan skall man testa glid, se hur bra de nya går i förhållande till de gammla. Sedan är det en hel del fästvallning för att lära sig hur tjockt med valla respektive par behöver. Just nu är det ju hårda isiga spår som gäller så det klisterskidor som går att testa. Det vore inte fel med lite nysnö så vi även kunde testa kallföresskidor i slutet av veckan. Pappa, Lars-Gunnar, åker med till Idre till helgen för att valla på tävlingen där. Så han är alltså ledig en hel vecka från jobbet bara för att hjälpa mig, det innan säsongen ens har börjat. Tack för att du är så snäll!!


Lite ryggont! - 2006-12-04

Det blev en bra vecka i Arvidsjaur trots det lite märkliga vintervädret som råder. Ena dagen plusg och nästa minusgrader gör det svårt att få till spåren och vallningen. Jag körde vallautbildning samt föreläsning i träningsplanering och uppladdning inför Vasaloppet med deltagarna på lägret. Utöver dessa pass blev det en hel del träning själv. Martin Larsson var också på plats som instruktör så vi tränade ihop. Tyvärr har jag haft lite problem med nedre delen av ryggen de senaste veckorna så jag valde vila och behandling av ryggen istället för att tävla i Boden i lördags som planerat. Martin vann och är verkligen i bra form. Ryggen är bättre efter att ha tagit massage två gånger i veckan under tre veckor. Så till helgen skall jag köra i Idre.


Bilder från Ramsau - 2006-11-28

Under bilder finns det nu några nya från lägret i Ramsau.


Vart tog vintern vägen? - 2006-11-28

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade sidan, sorry skall bättra mig, och mycket har hänt på två veckor. Först var det tester på bandet i Östersund som gick okey utan att vara riktigt på topp. Syreupptagningen var i parentes med det jag haft som bäst tidigare men jag åkte ca 30 sekunder kortare på bandet än vad jag gjort som bäst. Möjligen är det så att jag kört lite för lite fart på skidor/rullskidor på slutet. Jag drog på mig syra och vart stum i låren. Lite samma känsla som på testracet. Så nu gäller det att träna specifikt på det ett tag framöver. Men det är ju inte så lätt när vädret ställer till problem. Den senaste tidens mildväder har gjort skidspåren mycket isiga och svåråkta. tekniken blir inte den bästa och det är lite klurigt att få till bra fäste. Jag har varit en ny sväng upp till Vålådalen på läger och just ju befinner jag mig i Arvidsjaur med jobbet. Jag är instruktör på ett breddläger för FM-anstälda. Här är det bra med snö men som sagt var lite isigt. De har dock jobbat på med spåren under dagen så det är lite bättre.


Seg och stum i premiären! - 2006-11-12

Efter en vecka med mycket träning i vålådalen var det då dags för första racet för säsongen. En träningstävling över 15km skate i Östersund igår. Det blev ingen vidare start på säsongen. Kroppen kändes seg och ganska snabbt blev jag stum i benen. När man sedan blev omåkt av åkare utför och inte hade en chans att hänga på gick det inte lättare. Uttrycket "man blir bra på det man tränar" visade sig återigen stämma. En titt i träningsdagboken visade att sista intervallpasset skate var i slutet av mars. 10 till 15 pass sedan dess i lugnare fart räcker inte långt. Jag får hålla mig till den klasssika åkstilen! Men det var hur som helst bra med en tävling. Nästa blir i Boden den 2 december, då i klassisk still!! Men redan på tisdag får jag en koll på hur jag ligger till fysiskt då jag skall göra nya tester på Vintersportcentrum i Östersund. Klassisk rullskidsåkning på band. Jag har ju kännt att jag ligger lite efter i träningen pga av att jag jobbade lite väl mycket i april, maj och juni och tränade för lite under denna tid. På tisdag får jag besked svart på vitt. Förhållandena i Vålådalen var fantastiskt fina. Längtar redan till nästa läger men innan dess skall jag jobba i veckan och sedan till helegn åka till Eksjö och träffa Göril. Hon blev för övrigt 4a på medeldistansen på militära-VM i Brasilien. Grattis!


Snö i Vålådalen! - 2006-11-07

Nu är jag på träningsläger i Vålådalen. Det finns 17,5km spår som är ok trots att temperaturen pendlar upp och ner kring nollan. I natt blåste det dessutom grymt mycket vilket gjort att de blåst ner en del pinnar i spåret. Men spårskötarna jobbar på bra och det skall dessutom bli kallare redan i natt så det kommer nog bli fint fram över. Jag skulle igentligen åkt upp till Kiruna redan i fredags tillsammans med mil. landslaget men eftersom de "bara" hade 3km konstsnö så valde jag och några till att stanna kvar i Jämtland. Jag bokade om resan till idag men då det ännu inte kommit tillräckligt med vanlig snö i Kiruna så valde jag att stanna kvar i Vålådalen och fortsätta träna här. Det innebär att det inte blir någon start i Vinterpreimären i Kiruna till helgen. Troligen blir det någon träningstävling i Östersund istället till helgen. Det är skoj att åka skidor igen efter ett bra tag utan snö.


Nu längtar jag efter snö!! - 2006-10-30

Jag piggnade till snabbt efter hemkomsten från Ramsau och har hunnit med en massa sedan dess. Först var jag med och arrangerade skol-SM 21-22 okt i Ulricehamn tillsammans med resten av UOK. Det blev en lyckad tävling med många deltagare. På söndagen smet jag undan lite efter att ha satt ut kontroller tidigt på morgonen och hjälpte Ulricehamns IF med motionsarrangemanget Ulricehamnrunt. Tyvärr vart det mindre deltagre i år än förra året vilket förmodligen berodde på allt regn som föll. De som gick antingen 6, 12 eller 24 km fick hur som helst ett bra träningspass och blev serverade blåbärssoppa och korv av mig och de andra elitåkarna i UIF. Förra veckan vart det sedan en hel del att göra på jobbet, blir så när man varit borta, så det blev lite mindre träning än planerat men jag fick till 3 fina fartpass mån, tors och söndag. Igår sprang jag sista OL-tävlingen för säsongen. Jag sprang 4e sträckan på Smålandskavlen. Den var 11,7km och jag hade 69min. Jag gick ut som 34 och kom in som 22 efter att endast ha varit 1 min efter snabbaste sträcktid. Det var landslagsmannen Pasi Ikonen (FIN) som var snabbast. Vi slutade 20 efter ett bra lopp av Andy på sista. Nu packar jag mina grejer och kommer under morgondagen dra norrut för att åka skidor. Läger i både Jämtland och sedan Kiruna väntar.


Ramsau är en toppen plats! - 2006-10-18

Det underbara vädret har bestått vilket innebär att solen skiner varje dag från en klarblå himmel. Kan inte vara bättre! Det är kallt på nätterna så spåren på glaciären blir hårda och fasta, lite väl hårda och isiga om man skall vara petig men mycket heldre det än som sist regn, regn och regn. Lägret började fint för mig träningsmässigt med många fina pass både på skidor, rullskidor och i löparskorna. Att kunna åka uppför under en längre tid gör det möjligt att köra fina intervallpass. Vi i militärlaget var i Scladming och gick stavgång i lördags. Vi gick i störtloppsbacken där som används under vintern i VC. Så det är riktigt brant vill jag lova. Först gick vi max under ca 13 minuter och sedan AII under 35 minuter upp till toppen. Där vart vi hämtade av våran ledare Hans Rova. Det är en förutsättning med ledare som kör en om man skall få till riktigt bra pass. Jag vart som vanligt väldigt stum i låren och fick ordentligt med mjölksyra i benen. När det bara är uppför är det svårt att bli av med syran. Hur som helst ett bra pass där man får pressa kroppen till det yttersta. I måndags kväll kände jag mig tyvärr lite hängig och på natten mot tisdag så vaknade jag med ont i halsen. Så det vart vila igår och så även idag. Trist att vila när det är så fint väder men man måste lyssna på roppen. Det känns redan bättre idag så jag hoppas att det är något kortvarigt. Det fina vädret har gjort att luften på glaciären är extremt torr kanske kan det påverka då mina luftrör är känsliga. I morgon torsdag är lägret över. Sista resan till Ramsau för det här året...längtar redan till nästa år. Har varit mellan 15 och 20 gånger i Ramsau de senaste 9 åren! Det är roligt att vara på läger men när man blir lite krasslig så längtar man allt hem, speciellt till Göril!


Nytt träningsläger, denna gången i toppenväder! - 2006-10-13

Nu var det länge sedan jag skrev på hemsidan. Lovade ju att blir bättre på det, men ibland är det helt enkelt fullt upp. Sedan hemkomsten från förra lägret som började i fin väder men avslutades med regn i Ramsau har jag hunnit med två träningsdagar med stakning på rullskidor på Öland samt jobba en massa och sedan i helgen som var deltagit på 25-manna med UOK. Det är en stor budkavle med över 350 lag. Det är 25 i varje lag och den gick som sagt var i lördags. Jag sprang första sträckan, 7,6km och hade ca 41min. Jag kom in i tätklungan ihop med 10 andra löpare. Jag var 10 sek efter den som var först in efter att ha varit den som dragit mest av alla i skogen. Det kändes helt okej i löpningen. Efter 25 sträckor slutade vi i UOK på en 25e plast. I söndags var det sedan medeldistans induviduell tävling. Jag fick en placering runt de 15 bland de 65 som fick springa i elitklassen, ca 2 min efter segraren. Jag missade lite för mycket för att jag skall vara nöjd med det loppet. Sedan i måndags bar det iväg på nytt träningsläger, återigen till Ramsau. Denna gång med betydligt bättre väder. Jag återkommer till det!


Läger med militära landslaget! - 2006-09-18

Dagen efter SM i orientering reste jag tillsammans med övriga i militära landslaget till Andermatt i Schweiz för att vara där i 5 dagar och träna. Sedan var det tänkt att vi skulle bege oss till Les Diableres och åka skidor i 4 dagar. Tyvärr var det allt för lite snö på glaciären så vi fick ställa in den resan och istället leta efter en annan glaciär. Det var Ramsau i Österrike som vekade vara bäst, så vi bestämde oss för Ramsau trotts att det innebar en 6,5 timmes bilresa. Första veckan i april i år var vi i Andermatt på militära-VM och då träffade vi några trevliga människor från byn. Bl.a. en man vid namn Ferdinad som var en av männen bakom hockeylaget Ambri/Piotta som spelar i högsta ligan i i Schweiz. Han lovade då att om vi kom tillbaka i höst så skulle han ordna biljetter till oss. Han håll sitt ord och i lördags var vi och såg på en match. Ambri mötte laget Zug och vann med 3-1 efter mål av bl.a Pierre Hedin, tidigare landslagsspelare i Sverige. Det var riktigt bra stämning i hallen som rymmer 8000 personer. Denna första hemma matchen för säsongen var det 5500 på plats. Helt otroligt med tanke på att Ambri är en liten by med 300 invånare. Vi fick sitta i VIP avdelningen och efter matchen blev vi bjudna på middag. Jag fick äran att gå ut på isen efter slutsignalen och dela ut pris till matchens bästa spelare. Häftigt! Andermatt är ett toppenställe med fina möjligheter för barmarksträning. Nu är vi på plats i Ramsau och har åkt skidor på glaciären. Dock har vädret varit allt annat än bra, eller vad säger ni om 3 plusgarder, vind och regn!! Men det är bara att bita i och tänka på varför man tränar. Hur som helst skall de bli bättre på onsdag säger de så kanske kan vi få en dag med sol innan vi åker hem.


Snart 30 år! - 2006-09-18

I morgon är det dags, då fyller jag 30!! Bästa åldern för en långloppsåkare hoppas jag på. För inte är jag gammal...


26 på SM i Orientering! - 2006-09-10

I helgen har jag spungit lång SM i Orientering i skogarna norr om Kristianstad. I lördagens kvallopp över 10,7km slutade jag på en 5e plats och gick lätt vidare till dagens final. Det var 4 kvalheat med 40 i varje och de 10 bästa gick vidare. Förra helgens vila i samband med förkylningen verkar ha gjort susen. I går kännde jag mig väldigt pigg i löpningen och var bara 50 sekunder efter segraren. Trots en 1 minuters miss i början på banan ledde jag vid 15 kontrollen av 18. Tyvärr så blev det missar på de tre sista kontroller.... Hur som helst så blev det ju final. I dag inledda jag bra och låg 6a vid tredje kontrollen men sedan gick det bokstavligt talat snett. Jag missade både 4 och 5 kontrollen och sedan hade jag svårt att komma in i loppet. Jag var hela 7 minuter efter vid varvningen som var efter 7,7 km av banans 15,8 km. Efter varvningen gick det lite bättre och jag tappade inte lika mycket utan slutade 11 minuter efter segraren Niclas Jonasson från Leksand. Jag hade 6 minuter upp till en 10 plats och det hade varit möjligt med ett bra lopp. Men man skall ju springa rätt....


Snuvigt! - 2006-09-04

I torsdags(31/8) vaknade jag upp med ont i halsen. Jag som skulle till Vålådalen och träna och dessutom köra nya tester(1/9) på Vintersportcentrum i Östersund. Jag insåg att de inte skulle bli några tester och funderade över hur jag skulle göra med resan. Biljetten var ju redan bokad och fjällen lockade och hade jag tur skulle jag bli frisk inom någon dag. Jag bestämmde mig för att åka och hoppades på att sjukdommen skulle bli kortvarig. Vitlök, honung, c-vitamin och esberitox stog nu på menyn. Det brukar skynda på tillfrisknandet. Så också denna gång skulle de visa sig. Redan i lördags var halsontet borta och kvar var "bara" en täppt och snuvig näsa. De vart en kort promenad i underbart väder och fantastisk natur. På söndagen tog jag en ny promenad, denna gång en lång sådan. Jag var ute i nästan 3 timmar och nu började snuvan också släppa. Idag måndag är jag helt bra och har kört på pass på nytt. Det är verkligen fint här i Vålådalen och en plats jag kan rekomendera både för vandring, sommarträning och naturligtvis skidåkning på vintern. 4-7/1 kommer jag och Jerry Ahrlin ha Vasaloppsläger. Så vill du förbättra din Vasaloppstid eller bara ha hjälp med träning och teknik så passa på då. I morgon blir det en ny tur upp på fjället!


Två andra platser på FMM. - 2006-08-30

I måndags sprang jag Försvarsmaktsmästerskap i orientering i skogarna utanför Linköping. Det blev en andra plats för min del 2 min efter Johan Håkansson tävlandes för F17 militärt och Ronneby OK civilt. Jag hade 59 min på 9,2km och gjorde ett klart godkännt lopp med endast några mindre missar. Det är bara att gratta Johan till segern. I dag onsdag var det sedan dags för FM-budkavlen mellan våra oilka förband. Det var två nattsträckor och tre dagssträckor. Våran första gubbe i Ing2 tappade 9 min och det såg ut som om kavlen var körd för oss. Men efter fina insattser och lite missar av övriga topp lag gick jag ut som 3a på sista sträckan 7min efter I19(Boden) och 7 sek efter F17 med Johan Håkansson. Jag och Johan sprang riktigt fort och tog in 6 av de 7 minuterna på I19. Jag slog sedan Johan i spurten och förde således in Ing2 på an andra plats. I morgon bär det av norrut för min del. Jag skall till Östersund och Vålådalen för 6 dagars träning i den fina terrängen där.


Sliten efter mycket fart träning! - 2006-08-22

De blev kanske lite för mycket av de goda när allt började kännas bra och troligen gick distanspassen lite för fort och intervallpassen/tävlingarna lite för många. Jag sprang tävling i orientering dagen efter rullskids-SM. Det var en långdistans och segrartiden vart 79 min, jag hade 81 min. Det sliter en del på kroppen att springa en så pass lång tävling speciellt när man mest tränar rullskidor och i synnerhet när den ligger dagen efter en annan tävling. Jag tränade på bra mån, tis innan jag på onsdagen mer eller mindre tog helt slut under ett pass. Jag ville träna men inte kroppen och till slut fick den bestämma om än motviligt.... Det blev vila några dagar innan jag drog igång med träningen på nytt. Jag hade annat skoj för mig i helgen då jag tillsammans med Henrik Erickson firade 60 års fest. Han fylld 30 i maj och jag fyller lika mycket i september, således 60 tillsammans. De blev en rolig fest med god mat(tack mamma, Eva-Lotta och Eva) och bra stämmning. Tack alla ni som kom och firade med oss. Om 10 år blir de 80 års fest!


Tvåa på SM! - 2006-08-12

Det blev en andra plats på dagens SM-tävling i rullskidor i Buresryd. Vi körde 10 varv på en 2,2km slinga. Ganska snart blev vi en grupp på 4 åkare, Tobias Westman, Marcus Jönsson och Mattias Westman och så jag. Lika bra att säga det dirket Tobias Westman var den klart bästa av oss och hon gjorde lite som han ville. Han gick loss på varv 3 och åkte sola något var innan vi andra tre kom ikapp han ut på varv 6. På slutet av varv sju gjorde jag ett ryck och ut på varv åtta i banans enda uppförsbacka så släppte Mattias och Marcus. Nu drog jag på det som gick med Tobias i hälarna. Med ca 1,5km kvar av tävlingen så ryckte han ifrån mig och jag kunde lugnt åka i mål som tvåa. Jag är nöjd över andra platsen. Det var min första rullskidstävling någonsin och vem vet kanske blir det fler. Jag har i alla fall lärt mig en hel del som jag skall tänka på om de blir fler, längre stavar, bättre utförsteknik och om det är möjligt lite snabbare rullskidor. Tobias var helt klart starkast men hade också de vassaste skidorna. Jag tror vi andra tre hade ganska lika skidor. Det var ett mycket bra arrangemang som Burseryd stod för. Slutligen är det bara att konstatera "man blir bra på det man tränar"!!


Intervju i Sveriges Radio P4. - 2006-08-11

Det blev lite ändringar så intervjun med mig sändes mellan kl 04.00 och 05.00 i lördags morse i programmet Nybrygt i Sveriges Radio P4. Intervjun handlar om varför jag var med och åkte rullskids-SM och hur jag såg på tävlingen.... Om ni inte är vakna då så går den att finna på www.sr.se


I morgon är de dags! - 2006-08-11

I morgon kl 14.35 går startskottet på rullskids-SM i Burseryd. De är gemensam start och vi skall åka en 2,2km slinga 10 varv. Det verkar vara många bra rullskidsåkare anmälda så det blir säkert åka av. De är en enorm skillnad på C3, alltså rullskidor med tröga hjul, och C1(tävlingsskidor). Men efter några telefonsamtal i veckan har jag förstått att även dessa hjul går att trimma!! Kanske "glider" experterna ifrån mig i utförsbackarna.... Det blev ett bra läger i Boden med mycket och kvalitativ träning. I måndags arbetade jag första dagen efter en lång semester. Alltid en massa att ta tag i då, mail att läsa, brev att öppna och så sätta sig in i vad de som jobbat under sommaren gjort. Det är 540 nya värnpliktiga som precis startat sin utbildning på Ing2. Så vi har fullt upp. Göril har äntligen fått jobb. Detta på Sanda gymnasiet i Husqvarna. Hon skall jobba 40% på orienterings- och skidlinjen där. Hoppas att det blir bra. Är de någon som läser detta ikväll(11/8) och dessutom är morgonpigg och vill höra en intervju med mig i Sveriges Radio så kan ni gå upp kl 06.15 och lyssna på nybrygt. Det kommer en intervju om just rullskids-SM. Sov gott!


På läger i Boden med militära landslaget - 2006-08-01

Nu har jag kommit igång med träningen på riktigt efter uppehållet i samband med hjärnskakningen. I fredags körde jag rullskidsrace i 35 min bara uppför inte så långt ifrån Stryn. Det var på vägen från Askvoll till Stryn där jag sedan i lördags och söndags sprang orienteringstävlingar. Det gick efter omständigheterna väldigt bra. Trots ovanan vid den norska terrängen blev jag 4 båda dagarna, 50 sek efter första dagen och 40 sek efter den andra. De bästa norska orienterarna är på VM i danmark men några av de starx bakom var med på Nordvesgaloppen som tävlingarna hette. Angående VM förresten så grattis Emil Wingstedt (snacka om bäst när det gäller!) till guldet och Simone (min klubbkompis i UOK) till silvret. I går bar det sedan av till Boden för läger med militära landslaget. Lägret håller på till söndag då jag återvänder till Eksjö och jobbet. Efter det väntar rullskids-SM i Burseryd den 12/8. Två pass med tävlingsskidorna har jag gjort. De går väääldigt lätt!


Fint på Sognefjellet men sedan gick det åt skogen..... - 2006-07-19

Borjar med att beratta att de i Norge inte finns a och o. Alltså a och o med två prickar over.... så darfor kommer denna text att se lite konstig ut. Det blev en toppenvecka på Sognefjellet med riktigt mycket traning och kanonvader. Sa att spåret bara blev korstare och kortare gjorde inte så mycket. Sista dagen tog det ca 10 min att åka ett vara. Det blev många varv under veckan! På torsdag eftermiddag den 6/7 så sprang/gick jag och några skidåkare från Meråker upp på Fanaruken, en topp på 2068moh. Det blev en ordentlig tur med både sten, grus och sno som underlag. Nar lagret var over begav jag mig till Askvoll på Vastlandet i Norge dar min tjej Gøril ar uppvuxen och har sina foraldrar. Det var då ritktigt dåligt vader och det blev en och en halv dag framfor TV:n och Tour de France. Nar jag sedan på måndagen formiddag den 10/7 gav mig ut på min forsta av många fjallturer(så var det tankt i alla fall) hade det slutat regna men var valdigt halt i naturen efter allt regnande. Speciellt stenhallarna skulle det visa sig. Efter en dryg timme hande det som inte "får" handa, jag gick om kull. Jag slant på ett hall, benen åkte framåt och huvudet bakåt rakt ner i backen. Jag slog i bakhuvudet i sten och blev liggande yr men i medvetande tillstånd. Efter ett tag kunde jag resa mig upp och borja ta mig hemåt. Det kanndes inte så dåligt då men nar jag val tagit mig hem och lugnat ner mig borjade huvudet verka. JAg har fått hjarnskakning en gång tidigare i mitt liv...(dagen innan Marcialonga 2004)...så jag kande verkligen igen symtomen. Jag har sedan dess varit extremt trott och sovit massa. Trist som bara den men ingen att gora åt. Igår, tisdag, tog jag min forsta lilla lugna loptur och idag har jag varit ute på rullskidorna. Det går tungt och jag kanner mig fortsatt trott men mår bra och kan ju trana i alla fall..alltid något! Hoppas ni all har en bra sommar och tar de lugnt! Kommer inte att uppdatera sidan så mycket under juli men det blir battre igen i augusti. Har roat mig med att skriva en berattelse om Vasaloppet 2003 under dessa dagar, den kommer jag att lagga ut i Augusti.


Inga VM-tester! - 2006-07-01

Det blev inget orienteringslopp för min del idag och det blir heller inget i morgon. Lite synd då jag hade sett fram emot morgondagens VM-långdistanstest utanför Falköping. Anledningen till att jag inte deltar är att jag efter några veckor med mycket träning varit väldigt sliten speciellt sedan i onsdags. Kände också lite i halsen i torsdags men som tur var blev det inget av det. På måndag bär det av till Sognefjellet för att åka skidor och det är något jag inte vill missa. Så jag beslutade igår att vila fre, lör och sön för att vara pigg till veckan. Det är inte så mycket snö kvar på Sognefjellet så rundan är kort och tar bara 10 minuter. Det blir således många varv...men simmarna har ju ännu kortare bana... Efter en veckas träning där fortsätter jag väster ut i Norge till Askvoll för att tillbringa några förhoppningsvis fina veckor tillsammans med Göril och hennes familj. Norge here we come!


Rullskids-SM i Burseryd - 2006-06-22

Jag har bestämmt mig för att åka rullskids-SM som arrangeras i Burseryd den 12 augusti. Jag ser det som ett bra fartpass och när det går så nära Eksjö som det gör så vill jag pröva på att tävla i rullskidor. Det har jag aldrig gjort tidigare. Det skall bli spännande att se hur duktiga speciallisterna är.


Midsommar i Falkenberg - 2006-06-22

Sista dagen på jobbet innan en lång och efterlängtad semester har jag avklarat idag. Nu väntar 5 veckors ledigt. Midsommarhelgen kommer jag att fira i Falkenberg tillsammans med mor och far, Göril och Henrik (han som skriver rapporterna på denna sida under vintern när jag är ute och tävlar). Det skall bli skoj! Håller tummarna för att vädret blir bättre än vad prognosen säger.


44a på Jukola! - 2006-06-19

Det blev en 44e plats för oss herrar i UOK på Jukola kavlen bland 1200 lag. Målet var bland de 20 så vi nådde inte ända fram, främst beroende på en mindre bra inledning. Vår mycket duktiga skidorienterare Peter Arnesson var hela 26 minuter efter på första sträckan och kom in som 350. Ibland gör man sämre lopp och jag tror att det var Peters sämsta på lääänge. Det är bara att bita ihop och komma igen, du kan mycket bättre de vet vi alla. Efter Peter gjorde i tur och ordning Fredrik Johansson, Mattias Niggli, Johan Palmér och Andreas Muller topplopp. Speciellt Fredrik, Mattias och Andreas som var bland de snabbaste på sina respektive sträcker. Efter 5 sträckor låg vi 43. Nu var det min tur att ge mig ut. Det blev en del missar och jag tappade till 47e plats. Erik förde sedan in oss på en 44e plats. Samma placering som förra året. Man kan bara spekulera i hur långt fram vi kunde ha varit med en normal första sträcka av Peter. UOK-damerna tog en ny seger. De har nu vunnit 3 år i rad. Mycket imponerande. Grattis Göril, Martina, Jenny och Simone. Denna vecka blir det mycket träning igen. Planen är drygt 20 timmar.


Nya utmaningar! - 2006-06-14

Till helgen skall jag springa Jukola kavlen i Finland med UOK. Vi har ett riktigt starkt lag och en placeringe bland de 20 bästa känns realistisk. Givetvis måste allt stämma för att vi skall nå så högt upp i resultatlistan. Det är över 1100 herrlag anmälda till kavlen. Första helgen i juli väntar sedan VM-tester för orienteringseliten, detta i närheten av Falköping. Jag planerar att deltaga på dessa tester. Skall bli skoj att se hur man ligger till bland orienterarna. Jag skulle gärna vilja förbättra min 9e plats som är mitt bästa resultat i sådana här sammanhang (läs elitserie/VM-tester/SM). Långdistans är hela 16,7km fågelvägen så det kan bli en tuff tävling. Det borde gynna mig! Veckan där på väntar sedan första snölägret, detta i Sognefjell i Norge. Träningen flyter på bra och det känns skoj att träna.


Nationaldagstalet! - 2006-06-09

Enligt önskemål från er finns nu under välkomsttexten på första sidan en länk till mitt Nationaldagstal. Tack för alla snälla ord om talet.


Spint-DM och Nationaldagstal - 2006-06-08

Nationaldagen blev i år mycket speciell. Som jag skrivit tidigare hade jag blivit tillfrågad om att hålla tal i Stureparken i Ulricehamn. Något jag tog på mig efter att ha funderat både två och tre gånger. Vad skulle jag tala om? Jag är van att prata inför folk (officersyrket samt föredragshålling har gjort mig van) så det var jag inte orolig för. Men som sagt var vad skulla jag tala om. Vid utbildning har man ju klart för sig vad man skall lära ut och vid föredrag har jag mest talat om träning, tävling, att sätta upp mål, eller andra ämnen som jag behärskar. Vid ett sådan här högtidligt tillfälle så skulle det ju krävas mer. Det slutade men att jag kontaktade Marianne Heningsson, min lärare från lågstadiet. Efter att hon lovat att stötta mig blev det ett ja tillslut. Jag vill tacka Marianne för all hjälp. Jag vill även tacka Urban Azelius för lånet av Folkdräkten, en Kindsdräkt, det en äkta Tvärredsgrabb skall ha! Jag blev riktigt sugen på att skaffa mig en egen. Men det är inte så många som kan sy sånna nu för tiden har jag fått klart för mig. Jag kände mig i alla fall riktigt fin i Kindsdräkten. Under fliken bilder så finns det en bild på mig från talet. På förmiddagen på Nationaldagen var jag i Tranemo och sprang Sprint-DM i orientering. Det vart tyvärr väldigt mycket missar och jag kunde inte försvara segerna sen förra året. Jag belv 3a, 18 sek efter segraren. Hade lite för mycket tankar på talet tror jag....


Nationaldagstalare i Ulricehamn! - 2006-05-29

Den 6 juni kommer jag att hålla tal i Ulricehamn i samband med Nationldagsfirandet. En spännande utmaning som jag är lite nervös inför. Det går ju inte bara att prata skidor och träning.... Har du möjlighet att komma och lyssna så ser programmet ut enligt följande. 14.30 samling på torget, 14.45 avmarsch mot Stureparken. Mellan 15.00 och 15.30 pågår sedan firandet och under denna tid håller jag talet.


Träningsweekend i Tvärred/U-hamn! - 2006-05-29

Nu är jag åter i Eksjö efter några fina träningsdagar i Tvärred och Ulricehamn. Min klubbkompis Marcus Jönsson och jag har tränat 7 pass tillsammans under torsdagen till söndagen. Vi började med rullskidsintervaller i Tvärred på torsdag förmiddag. På eftermiddagen sprang vi ett långpass i bergen runt Alhammar. I fredags var det sedan rullskidor klassiskt på förmiddagen och rullskidor skate på eftermiddagen. I lördags tog vi det lite lugnt på förmiddagen. Då passade jag på att besöka loppmarknaden på Dammen i Tvärred. Det var trevligt och jag träffade mycket folk. På eftermiddagen körde vi först ett ordentligt styrkepass, sedan orientering i Vistbergen. Söndag förmiddag stod det skidgångsintervaller i slalombacken i Vist på programmet. 9 gånger uppp och ner blev det detta första skidgångspass för säsongen. Efter lunch fick jag sedan lite massage av Andre dé Flon innan jag begav mig mot Husqvarna där jag avslutade träningshelgen med ett rullskidspass i mycket kuperad terräng.(tack Jon för turen!). Nu var träningsveckan avklarad, (det slutade på nästan 19 timmar effektiv träningstid). Idag blir det vila! Som vanligt hemma hos mamma var markservicen på topp. Supergod mat stod på bordet efter varje pass. Enda undantaget var igår på morsdag då jag fixade frukosten och uppvaktade världens bästa mamma! Igår kom Göril åter från Norge efter att ha varit där en vecka. Skoj att se henne igen. Hon blev 8a på ultralång-NM i Förde.


En händelserik vecka! - 2006-05-22

I torsdag åkte jag till Östersund för att göra tröskeltest samt VO2max test på Vintersportcentrum. Det gick fint och jag har nu fått reda på vilka pulsintervall jag skall ligga inom när jag kör tex distansträning och intervaller. Han också med att träffa lite vänner, det var skoj, innan jag i fredags begav mig till Stockholm. I Stockholm träffade jag H-C Holmberg och gick igenom säsongen som vart och planerade lite inför kommande. Jag fick som vanligt en massa bra information från H-c. Tror jag ligger ganska rätt innehållsmässigt vad gäller träning men jag skall öka mängden inför kommande säsong. Jag han också träffa en representant från Compex, Stefan Ahnen. Compex är en muskelstimulator som bla man kan använda för att få effektivare återhämtning. Jag skall prova denna apparat. Återkommer med rapportering om hur jag tycker den funkar längre fram. På min lista "att träffa" stod också David Holmberg. Japp helt rätt H-C son. David har tagit fram en träningsdagbok som jag kommer att använda från och med v18 i år. Mer information om denna finner du på www.starmaker.se Från lördag lunch till sent på kvällen var det sedan dags för min igentliga anledning till Stockholmsvistelsen, Försvarsmaktsdag på Gärdet. Det blev trots vädret många besökare. Det bjöds bla på JAS uppvisning, musikuppträdande, våldsam landsstigning, matlagning påhögsta niva och så mitt uppdrag då, att visa folk hur en stakergometer fungerar. I söndags vart det sedan sovmorgon innan jag begav mig tillbaka till Eksjö. Denna vecka skall jag köra 18 timmar. En del av dessa kommer att bli hemma i Tvärred dit jag beger mig på onsdag kväll.


Träning! - 2006-05-15

Förra veckan körde jag 14 timmar så nu har jag börjat komma igång lite mer på alvar med träningen. På torsdag väntar det tröskel- och maxtest i Östersund på vintersportcentrum. På fredag träffar jag sedan H-C Holmberg för att gå igenom säsongen som varit och lägga upp en plan för nästa vad gäller träning. H-C har hjälpt mig med träning under flera år nu och har helt klart en stor del i framgångarna.


Nu är jag fadder till Gabriel! - 2006-05-15

Det har varit en hektisk helg för min del med arbete och inflyttningsfest i lördags samt ol-tävling och barndop i söndags. Allt gick bra, trevlig fest, seger på sprinttävlingen i Mulsjö och det gick bra i kyrkan. Så nu är jag alltså fadder till min bror Martin och hans tjej Annas lilla Gabriel. Det känns skoj.


Seger och felstäpling i helgen! - 2006-05-08

Det blev ett toppresultat och ett icke godkännt resultat i helgen på Eksjö SOK fina tävlingar. I lördagens medeldistans stäplade jag i fel sänka på tredje sista kontrollen och blev således diskad. Jag hade annars gjort ett bra lopp som hade räckt till en andra plats efter medeldistans-specialisten Henrik Trygvesson. I gårdagens långdistans gick det bättre och jag vann med ca 45 sek över just Trygvesson. Det var många bra löpare med och jag är jätte glad över både resultatet och att jag fick orienteringen att stämma väldigt bra. Fortfarande tycker jag att det känns lite segt i löpningen. Men det blir bättre och bättre. Får passa på att gratta Simone Niggli och Emil Wingstedt till segrarna på EM i Estland.


Första rullskidspasset avklarat! - 2006-05-05

Igår åkte jag säsongens första rullskidspass här i Eksjö. Jag följde de rekomendationer jag fått och åkte vägen mot Skurugata. Det visade sig vara ett bra val. Det var en mindre asfalterad väg nästan helt utan biltrafik. Kuperingen var toppen. Mycket diagonalåkning i fina långa uppförsmotor. Det blev 34km på knappa 2 timmar med mina Pro-Ski C3. Det var också första passet i bara korta tights och t-shirt. Helt underbart väder nu. Till helgen väntar det två ol-tävlingar bara några kilometer utanför Eksjö. Det skall bli skoj.


28 på 10-mila - 2006-05-01

Det blev en 28e plats för oss UOK-grabbar på 10-mila. Förra årets 12e plats kunde vi alltså inte försvara. Jag tycker ändå att vi skall vara nöjda med vår plasering. Det nästa bästa vi gjort. Efter tredje sträckan var vi uppe på 5e plats efter ett fint lopp att Jonas. Sedan tappade vi lite på långa natten och det kunde vi inte ta ikapp. Jag sprang 7e sträckan och var en blend de snabbare på den. 3 minuter efter Emil Wingstedt men minde än 30 sek efter den näst snabbaste på sträckan. 9.35km på 46.16min ger en kilometertid på 4.54. Det var riktigt snabblöpt! Nästa store stafett är Jukola i Finland den 17-18/6. Då tror jag vi är bland de 20.


Jobbigt att komma igång med löpningen.. - 2006-04-24

Nu har jag börjat springa lite grann och har bla sprungit några orienteringstävlingar. Det märks att det är andra muskler man använder när man springer än när man åker skidor. Andningen känns okej men benen tar helt slut efter ca 1 timmes löpning. Det har i alla fall gått ganska bra på tävlingarna. Men ännu så sitter inte kontrollerna där jag vill ha dem alla gånger...men de blir bättre och bättre. Det har varit väldigt fina tävlingar både i Skåne över påsk och i helgen i Tibro. Orientering är fantastiskt roligt. Till helgen väntar 10-mila i skogarna utanför Hallsberg. 10-mila är anledningen till att jag har börjat springa så tidigt. Vi i Ulricehamns OK har ett bra lag och målet är en placering bland de 20 bästa. Förra året belv vi 12a efter att alla 10 löpare sprungit på toppen av sin förmåga. Upprepar vi det i år igen kan det bli något liknande. Jag har börjat komma på plats i Eksjö både vad gäller jobbet och lägenheten. Tyvärr så går det tyngre för Göril med att få jobb. Vi jobbar vidare på det.


Tio topp genom tiderna i Vasaloppet! - 2006-04-24

Jag får en hel del frågor via min mail. Det är om allt från stenslipning till stavlängd och träning. Ibland så dyker det upp mail som inspererar och som kan göra att man hittar nya små mål med skidåkningen. Eller alla fall nya ingångsvinklar. Bara så ni vet är mitt stora mål är att ta en tredje seger i Vasaloppet... Men mailet från Lars Behrenz som jag fick några dagar efter årets Vasalopp tyckte jag var väldigt roligt och gav mig ett nytt sätt att se på Vasaloppsstatistiken. Lars har gjort en egen topp lista där han gett poäng till de 10 första varje år (10 poäng till ettan, 9 till tvåan och sedan nedåt till 1 poäng för tian). Listan ser då ut så här enligt honom: 1 Mora Nisse 99, 2 Anders Thörnqvist 88, Janne Stefansson 86, 4. Arthur Häggblad 68, 5. Sven-Erik Danielsson 60 och 6. Oskar Svärd 58. 7. Matti Kousko 55, 8. Staffan Larsson 54, 9. Anders Blomqvist 50, 10. Per-Erik Hedlund 48 och Inge Limberg 48. Jag är alltså 6 genom tiderna och den enda av de 10 i topp som åker fortfarande. Framtiden får utvisa hur långt upp jag kan komma. Tack Lars för mailet!


Glad Påsk! - 2006-04-13

Jag vill önska er alla en glad påsk. Jag skall åka till Skåne och springa orientering fredag och måndag. Inom kort kommer en summering av säsongen här på sidan och mina tankar om nästa. I söndags fick jag förfrågan om att bli fadder för min lillebror Martins och hans sambo Annas son Gabriel. Naturligtvis tackade jag ja och den 14 maj väntar det dop. Det skall bli spännande. Hoppas nu att solan visar sig i helgen.


På plats i Eksjö! - 2006-04-06

Avslutningen på militära-VM blev inte lika bra som inledningen, sportsligt sett. Patrulltävlingen på fredagen gick väldigt dåligt. Jag åkte som patrullchef tillsammans med två skidskyttar och Martin Larsson som hoppade in som skytt. Tyvärr gick varken skyttet eller skidåkningen bra för oss. 7 missar (av 9 möjliga) gav oss 7 minuters tillägg. Sedan blev en i patrullen väldigt väldigt trött och vi andra fick hjälpas åt att skuta på honom så gott det gick. Men alla kämpade och gav sitt yttersta, vi var inte bättre denna dag. Militära-VM avslutades sedan med en trevlig bankett på fredags kvällen och när dessutom himmlen sista dagen klarnade upp så blev det trotts allt en ok avslutning. På lördagen åkte vi den svenska truppen tillbaka till Sverige. Jag klev av vår SAAB 340 i Ronneby och tog tåget därifrån till Eksjö. Ja just det, Eksjö är numera min bostadsort där jag kommer att bo åtminstonne under april till sista oktober. Här är det fortfarande en hel del snö i skogen och våren verkar dröja. I skrivande stund snöar det ute. Nu skall jag ta det lite lugnt någon vecka med träningen och låta kroppen vila lite innan jag i maj drar igån träningen inför nästa vinter. Men en ny lägenhet är det ändå inga problem att få tiden att gå. Arbetskamraterna på Ing2 verkar toppen och staden likaså, det lilla jag nu hunnit se. Enda problemet för mig och Göril är att hon har svårt att få jobb. Så är det någon som läser detta och har något tipps så maila gärna. info@oskarsvard.se


Bra start på militära VM - 2006-03-30

I måndags bar det iväg till Schweiz och Andermatt för militära VM. Jag var ordentligt trött efter helgens lopp så resan blev jobbig. Andermatt ligger på 1450 m och tävlingsspåren på 1500 till 1560 m. Tufft som bara den! Först träningsdag innan det på onsdagen var dags för tävling, 15 km skate. Inte min favoritstil direkt men det gick väldigt bra. Den fina formen sedan helgen håller i sig och jag slutade på en 16:e plats. Med det blev jag bäste svensk och hade många bra världscupåkare efter mig i resultatlistan. Resultat kan ni hitta på www.cism06.ch. På fredag väntar en patrulltävling innan vi på lördag åker hem till Sverige igen.


Flyktingloppet blev riktigt bra! - 2006-03-28

Efter allt strul i vinter blev Flyktingloppet en riktigt rolig avslutning på långloppssäsongen. Jag deltog för 8:e gången och gjorde plaseringsmässigt min bästa insats. Kanske även prestationsmässigt men det är svårare att jämföra. Jag blev hur som helst 3a, 2.10 efter Frode Estil och 25 sek efter Kristen Skjelldal. 4 kom sedan Eldar Rönning. Flyktingloppet är 44 km och går över 2 fjälltoppar. Det inleds med 7 km uppför och sedan lika mycket utför innan det är lite flackt en bit. På mitten är det sedan en mindre stigning pA 2-3km innan det bär utför igen för att återigen bli lite flackt. Tävlingen avslutas sedan med en stigning på 5-6km. Här åker man upp på den berömda Muruhattan. Sedan är det 7 km kvar till mål. Nästan bara utför. Som ni förstår är det inget vanligt långlopp med en massa stakning utan mest diagonalåkning. Frode är helt grym uppför. Innan sista långa stigningen låg jag 40sek efter han. På toppen var det sedan 2.10. Kristen Skjelldal passerade mig i denna stigning och jag lyckades inte haka på. Det var perfekta förhållanden då det frös på under natten och spåren blev hårda och fina. Med hjälp av pappa och Magnus så hade jag perfekta skidor.


Flykt och sedan flytt - 2006-03-24

Oskar Svärd avslutar på söndag säsongen med start i Flyktingloppet med start i Norge och mål i svenska Gäddede. Loppet är 44km i klassisk stil. - Det blir hård konkurrens från den norska sidan. Frode Estil, Odd-Björn Hjelmeset, Anders Aukland och Petter Northug är alla med, säger Oskar som är frisk igen och sugen på att få en sista tävling. Efter Flyktingloppet väntar flytt för Oskar och sambon Göril Fristad. Flyttlasset går från Östersund till Eksjö kommande vecka. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Ingen start i Birkebeinerrennet - 2006-03-16

Det blir ingen start för Oskar i norska Birkebeinerrennet till helgen. Kroppen säger åter igen ifrån. - Det har fungerat jättebra med träningen efter Vasaloppet och jag har känt mig starkare och starkare ända fram till igår onsdag. Då var jag väldigt trött och idag torsdag är jag lite svullen i halsen och allmänt hängig, säger Oskar uppe från Östersund. - Hade jag kämpat om en topplacering i världscupen kanske jag hade chansat på att åka över till Norge och förbereda mig och i nästa läge hoppas att det skulle släppa tills på lördag, men som läget är nu känns det bättre att vila direkt. Det är inte min vinter det här, suckar Oskar. Klubbkompisen Markus Jönsson som redan samlat en hel del poäng i långloppsvärldscupen i vinter får nu ensam försvara ulricehamnsfärgerna i det tuffa loppet över 52 kuperade kilometer. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Träning igen... - 2006-03-13

Efter några slitsamma dagar efter Vasaloppet med ordentlig träningsverk och trötthet började jag i torsdags träna igen. I helgen har jag varit i Vålådalen och tränat tillsammans med Jerry Ahrlin i kuperad terräng. Har inte kört så mycket av det på sistonne utan prioriterat stakningen inför Vasaloppet (de veckor jag nu kunde träna). Till helgen väntar norska Birkebeinerrennet över 54km. Det går över en fjälltopp och första 12 km skall man klara av 540 höjdmeter så det blir mycket diagonalåkning. Det som är lite speciellt med loppet förutom att det är väldigt kuperat är att man skall åka med en ryggsäck som skall väga 3,5 kg både vid starten och målet. Jag har aldrig åkt Birken tidigare, var anmäld förra året men blev ju liggande i influensa dagarna efter Vasaloppet och kunde inte åka. Trist då jag låg tvåa i FIS Marathon Cup inför taävlingen. Det skall hur som helst bli skoj att testa på loppet även om en viss Tynell efter loppet förra året sa "aldrig mer" pga av att det var så tufft. Hur det går för mig i min debut får vi se på lördag.


Gästboken klar! - 2006-03-06

Nu har äntligen gästboken kommit igång. Skriv gärna några rader.


Vasaloppet - de stora målet varje år!! - 2006-03-06

Nu är det dagen efter årets "viktigaste dag" för en som satsar på långlopp. Det belv som ni alla redan känner till en femte plats, 27 sek efter Daniel Tynell, för min del. Vill passa på att gratta Daniel. Han är en riktig Vasaloppsräv. För 2 veckor sedan var han 13 minuter efter Jerry Ahrlin på ett lopp över 5mil. Men när det verkligen gäller då presterar han alltid på max. Trodde annars under de sista milen att det var just Jerry som skulle ta hem det. Han drog i ett hårt hårt tempo och jag trodde han skulle gå ifrån oss andra. Men vi tar det nu från början. Efter 4 fina träningsdagar i Vålådalen fredag till måndag veckan innan Vasaloppet bestämmde jag mig slutligen i måndags att jag skulle åka årets Vasalopp. Jag ringde och anmälde mig i tisdags(man kan göra så om man placerade sig bland de 25 året innan). På torsdag eftermiddag åkte Göril, Göran Alexandersson och jag ner till Sälen där mamma och pappa väntade. Under fredagen anlände resten av "mitt" serviceteam. Henrik Erickson(Dricklagningsansvarig), Magnus Pallin(Vallachef)och så Sollefteågänget Magnus, Piere, Ulf, Per, Ulrik och Henrik(Exet). Pappa och Göran vallade skidor hela fredagen som sedan testades under lördagen under Magnus ledning. Glidvalla, fästvalla och skidpar testades. På söndag morgon hade Magnus ett skidpar klara och efter att jag gjort en kort test gav jag mig iväg till starten. Spåren på startrakan var allt annat än bra. Men så mycket som det snöat under veckan var det inget annat att vänta. Jag förstod att det skulle bli ett långsamt lopp. Det strulade med en stav för min del på startraken(någon åkte på trugan så den vred sig) så jag fick byta stav i början på backen. Det gjorde att jag hamnade en bit efter upp i första backen. Men det spellade ju ingen större roll i år. Det blev en ganska jämn, men väldigt slitsam, resa ända fram till stax innan Hökberg. Undantaget var partiet före Oxberg då det gick ganska fort. I Hökberg var det Daniel Tynell som drog upp farten och fältet drogs ut ordentligt. Jag låg i dettta skede långt fram och passerade som trea i Hökberg. Cirka 1 km efter Hökberg så var det Jerry Ahrlins tur att höja farten som hade sänkts lite efter kontrollen. Vi blev inledningsvis bara tre åkare, förutom Jerry och jag också Daniel. Men efter ytterliggare en liten bit anslöt Anders och Jörgen Aukland, Rezac och 3 Moraåkare. Det gick bitvis väldigt fort, speciellt då Jerry var uppe och drog. 2 km innan Eldris fick jag släppa en liten lucka men lyckades täppa till den strax innan kontrollen mest tack vara mycket bra glid. Jag passerade sedan först i Eldris(mitt första spurtpris någonsin) men inte för att att jag drog hårt utan för att de andra stannat upp. 3 km för mål var det sedan dags för mig att säga adjö till de 4 första. Det var i en liten springbacke några hundra meter före Hemus skidstadion. Trist men inte helt oväntat. De var starkare än oss andra 5. Så jag kom in på upploppet tillsammans med de 3 Moraåkarna och lillebror Aukland. Väl på upploppet var jag starkast och lyckades "vinna" denna klungspurt. Så jag har inte i något lopp hittills i Vasaloppet fått stryk på upploppet. Skönt att ha med sig inför framtiden. Jag är idag en glad och nöjd femma. Men om 364 dagar är det ett nytt Vasalopp och då hoppas jag komma bättre förberedd än i år och då kommere jag inte att vara nöjd med en femte plats..... Tack alla ni som hjälpt mig under helgen!


Nöjd femma i Vasaloppet - 2006-03-06

Efter en strulig säsong fick Oskar Svärd ändå till det när det gällde som mest mellan Sälen och Mora. Ni som följt med under året vet att uppladdningen blivit störd av sjukdomar i långa perioder. Efter två veckor med bra träning och uppladdning blev ändå Vasaloppet en ny framgång. För åttonde året i rad skidade Oskar in bland de tio bästa och han bvar länge med i segerdiskussionen. Det var vid Hemus 2,5km före målrakan, som Oskar till sist fick släppa kontakten med tätkvartetten för gott. Om inte den lilla uppförsknixen funnits där känns det som allt hade varit möjligt men det var helt enkelt fyra skidåkare som var starkare den här dagen. Oskar hittade ändå en del krafter och avslutade loppet med att vinna spurten om femteplatsen. " Med tanke på hur året sett ut är jag mer än nöjd Vasaloppet i år. Jag var givetvis osäker på om jag skulle orka hela distansen och det gjorde jag... nästan", kommenterar Oskar som också kommer skriva mer om Vasaloppet 2006 här på hemsidan under veckan som kommer. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Pressinformation inför Vasaloppet - 2006-02-24

Efter en strulig vinter för Oskar har läget ljusnat något den senaste veckan. Återhämtningen efter Skinnarloppet i söndags fungerade mycket bättre än efter Ulricehamnsloppet helgen före och det har i sin tur inneburit bra och nödvändig träning sedan i tisdags. - Allting har känts väldigt osäkert under hela februari men nu har jag som mål att komma så bra förberedd som möjligt till starten i Berga by nästa söndag, säger Oskar. För att samla kraft kommer Oskar Svärd den kommande veckan tillbringa mycket tid i fjällvärlden väster om Östersund. Det innebär att han kommer vara svår att nå. För media som vill göra förhandsreportage med Oskar finns följande alternativ. 1. Mellan 13.00 och 17.00 måndagen den 27:e finns Oskar tillgänglig på mobiltelefon, 070-62 77 628, för intervjuer. 2. Vasaloppets officiella presskonferens hålls fredagen den 3 mars 14.00 och är i år flyttad till Sälen och Transtrandslägret. Oskar kommer finnas på plats här redan från 13.00 för kortare intervjuer och ev fotografering. Väl mött under Vasaloppshelgen i Sälen och Mora --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Tredjeplats i Skinnarloppet - 2006-02-19

Det blev en tredjeplats för Oskar då Skinnarloppet avgjordes i Malung. Moraåkarna Niklas Karlsson och Henrik Eriksson blev för svåra på slutet av det 45km långa loppet. Fem sekunder skiljde mellan segrande Karlsson och trean Svärd. - Jag kunde inte svara på slutet när sista rycket kom. Då hade jag redan jobbat mig tillbaka i tävlingen en gång, kommenterar Oskar som fortfarande sliter med sviterna av sitt långvariga sjukdomsuppehåll. - Det är fortfarande en kamp mot klockan till Vasaloppet. Veckan som kommer måste innehålla en hel del bra träning, avslutar Oskar. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Skinnarloppet på søndag! - 2006-02-18

Etter ei tung veke med mykje restitusjonstrening er Oskar klar for å forsvare sigeren i fjorårets Skinnarlopp i Malung. I dag blir det lett testing av ski og løyper, samt oppladning med svenske framgangar i OL. /Gøril Fristad


Grattis till OS-gulden! - 2006-02-14

Garttis Anna, Lina, Tobias och Björn till gulden! Mycket imponerande att se. Taktiskt fulländat och grymma spurter. Tänk om man kunde ha en sådan spurt på Vasaloppet...


Tillbaka i spåret - skoj men slitsamt och ovant! - 2006-02-13

Det blev en väldigt fin tävling i Ulricehamn igår. Vädret var bra, spåren toppen och dessutom en massa publik som hejade fram oss. Andraplatsen efter Martin Larsson är jag väldigt nöjd med. Att det blev så mycket som en minut är inte mycket att säga om. Martin är förmodligen Sveriges i dagsläget bästa långloppsåkare. Jag kände mig ganska pigg den första timmen men sedan fick jag slita ordetligt. Speciellt i de mest kuperade delarna av banan. Jag var ordentligt mör i kroppen efter loppet och somnade tidigt igår. Idag har jag träningsvärk överallt. Magen, armarna och ryggen värker. Min kropp är inte van vid en sådan belastning som det blev igår. Bara att kontatera - Träning är en färskvara! Vill passa på att tacka Magnus för vallatippsen, pappa för vallningen, alla som langade dricka under loppet och mamma för all god mat i helgen. Det vart i alla fall en segrare i "familjen" då Göril tog hem damklassen. Grattis! Bilder från loppet kommer inom kort in under Bilder på sidan. Vill ni läsa mer om loppet kolla in på Borås Tidning http://www.bt.se/bt/btartikel.asp?version=255567 eller hos Martin www.malar.se


Andraplats i Ulricehamn - ett bra besked - 2006-02-12

Det var en osäker Oskar Svärd som stod på startlinjen i ulricehamnsloppet på söndagsmorgonen. Tävlingen var Svärds första sedan det kinesiska vasaloppet den 2:a januari och ett positivt besked var nbödvändigt för att hoppet om en ny framgång i det svenska Vasaloppet skulle kunna hållas vid liv. Efter loppet, där Oskar blev tvåa, kunde han konstatera att han i stort sett fått det besked han ville ha. - Med tanke på omständigheterna tror jag inte att det kunde känts bättre. Jag orkade inte riktigt uppför som jag skall göra och jag återhämtar mig inte bra efter tuffa stigningar men det hade jag inte räknat med. Positivt var att jag kände mig stark på flacken och att jag kunde hålla bra fart genom hela loppet, säger Oskar som fick släppa kontakten med vinnaren Martin Larsson, Arvika, sju kilometer ut på det andra 21-kilometersvarvet. - Han ryckte i den tuffaste stigningen på banan. Hade jag gått med där hade jag kört mig helstum. Nu släppte jag några sekunder vilket blev en dryg minut i mål. Det är ingen farlig marginal när Martin gick på så hårt som han gjorde, säger Oskar som hade stort publikstöd. - Förutom Vasaloppet har jag inte varit på något svenskt långlopp med så mycket publik. Det stod folk överallt den sista milen och på stadion var det bra stämning. Andraplatsen i Ulricehamn innebär nytt hopp inför Vasaloppet för Svärd som dock fortsätter skynda långsamt. - Jag skall känna efter ordentligt hur kroppen reagerar på den här urladdningen innan jag beslutar om programmet framöver. Jag behöver vila, träna mycket och åka fler tävlingar. Jag skall se om den ekvationen går ihop, avslutar Oskar. Resultat från Ulricehamnsloppet kommer på www.uifskidor.nu --- Skrivet av: HenriK Erickson ---


Allt talar för comeback i Ulricehamn - 2006-02-09

Från Oskar Svärd meddelas under torsdagen att det sista testet inför comebacken i Ulricehamnsloppet på söndag fungerat bra. Allt talar nu för att Svärd gör comeback efter den segdragna sjukdomen som tvingat honom till ett fem veckor långt uppehåll från tävling och fartträning. Loppet som också lockat Vasaloppstvåan från 2005, Martin Larsson, blir en mycket intressant värdemätare för den regerande mästaren mellan Sälen och Mora. Loppet i Ulricehamn avgörs över 2x21 km. Läs mer på www.uifskidor.nu. Loppet startat 11.00 på söndag. --- Skrivet av: Henrik Erickson ---


Allt blir inte som man tänkt sig. - 2006-02-07

Livet är allt bra konstigt. Ibland flyter allt på utan problem, allt känns lätt, man har flyt, frisk, mår bra, har skoj osv. Men sen ibland så går allt emot en. Just så har det varit ett tag nu och de verkar aldrig villa ge sig, vända till det där positiva istället. Visst har jag stött på motgångar tidigare men inte under 5 veckor av tävlingssäsongen. Förra veckan när jag trodde det var på väg att vända så fick jag en motgång igen och blev hängig och småkrasslig på nytt. Som tur var blev det kortvarit och jag kunde börja träna lite lugnt igen i fredags. Nu har jag varit i Vålådalen över helgen och åkt några fina pass i riktigt vinterföre. Tyvärr tycker jag fortfarande att pulsen är hög när jag tränar. Men det kanske skall vara så efter 3 veckor helt utan träning..I morgon har jag planerat in andra fartpasset sedan den 2/1. Förra kändes ju bra men sviterna efteråt var ju inget positivt. Nu håller jag tummarna för att det skall gå bättre. Målet är att köra Ulricehamnsloppet till helgen. Förhållandena i Ulricehamn är näst intill perfekt. Det blir tufft motstånd då Martin Larsson som var tvåa på Vasaloppet i vintras och nu i helgen 2 på König Ludwig Lauf skall vara med. Ser verkligen fram emot att köra tävling igen.


Ingen start i Tyskland heller - 2006-02-02

Det är en kamp mot klockan just nu för Oskar Svärd. Allt såg bra ut inför det fartpass som var den sista pusselbiten i vägen tillbaka från den långdragna infektionen i januari. Det blev ett nytt bakslag istället. - Det kändes förvånansvärt bra när jag åkte men efteråt svullnade mandlarna upp och jag hade svårt att få ned pulsen. Det tyder på att jag inte är helt bra. Att då åka till Tyskland och köra ett tufft lopp håller inte, suckar Oskar. Svärd siktar nu istället in sig på Ulricehamnsloppet nästkommande söndag, 12 februari. I Ulricehamn är skidförhållandena perfekta och motståndet blir det allra bästa i "comebacken". Tvåan från Vasaloppet förra året, Martin Larsson, kommer till start i Ulricehamn. --- Skriven av: Henrik Erickson ----


En jobbig tid är förhoppningsvis över... - 2006-01-27

Det har varit tyst från mig under ett tag av oilka anledningar. Att vara sjuk när man vill tävla är jobbigt. När sedan sjukdomen drar ut på tiden blir det ännu värre. Vidare är det ju mycket roligare att skriva om roliga upplevelser, framgångar, skoj resor osv. än att skriva att man är sjuk dag efter dag. För att göra en lång historia kort så har jag inte tränat ordentligt sedan Vasaloppet i Kina(2/1). Det visade sig att jag på nytt fått en mycoplasmainfektion i kroppen(det jag även hadde i maj, juni i våras). Jag har ätit en 14 dagars låååg antibiotika kur. Sista dagen på kuren var igår. Jag har börjat träna lite försiktigt men jag är fortsatt trött i kroppen och kör jag på det minsta lilla så blir jag helt slut. I och för sig inte så konstigt när man inte tränat på 3 veckor... Försöker lägga detta bakom mig och se framåt. Världen går ju inte under även om det känns så när man är som sämst och tävlingarna avlöser varandra utan att man kan vara med. Men hoppet är det sista som överger en och det är ännu 37 dagar kvar till Vasaloppet.....


Försvaret satsar på Vasaloppet! - 2006-01-27

Ett svenskt militärt långloppslandslag i längdskidåkning har bildats. Laget presenterades vid en presskonferens i Östersund. Årets stora mål är Vasaloppet och förutsättningarna är goda. Med i laget finns nämligen både förra årets etta och tvåa. Oskar Svärd, löjtnant vid Ing 2, och Martin Larsson, hemvärnssoldat i Borlänge HV-kompani, var det som vid förra årets Vasalopp lade beslag på första respektive andra plats. Nu utgör de tillsammans med Mikael Larsson, fänrik vid I 19 i Boden, det nystartade militärlandslaget i längdskidåkning. – Målsättningen i år är att vinna Vasaloppet. Vi kommer att ha stor nytta av varandra. För att nå en topplacering så måste vi arbeta ihop, säger Martin Larsson. Nästa säsong väntar fler deltävlingar i långloppens världscup. För Försvarsmakten är anledningen till satsningen behovet att profilera försvaret som en attraktiv arbetsgivare. – Kravet att hela tiden ha välutbildade insatsförband klara för insatser i olika konfliktområden ställer också krav på hög fysisk förmåga. För oss intar idrott och friskvård en central plats. Det vore ett misstag att inte lyfta fram det militära landslaget som förebilder. Det ger oss också en chans att beskriva de stora förändringar Försvarsmakten genomför, säger överstelöjtnant Mikael Mineur, chef för Försvarsmaktens enhet för idrott och friskvård, FMIF, och projektledare för militärlandslaget. Av Ulf Petersson Fakta Militärlandslaget Oskar Svärd, 29 år, Ulricehamns IF. Dubbel Vasaloppssegrare (2003, 2005). Bosatt i Östersund Martin Larsson, 27 år, Arvika IS, studerar industriell ekonomi. Senaste placeringarna i Vasaloppet: 24, 16, 2. Deltagit i sex militära världsmästerskap. Mikael Larsson, 25 år, I 19 IF, Boende i Kalix. Största framgångarna i sprint. Ingått i juniorlandslaget. Gör sitt första Vasalopp.


Oskar står över Marcialonga pga av mycoplasmainfektion - 2006-01-25

Dubble vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, Ulricehamns IF, har inte tränat för fullt på tre veckor. En förkylning efter kinesiska vasaloppet blev långvarig och under förra veckan fick Svärd provsvar som visade att han fått en mycoplasmainfektion liknande den han hade i somras. Då fick han vila från hård träning i över en månad. - Jag ville vara helt säker på att det verkligen var mycoplasma innan jag gick ut med vad det var. Nu vet jag besked och det här är givetvis inte bra för resten av säsongen, säger Oskar. Den antibiotika som satts in har givit effekt och de två senaste dagarna har Svärd kunnat börja stegra träningen lite. - Det vore synd att säga att det känns bra, men det skall det kanske inte göra efter tre veckor. Det blir inget Marcialonga till helgen men jag har inte gett upp hoppet om König Ludwig Lauf i Tyskland kommande helg. - Vad den här infektionen betyder för Vasaloppet är omöjligt att säga. Om det inte blir något bakslag nu skall jag nog kunna vara ifatt till första söndagen i mars. Jag måste ha ett par långlopp för att kunna prestera maximalt mellan Sälen och Mora, säger Oskar.


Lite piggare! - 2006-01-15

Nu har jag börjat känna mig piggare i kroppen. Att vara sjuk är inget vidare och när det samtidigt är tävling i långloppsvärldscupen blir det ännu värre. Man vill ju så gärna vara med. Jag har börjat gå snabba promenader och i morgon hoppas jag kunna köra första skidpasset på 10 dagar...nästan så att man glömt bort hur det känns att åka skidor. Det skall bli skönt och väldigt roligt att komma igång och träna igen. Deltävling i Tjeckien (Jizerska Padestaka, 50km) är ett lopp som jag verkligen gillar och där jag stått överst på prispallen vid två tillfällen. I år blev det följande resultat i herr respektive damklassen. 1. Cattaneo Marco 2. Aukland Jörgen 3. Olle Raul 1. Paluselli Cristina 2. Peyrot Lara 3. Lind Sofia


Missar tävlingen i Tjeckien! - 2006-01-11

Efter hemkomsten från Kina han jag träna en enda gång innan jag i fredags kväll blev hängig och fick ont i halsen. Halsontet har nu övergått i både snuva, irriterade ögon, hosta osv... Idag har jag varit och tagit diverse olika prover. De prover(CRP och blodstatus) jag fick svar på direkt visade inget. Återkommer med vad öriga prover visat när jag fått dem. Jag kommer inte att åka i Tjeckien och Jizerska Padezatka till helgen hur som helst. Nu står det "att bli frisk" överst på min önskelista. När jag väl är det bestämmer jag vilka tävlingar som blir aktuella framöver.